Full Frame DSLR/Mirrorless: Δαμάζοντας το φως

    Αν ασχολείσαι με τη φωτογραφία, έστω και ερασιτεχνικά, σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει το διαχωρισμό μεταξύ Full Frame (πλήρους κάδρου) και Cropped («κομμένων») φωτογραφικών συστημάτων/μηχανών, με τα…

    P1010469-header
    Αν ασχολείσαι με τη φωτογραφία, έστω και ερασιτεχνικά, σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει το διαχωρισμό μεταξύ Full Frame (πλήρους κάδρου) και Cropped («κομμένων») φωτογραφικών συστημάτων/μηχανών, με τα δεύτερα να αποτελούν τα πιο ερασιτεχνικά μοντέλα και τα πρώτα να αποτελούν το όνειρο κάθε φωτογράφου - και όχι άδικα. Οι Full Frame φωτογραφικές μηχανές φημίζονται για τους μεγάλους, ισχυρούς CMOS αισθητήρες και τους εξελιγμένους επεξεργαστές εικόνας, οι οποίοι ψηφιοποιούν το είδωλο της εικόνας με μεγάλη ακρίβεια. Επιτυγχάνουν χαμηλά ποσοστά θορύβου και αποδίδουν εικόνες με υψηλή οπτική οξύτητα, παρέχοντας στους κατόχους τους τη δυνατότητα να εκτελέσουν από απλές λήψεις μέχρι αστροφωτογράφηση - χάρη στο τεράστιο εύρος φωτοευαισθησίας (ISO) που διαθέτουν. Παρόλο που οι μηχανές αυτές θεωρούνται επαγγελματικές, οι εξελίξεις στον τομέα της φωτογραφίας και το έντονο ενδιαφέρον των καταναλωτών έφερε στα ράφια των καταστημάτων περισσότερα μοντέλα - όσον αφορά τη γκάμα και τη διαθεσιμότητα - και έβαλε τις Full Frame DSLR/Mirrorless φωτογραφικές μηχανές στη ζωή μας. [caption id="attachment_25746" align="alignnone" width="900"] Η Nikon D750 είναι μία ισχυρή φωτογραφική μηχανή πλήρους κάδρου (Full Frame) με αισθητήρα CMOS 24.3 MP, επεξεργαστή εικόνας EXPEED 4 και ISO 51200 για χαμηλό θόρυβο.[/caption]

    Λίγη θεωρία...

    Οι Full Frame οφείλουν την ονομασία τους στο κλασικό φιλμ των 35mm και αυτό λόγω του μεγέθους των αισθητήρων τους (24 x 36mm). Μπορούν να αποτυπώσουν μεγαλύτερη «ποσότητα» πληροφορίας ανά καρέ, παρουσιάζουν λιγότερο ψηφιακό θόρυβο χάρη στα υψηλά επίπεδα φωτοευαισθησίας (ISO) και δεν υπόκεινται σε «συντελεστή μεγέθυνσης» της εστιακής τους απόστασης (ανεξαρτήτως φακού), όπως οι "cropped". To σημαντικότερο πλεονέκτημά τους είναι ότι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος αισθητήρας που ενσωματώνουν διαθέτει εικονοστοιχεία (pixels) μεγαλύτερου μεγέθους για την ίδια ανάλυση. Έστω ότι έχουµε δύο αισθητήρες: έναν Full Frame (24 x 36 mm) και έναν cropped (πχ. έναν APS-C με διαστάσεις 23.6 × 15.7 mm), αµφότεροι στα 12ΜΡ. Η ανάλυση είναι ταυτόσηµη, όχι όµως και το µέγεθος κάθε εικονοστοιχείου, αφού στο δεύτερο, µικρότερης επιφάνειας, αισθητήρα, ο ίδιος αριθµός εικονοστοιχείων στριµώχνεται σε «μικρότερο» χώρο και συνεπώς είναι µικρότερου μεγέθους. Αυτό σημαίνει ότι η επιφάνεια τους μπορεί να δεχθεί λιγότερο φως, κάνοντάς τον πιο επιρρεπή σε φαινόµενα ψηφιακού θορύβου (κόκκους). Λιγότερος θόρυβος σημαίνει ανώτερη ποιότητα εικόνας, ένα σημείο στο οποίο οι Full Frame μηχανές υπερέχουν ξεκάθαρα. Επεξεργαστής εικόνας Ο επεξεργαστής εικόνας είναι ο «εγκέφαλος» κάθε φωτογραφικού συστήματος. Σε συνάρτηση με τον Full Frame αισθητήρα, συμβάλλει στην παραγωγή εικόνων με χαμηλό θόρυβο, υποστηρίζει τα εξελιγμένα συστήματα σταθεροποιήσης και αυτόματης εστίασης της εικόνας (Auto Focus, OIS κα.), τη συνεχόμενη λήψη καρέ (Burst Mode), την αποθήκευση των αρχείων και το βίντεο (FHD/4K), με το τελευταίο να αποτελεί ένα από τα πλεόν ισχυρά χαρακτηριστικά των συστημάτων αυτών. Βάθος πεδίου (FOV) Με όλες τις άλλες παραμέτρους σταθερές, το βάθος πεδίου αυξάνεται όσο μειώνεται το μέγεθος της φωτοευαίσθητης επιφάνειας, δηλαδή είναι πιο έντονο και εμφανές στους μικρούς αισθητήρες και μειώνεται στους μεγαλύτερους. Οι Full Frame μηχανές έχουν µικρότερο βάθος πεδίου, σημαντικό κριτήριο όταν φωτογραφίζουµε πορτραίτα ή όταν κάνουμε επιλεκτική εστίαση. Σε συνδυασμό με έναν καλό σταθερό φακό (prime), το αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

    Εναλλάξιμοι φακοί: Κομψοτεχνήματα από κρύσταλλο

    Οι εναλλάξιμοι φακοί αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερο ατού των Full Frame μηχανών - και όχι μόνο. Αναρίθμητα μοντέλα φακών, για κοντινές, απομακρυσμένες, ευρυγώνιες ή ειδικές λήψεις, με μεγάλες ή μικρές εστιακές αποστάσεις, ταχύτατοι κατά την εστίαση και με μεγάλα διαφράγματα (άρα και πιο «φωτεινοί»). Είθισται να είναι ακριβότεροι από εκείνους των cropped μηχανών, όμως διακρίνονται για την υψηλή ποιότητα κατασκευής, τα αψεγάδιαστα κρύσταλλα και την ανθεκτικότητά τους.

    Αυτονομία/Εργονομία: Απόδοση στο μέγιστο

    Σχεδιασμένες να αποδίδουν το μέγιστο δυνατό αριθμό λήψεων, οι μπαταρίες των Full Frame μηχανών προσφέρουν τη μεγαλύτερη αυτονομία από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία φωτογραφικών συστημάτων, ενώ με την προσθήκη ενός εργονομικού battery grip (όπου χρειάζεται και είναι εφικτό) ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατακόρυφα. Ποικιλία σε σώματα, ασύγκριτη αντοχή Έτοιμες για να καλύψουν κάθε ανάγκη, να ταξιδέψουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, να φωτογραφίσουν ακόμα και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες, οι Full Frame μηχανές κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη, τα οποία ξεχωρίζουν για την εργονομία τους, την στιβαρή τους κατασκευή (shock-proof/water-proof), τις λιτές αλλά σύγχρονες σχεδιαστικές τους γραμμές. Εξελιγμένα χαρακτηριστικά Εξοπλισμένες με μεγάλες οθόνες υψηλής ευκρίνειας στο πίσω μέρος τους, για βελτιστοποιημένο Live View (για προεπισκόπιση και έλεγχο των λήψεων), άφθονες διεπαφές εικόνας και ήχου. Με ασύρματη συνδεσιμότητα για μεταφορά αρχείων και σύνδεση περιφερειακών (Wi-Fi/Bluetooth/NFC), καθώς και εφαρμογές απομακρυσμένου ελέγχου, οι σύγχρονες Full Frame μηχανές δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις «έξυπνες» συσκευές. Χτίσε το ιδανικό φωτογραφικό σύστημα Οι Full Frame φωτογραφικές μηχανές είναι συμβατές με μία τεράστια γκάμα αξεσουάρ επωνύμων κατασκευαστών (ανθεκτικά τρίποδα, ταχύτατες κάρτες μνήμης, μπαταρίες, φίλτρα, φλας, τσάντες και θήκες) τα οποία σε βοηθούν να εξερευνήσεις το θαυμαστό κόσμο της φωτογραφίας.

    Συνοψίζοντας…

    Oι Full Frame φωτογραφικές μηχανές αποδίδουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας με το κόστος το οποίο - πλέον - δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως απαγορευτικό. Η φωτογραφία μπορεί να δείχνει γενικότερα ως ένα «ακριβό σπορ», ωστόσο, η αγορά ενός καλού φωτογραφικού συστήματος και η σταδιακή αναβάθμιση του - εκτός από επένδυση -  είναι μία από τις πιο δημιουργικές ενασχολήσεις.