Plaisio Blog

Φορτιστής Smartphone: Ενέργεια και ασφάλεια, κάθε στιγμή!

Ένα πλήρως φορτισμένο smartphone εξασφαλίζει περισσότερες ώρες επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και φυσικά, σε απαλλάσσει από το άγχος εάν θα μείνεις χωρίς κινητό τηλέφωνο ενώ βρίσκεσαι στο μέσο μιας πολυάσχολης και χαοτικής ημέρας.

Τη στιγμή που βλέπεις την ένδειξη της μπαταρίας να κυμαίνεται σε «επικίνδυνα» επίπεδα, τότε συνειδητοποιείς πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του κατάλληλου φορτιστή.

Διάλεξε Accessories και απογείωσε τις συσκευές σου με απίστευτες νέες δυνατότητες, ταχύτητα, ασφάλεια και στιλ!

Πόσες και τι θύρες πρέπει να έχει; Πόσες συσκευές θα φορτίζεις; Μπορείς να φορτίσεις με αυτόν οποιαδήποτε συσκευή; Τηρεί τα αυστηρά ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας; Ποιες τεχνολογίες ταχείας φόρτισης πρέπει να υποστηρίζει (Apple Fast Charging, MediaTek Pump Express, OnePlus Dash Charge, Oppo SuperVooc, Qualcomm Quick Charge, Samsung Adaptive Fast Charging κ.ο.κ.);

Αν πάλι αισθάνεσαι ότι έχεις «παραγνωριστεί» με τους διπλανούς οδηγούς στον δρόμο, αν χρησιμοποιείς καθημερινά το αυτοκίνητο για ώρες, καλό θα ήταν να σκεφτείς και την αγορά ενός φορτιστή αυτοκινήτου (πίστεψέ μας, δεν θα το μετανιώσεις).

Ρίξε μια ματιά στο άρθρο που ακολουθεί και θα μάθεις ποιος είναι ο κατάλληλος φορτιστής, για κάθε… σενάριο!

Βασικά χαρακτηριστικά: τι πρέπει να γνωρίζεις!

Πρακτικά, ο φορτιστής είναι η ηλεκτρονική συσκευή, η οποία χρησιμοποιείται για να φορτίσει τις μπαταρίες μίας άλλη συσκευής, μετασχηματίζοντας το εναλλασσόμενο ρεύμα σε συνεχές ρεύμα συγκεκριμένης τάσης.

Κάθε φορτιστής έχει συγκεκριμένες δυνατότητες, ωστόσο τα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξει ο υποψήφιος αγοραστής: η τάση (V), η ένταση (Α) και φυσικά, ο τύπος σύνδεσης (υποδοχή) μέσω του οποίου γίνεται η μεταφορά του ηλεκτρικού φορτίου.

Κατά τη διάρκεια της αναζήτησής σου θα συναντήσεις και την ισχύ του φορτιστή (W), δηλαδή την ποσότητα της ενέργειας που μετατρέπει ή μεταφέρει μια συσκευή προς το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, η οποία, ουσιαστικά, αποτελεί το γινόμενο της τάσης (V) και της έντασης (A) του ρεύματος.

Volt (V)

Οι περισσότερες συσκευές που φορτίζονται μέσω θύρας USB απαιτούν φορτιστές των 5V/1A ή 5V/2.1A, ανάλογα με τις απαιτήσεις τους.

Τα 5V αποτελούν μία ασφαλή επιλογή, καθώς είναι η τάση που δίνουν οι θύρες USB ενός υπολογιστή (σταθερού ή για φορητού). Για αυτό άλλωστε είναι δυνατή και η φόρτιση ενός smartphone απευθείας από τον υπολογιστή, με τη χρήση ενός απλού καλωδίου.

Με την έλευση του προτύπου USB-C τα πράγματα άλλαξαν, καθώς δημιουργήθηκαν νέες τεχνολογίες ταχείας φόρτισης, οι οποίες διαχειρίζονται μεγαλύτερα φορτία, άρα για να έχουμε το βέλτιστο δυνατό – και ασφαλές – αποτέλεσμα θα πρέπει τα χαρακτηριστικά τους να συμβαδίζουν με εκείνα που προτείνουν οι κατασκευαστές.

Ampere (A)

Μια τυπική θύρα USB παράγει ένταση 1Α, ωστόσο τα περισσότερα σύγχρονα smartphones ενσωματώνουν μπαταρίες μεγάλης χωρητικότητας, συμβατές με τεχνολογίες ταχείας φόρτισης.

Εκεί συναντάμε υψηλότερες ενδείξεις, από τα 2,1A έως και λίγο παραπάνω από τα 5A. Συσκευές που χρειάζονται πολλά amperes για να αναπληρώσουν τις μπαταρίες τους μπορούν να φορτιστούν και με λιγότερα, ωστόσο θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί η φόρτιση τους.

Τύπος σύνδεσης (υποδοχή)

Οι περισσότεροι φορτιστές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά, είτε με θύρα USB-A είτε με θύρα USB-C, έρχονται με αποσπώμενο καλώδιο.

Άρα ο φορτιστής που θα επιλέξεις θα πρέπει να παρέχει ανάλογο τύπο σύνδεσης και ιδανικά, να συνοδεύεται από το αντίστοιχο καλώδιο ώστε να τον χρησιμοποιήσεις άμεσα. Αν έχει ενσωματωμένο καλώδιο, πράγμα σπάνιο στις μέρες μας, τότε θα πρέπει να έχει την ίδια απόληξη (βύσμα) με αυτή που διαθέτει το smartphone σου (micro-USB σε micro-USB, USB-C σε USB-C).

Για παράδειγμα, αν έχεις iPhone χρειάζεσαι φορτιστή με υποδοχή USB-Α ή USB-C (ανάλογα το μοντέλο και τις προδιαγραφές φόρτισης) και καλώδιο USB-A σε Lightning ή USB-C σε Lightning.

Αν έχεις Android smartphone χρειάζεσαι φορτιστή με υποδοχή USB-Α ή USB-C (ανάλογα το μοντέλο και τις προδιαγραφές φόρτισης) και καλώδιο USB-A σε micro-USB ή USB-C σε USB-C.

Πολλές συσκευές, ένας φορτιστής;

Smartphones, tablets, wearables, bluetooth headsets, power banks: οι απαιτήσεις της εποχής επιτάσσουν την ασφαλέστερη, αποτελεσματικότερη – ακόμα και ταυτόχρονη – φόρτιση πολλών συσκευών.

Ωστόσο, οι «συμβατικοί» φορτιστές περιορίζονται από το ίδιο το πρότυπο USB, καθώς το μακρινό 1996 η πρόβλεψη για τροφοδοσία περιοριζόταν μόλις στα 500mA (0.5A).

Οι κατασκευαστές αντιλήφθηκαν το συγκεκριμένο πρόβλημα και αποφάσισαν να βελτιώσουν το πρότυπο, ανοίγει τον περιορισμό σε τάση και ένταση, φτάνοντας σήμερα στις εκδόσεις USB 3.1/USB 3.2, οι οποίες υποστηρίζουν USB Power Delivery (PD) με απόδοση έως και 100W μέσω USB-C.

Ενσωματώνοντας περισσότερες και διαφορετικές θύρες, οι σύγχρονοι φορτιστές σπιτιού και αυτοκινήτου διαθέτουν εξελιγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, είναι συμβατοί με πολλαπλά πρωτόκολλα γρήγορης φόρτισης και σχεδιασμένοι για να λειτουργούν με τις πιο δημοφιλείς συσκευές – από smartphones και tablets μέχρι φορητούς υπολογιστές!

Δες και αυτό | Φορτιστές GaN: Από το πυρίτιο στο νιτρίδιο του γαλλίου!

Ταχεία Φόρτιση: Πιο γρήγορη από ποτέ!

Πολλοί θεωρούν τη συνηθισμένη διαδικασία φόρτισης υπερβολικά… αργή. Και δεν έχουν άδικο!

Όσο οι επιδόσεις των smartphones βελτιώνονται και οι οθόνες μεγαλώνουν, τόσο αυξάνεται και η ανάγκη για ενέργεια, άρα και για μπαταρίες με υψηλότερη χωρητικότητα. Συχνά βλέπεις τη μπαταρία της συσκευών σου να εξαντλείται μέσα στη μέρα και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των κατασκευαστών, λύση στο πρόβλημα της αυτονομίας δεν έχει ακόμη δοθεί… ή μήπως όχι;

Οι αποκλειστικές τεχνολογίες ταχείας ή υπερταχείας φόρτισης αναπτύχθηκαν για να σε βοηθούν να αναπληρώνεις τη χωρητικότητα της εκάστοτε μπαταρίας σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα – παρέχοντας πολύτιμες ώρες αυτονομίας μέσα σε ελάχιστα λεπτά!

Ας ρίξουμε μία ματιά στις σημαντικότερες από αυτές:

Qualcomm® Quick Charge™ (QC)

Η αμερικανική Qualcomm® εξελίσσει την τεχνολογία φόρτισης Quick Charge™ για τους επεξεργαστές Snapdragon™ από το 2013, προσφέροντας σταθερό προβάδισμα στις συσκευές που τους χρησιμοποιούν.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 5η γενιά (Quick Charge™ 5), η οποία υποστηρίζει Dual Charge και απόδοση που ξεπερνά τα 100W. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια μπορεί να αναπληρώσει τη χωρητικότητα μιας μπαταρίας από 0-50% μέσα σε 5 λεπτά!

Συμβατές – με το πρότυπο της Qualcomm® – τεχνολογίες ταχείας φόρτισης είναι τα: TurboPower (Motorola), Mi Fast Charging (Xiaomi/Redmi), BoostMaster (Asus) και Dual-Engine Fast Charging (Vivo).

Apple Fast Charging

To Apple Fast Charging (AFC) αποτελεί την πρόταση της αμερικανικής εταιρείας για την ταχύτερη φόρτιση συγκεκριμένων μοντέλων iPhone, επαναφορτίζοντας την μπαταρία τους έως και 50% σε περίπου 30 λεπτά (σύμφωνα με εργαστηριακές μετρήσεις).

Η γρήγορη φόρτιση λειτουργεί όταν χρησιμοποιείς καλώδιο USB-C σε Lightning της Apple και ένα από τα παρακάτω τροφοδοτικά: USB-C 18 W, 20 W2, 29 W, 30 W, 61 W, 87 W ή 96 W της Apple ή ανάλογο τροφοδοτικό ρεύματος USB-C τρίτου προμηθευτή που υποστηρίζει USB Power Delivery.

MediaTek Pump Express™

Με το σλόγκαν «Live More. Charge Less.» το Pump Express™ αποτελεί την πρόταση της MediaTek, η οποία αυτή τη στιγμή διαθέτει την 4η γενιά ενσύρματης αλλά και ασύρματης ταχείας φόρτισης.

Υποστηριζόμενο από τους νέους επεξεργαστές της, το MediaTek Pump Express™ 4.0 παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια, συμβατότητα με το πρότυπο USB PD 3.0 και συνδεσιμότητα μέσω USB-C. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, συσκευή με επεξεργαστή Helio P60 μπορεί να αναπληρώσει έως και 75% της μπαταρίας σε περίπου 30 λεπτά!

HUAWEI QuickCharge™ & SuperCharge™

Η τεχνολογίες QuickCharge™ και SuperCharge™ σε συνδυασμό με το έξυπνο σύστημα διαχείρισης ενέργειας των επεξεργαστών HiSilicon Kirin είναι οι προτάσεις της HUAWEI για ταχεία και υπερταχεία φόρτιση.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια, η δυνατότητα «υπερταχείας φόρτισης» δημιουργεί απευθείας σύνδεση ανάμεσα στη συσκευή σου και στον φορτιστή και συντονίζει έξυπνα την τάση και το ρεύμα φόρτισης με βάση την ισχύ της μπαταρίας στη συσκευή, παρέχοντας εξυπνότερη, ταχύτερη και ασφαλέστερη φόρτιση.

Με υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας και απόδοση από 10W (5V/2A) έως 66W (11V6A), είναι η πρώτη τεχνολογία γρήγορης φόρτισης στον κόσμο με πιστοποίηση TÜV Fast-Charge ασφαλούς φόρτισης – φορτίζοντας τη συσκευή σε επίπεδο έως και 20% σε 10 μόλις λεπτά και έως 58% σε 30 λεπτά!

SuperVOOC, Dash Charge και Warp Charge

Βασισμένες στο συνεχώς εξελισσόμενο πρότυπο VOOC/SuperVOOC της κινεζικής BBK Electronics, οι παραπάνω τεχνολογίες ταχείας φόρτισης υιοθετούνται από εταιρείες όπως η OnePlus, η OPPO και η realme.

Αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί στις εκδόσεις VOOC 4.0 και SuperVOOC 2.0, παρέχοντας εξαιρετικά σύντομους χρόνους φόρτισης στα 30W (5V/6A) και 65W (10V/6,5A) αντίστοιχα. Με περισσότερες από 1000 πατέντες, οι συγκεκριμένες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται από περίπου 14 μικρότερους κατασκευαστές.

Samsung Adaptive Fast Charging

Μεταξύ των πιο αξιόπιστων προτάσεων, η προσαρμοστική γρήγορη φόρτιση (Adaptive Fast Charging) είναι η «έξυπνη» επιλογή για τη φόρτιση των τελευταίων κινητών συσκευών Samsung.

Έχει πολλές ομοιότητες με την τεχνολογία φόρτισης Quick Charge™ της Qualcomm®, ωστόσο δεν είναι μόνο είναι γρήγορη, αλλά ξέρει πότε να σταματήσει τη φόρτιση για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σου (η προσαρμοστική γρήγορη φόρτιση διατίθεται σε συγκεκριμένα μοντέλα της Samsung).

Tips για καλύτερη ταχεία φόρτιση:

 • Για να αυξήσεις την ταχύτητα φόρτισης, φόρτισε τη συσκευή σου σε «λειτουργία πτήσης».
 • Αν η συσκευή ζεσταθεί ή η θερμοκρασία του αέρα του περιβάλλοντος αυξηθεί, η ταχύτητα φόρτισης μπορεί να μειωθεί αυτόματα. Αυτό θα συμβεί για να αποφευχθεί ζημιά στη συσκευή.

Ασύρματη Φόρτιση: Ξέχνα τα καλώδια!

Εδώ να σημειώσουμε πως κάποια smartphones υποστηρίζουν και ασύρματη φόρτιση, μία τεχνολογία η οποία κερδίζει σταθερά έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Όπως υποδεικνύει και το όνομα της, δεν απαιτεί καλώδια, αφού ουσιαστικά πρόκειται για μεταφορά ενέργειας μέσω ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής ανάμεσα στο φορτιστή και στο δέκτη που βρίσκεται στο πίσω μέρος του smartphone, αλλά προϋποθέτει δύο βασικά πράγματα:

1) συσκευή που να υποστηρίζει τεχνολογία ασύρματης φόρτισης ή θήκη που θα της προσδίδει αυτήν την ιδιότητα (π.χ. Apple MagSafe).

2) ασύρματο φορτιστή ή βάση φόρτισης, στα οποία τοποθετείς τη συσκευή στην επιφάνεια φόρτισης και η αναπλήρωση της μπαταρίας της ξεκινάει αυτόματα.

Εφόσον έχεις στην κατοχή σου ένα τέτοιο μοντέλο, μπορείς να επιλέξεις και φορτιστή ασύρματης φόρτισης, συμβουλευόμενος πάντα τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Το πιο συνηθισμένο πρότυπο ασύρματης φόρτισης – το οποίο πλέον συναντάμε και σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία και άλλους δημόσιους χώρους – είναι ότι το Qi, το οποίο ανήκει στο Wireless Power Consortium και υποστηρίζεται από όλους σχεδόν τους κατασκευαστές (Apple, Asus, Google, HTC, Huawei, LG Electronics, Motorola Mobility, Nokia, Samsung, BlackBerry, Xiaomi, Sony κ.ά.).

Αν και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ασύρματης φόρτισης είναι η cable-free ελευθερία κινήσεων, η ασύρματη φόρτιση είναι πιο αργή από την αντίστοιχη φόρτιση μέσω καλωδίου (π.χ. το Samsung Galaxy S22 Ultra υποστηρίζει 45W ενσύρματης ταχείας φόρτισης και 15W ασύρματης ταχείας φόρτισης).

Ωστόσο, οι ασύρματοι φορτιστές που κυκλοφορούν στην αγορά από τους ίδιους τους κατασκευαστές είναι (συνήθως) ταχύτεροι από τους άλλους του εμπορίου.

Tips για καλύτερη ασύρματη φόρτιση:

 • Το smartphone πρέπει να είναι κεντρικά τοποθετημένο στη βάση φόρτισης.
 • Δεν πρέπει να υπάρχουν ξένα αντικείμενα, όπως μεταλλικά αντικείμενα, μαγνήτες ή κάρτες με μαγνητικές λωρίδες, μεταξύ του smartphone και του βάσης φόρτισης.
 • Το πίσω μέρος του smartphone και του φορτιστή πρέπει να είναι καθαρό και απαλλαγμένο από σκόνη.
 • Χρησιμοποίησε ασύρματους φορτιστές με κατάλληλη τάση εισόδου.
 • Ένα προστατευτικό κάλυμμα μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία φόρτισης. Σε αυτή την περίπτωση, αφαίρεσε το προστατευτικό κάλυμμα από το smartphone.
 • Εάν συνδέσεις έναν φορτιστή καλωδίου στο smartphone κατά την ασύρματη φόρτιση, η λειτουργία ασύρματης φόρτισης δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη.
 • Η βάση φόρτισης δεν διαθέτει διακόπτη ενεργοποίησης/απενεργοποίησης. Όταν δεν χρησιμοποιείται, καλό είναι να αποσυνδέεται από την πρίζα για να αποτραπεί η άσκοπη κατανάλωση ενέργειας.

Φορτιστές αυτοκινήτου: ενέργεια on-the-go!

«Κόλλησες» στην κίνηση και η μπαταρία του κινητού σου ετοιμάζεται να σε… εγκαταλείψει; Ιδανικοί για ταξίδια, περιηγήσεις και καθημερινά δρομολόγια, οι φορτιστές αυτοκινήτου αποτελούν την ιδανική λύση!

Με μία ή περισσότερες θύρες για περισσότερες συσκευές, πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας, εξαιρετική ενεργειακή απόδοση και πιστοποιημένη απόδοση, οι προτάσεις αυτές τροφοδοτούν αποτελεσματικά τα gadgets σου από το υπερβολικό ρεύμα, την υπερφόρτωση ή την υπερθέρμανση, ενώ παράλληλα προσφέρουν αποτελεσματικότερη φόρτιση, κάθε φορά.

Όποια και αν είναι η τεχνολογία φόρτισης που ακολουθεί ο κατασκευαστής τους (Apple Fast Charging, MediaTek Pump Express, OnePlus Dash Charge, Oppo SuperVOOC, Qualcomm Quick Charge, Samsung Adaptive Fast Charging κ.ο.κ.), μπορείς να αναπληρώσεις την μπαταρία τους, συνδέοντάς τα με την παροχή του αυτοκινήτου σου!

Tips για τη σωστή φόρτιση του smartphone σου!

 • Τα smartphones «γνωρίζουν» πότε και αν πρέπει να διακόψουν τη παροχή ρεύματος, για να προστατευτούν από υπερφόρτωση. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που η πολύωρη φόρτιση μπορεί να μειώσει σταδιακά τη ζωή της μπαταρίας.
 • Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για τις μπαταρίες των συσκευών και συχνά οδηγούν σε καταστροφικά αποτελέσματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η θερμοκρασία της μπαταρίας «παγιδεύεται» από το σασί της συσκευής. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην εκθέτεις τη συσκευή σου σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος υψηλότερες από τους 35° C, για να μην προκαλέσεις μόνιμη βλάβη στη χωρητι­κότητα της μπαταρίας.

 • Σε σύγκριση με την τεχνολογία των παραδοσιακών μπαταριών, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου φορτίζονται γρηγορότερα, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και υψηλότερη πυκνότητα ισχύος για μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας μπαταρίας και μικρότερο βάρος. Ιδανικά, θα πρέπει να παραμένουν φορτισμένες μεταξύ 50% ~ 80%, για αυτό και οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν ταχεία φόρτιση για να φτάσουν στο 80% της χωρητικότητας και έπειτα μια πιο αργή φόρτιση, επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
 • Οι σύντομες φορτίσεις της μπαταρίας κατά τη διάρκεια της ημέρας δίνουν στα ιόντα την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσουν να «εργάζονται». Οι συχνές φορτίσεις μπορεί να μην είναι… βολικές, αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψεις τη μπαταρία σου.

 • Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου λειτουργούν σε κύκλους φόρτισης, δηλαδή όταν η μπαταρία πηγαίνει από το 0% στο 100%. Κάθε μπαταρία έχει υψηλό αλλά πεπερασμένο αριθμό κύκλων φόρτισης. Με την πάροδο του χρόνου η απόδοση της μπαταρίας υποβαθμίζεται αισθητά, με αποτέλεσμα να διαρκεί λιγότερο. Για να αποφευχθεί αυτή η υποβάθμιση, θα πρέπει να μην επιτρέπεις την συχνή αποφόρτιση της μπαταρίας.
 • Ένας κύκλος φόρτισης ολοκληρώνεται όταν έχεις χρησιμοποιήσει ποσότητα που ισοδυναμεί με το 100% της χωρητι­κότητας της μπαταρίας, η οποία όμως δεν προκύπτει απαραιτήτως από μία μόνο φόρτιση. Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το 75% της χωρητι­κότητας της μπαταρίας σου μία ημέρα και, στη συνέχεια, να την επαναφορτίσεις πλήρως στη διάρκεια της νύχτας. Αν χρησιμοποιήσεις 25% την επόμενη ημέρα, θα έχεις αποφορτίσει συνολικά το 100% της χωρητι­κότητας και οι δύο ημέρες χρήσης θα έχουν άθροισμα που αντιστοιχεί σε έναν κύκλο φόρτισης.

 • Δεν πρέπει να ξεχνάς πως τα ηλεκτρονικά απόβλητα/καλώδια από παλιούς φορτιστές είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα, όχι μόνο για τους χώρους υγειονομικής ταφής, αλλά και για τη δέσμευση πολύτιμων μετάλλων και άλλων πεπερασμένων πόρων. Υπάρχουν ισχυροί περιβαλλοντικοί λόγοι θα πρέπει να υιοθετήσουμε ως καταναλωτές μια ενοποιημένη τεχνολογία φόρτισης, όπως το USB Power Delivery.

Αγόρασες νέο smartphone και στη συσκευασία δεν περιλαμβάνεται φορτιστής; Αναζητάς μία ολοκληρωμένη πρόταση για να φορτίζεις όλες τις συσκευές σου; Έλα στο κοντινότερο κατάστημα Πλαίσιο ή μπες στο plaisio.gr, ανακάλυψε τον κατάλληλο φορτιστή και γέμισε τις μπαταρίες των συσκευών σου γρήγορα και με ασφάλεια!

Avatar

Β. Ορφανίδης

Techie | Cinephile | Avid Gamer | Star Wars Fan | Whovian | Photographer | Coffee Addict | Biker