Ενεργειακές ετικέτες: Μικρά μυστικά για μεγάλη οικονομία!

    Σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλες η ηλεκτρικές συσκευές είναι υποχρεωτικό να συνοδεύονται από μία ενεργειακή ετικέτα και να αναγράφουν την ενεργειακή κλάση στην οποία ανήκουν -…

    Energy-Labels-Focus-2
    Σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλες η ηλεκτρικές συσκευές είναι υποχρεωτικό να συνοδεύονται από μία ενεργειακή ετικέτα και να αναγράφουν την ενεργειακή κλάση στην οποία ανήκουν - διευκολύνοντας τους καταναλωτές να κατανοήσουν καλύτερα και να συγκρίνουν την ενεργειακή απόδοση συσκευών.
    Οι ενεργειακές ετικέτες μας δείχνει κατά πόσο ενεργοβόρα ή όχι είναι η συσκευή που έχουμε ή σκοπεύουμε να αγοράσουμε. Με λίγα λόγια, μας επιτρέπουν να κάνουμε πιο έξυπνεςπιο βιώσιμες και πιο συμφέρουσες αγορές, ειδικά αυτή την εποχή, με τις επικείμενες αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια λόγω των σημαντικών ανατιμήσεων στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος.
    Πόσο σημαντική είναι η ενεργειακή κλάση;
    Οι λογαριασμοί του ρεύματος αντιστοιχούν σε ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού των νοικοκυριών, για αυτό και οι περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν τρόπους για να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος στο σπίτι, συνδυάζοντας την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με την καλύτερη ποιότητα ζωής. Η ενεργειακή σήμανση των ηλεκτρικών συσκευών παρέχει συγκρίσιμες πληροφορίες για την κατανάλωση ενέργειας (άρα και τις επιδόσεις ενός προϊόντος οικιακής χρήσης). Υπάρχουν 7 τάξεις ενεργειακής απόδοσης, ξεκινώντας από το G (προϊόν χαμηλής απόδοσης ) εώς το Α+++ (προϊόν εξαιρετικά υψηλής απόδοσης). Η αντικατάσταση μίας παλιάς συσκευής μας με μια νεότερη - υψηλότερης ενεργειακής κλάσης - μπορεί να αποδειχθεί συμφέρουσα οικονομική επιλογή, με το κόστος αγοράς να αποσβένεται σε βάθος χρόνου από την εξοικονόμηση. Μάθε τα πάντα για τις νέες ενεργειακές ετικέτες και το σκοπό τους εδώ!
    Οι ενεργειακές ετικέτες άλλαξαν. Γνωρίζεις το λόγο;
    Για πρώτη φορά πριν από 20 χρόνια, οι ενεργειακές ετικέτες αποδίδονταν σε ένα προϊόν με A για υψηλή απόδοση ή F για χαμηλή απόδοση και ενθάρρυναν τους κατασκευαστές να καινοτομήσουν χρησιμοποιώντας πιο ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες. [caption id="attachment_73366" align="alignnone" width="770"] Photo Credit: EE[/caption] Με την πάροδο του χρόνου, η φιλοσοφία αυτή εξελίχθηκε και προστέθηκαν ετικέτες A+, A++ και A+++, δημιουργώντας σύγχυση στους καταναλωτές. Από το 2021 και μετά, αυτές οι κατατάξεις A+, A++ και A +++ θα καταργηθούν σταδιακά για ψυγεία (συμπεριλαμβανομένων των συντηρητών κρασιού), πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια-στεγνωτήριαπλυντήρια πιάτων και τηλεοράσεις/οθόνες. Επίσης, θα υπάρχουν πιο σύγχρονα εικονογράμματα για την ενημέρωση των δυνατοτήτων του προϊόντος - όπως για παράδειγμα τη χωρητικότητα ή την κατανάλωση νερού. Μια άλλη καινοτομία όσον αφορά την ενεργειακή ετικέτα είναι ο κωδικός QR, ο οποίος θα οδηγεί απευθείας, από τις προαναφερόμενες ημερομηνίες, στις πληροφορίες σχετικά με το μοντέλο προϊόντος στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων προϊόντων για την ενεργειακή επισήμανση (EPREL). Οι νέοι κανονισμοί ισχύουν για τους όλους τους ευρωπαίους καταναλωτές και θα ισχύουν και σε χώρες εκτός ΕΕ (όπως η Νορβηγία και η Ελβετία).
    Oφέλη από την αλλαγή
    • Οικονομικά οφέλη: με την επιλογή ενός προϊόντος που είναι κατά δύο μόνο τάξεις πιο ενεργειακά αποδοτικό από ένα άλλο (π.χ. από E σε C στο νέο σύστημα αξιολόγησης) μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα - 110€ σε 10 χρόνια στα ψυγεία, 50€ σε 10 χρόνια στα πλυντήρια πιάτων*
    • Εξοικονόμηση ενέργειας: η ευρωπαϊκή ενεργειακή ετικέτα προωθεί συνεχώς την τεχνολογική ανάπτυξη των ενεργειακά αποδοτικών οικιακών συσκευών. Η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας υπολογίζεται σε 38,1 TWh/έτος που ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Ουγγαρίας.*
    • Περιβαλλοντικά οφέλη: η επιλογή ενός προϊόντος που είναι κατά δύο μόνο τάξεις πιο ενεργειακά αποδοτικό από ένα άλλο (π.χ. από E σε C στο νέο σύστημα αξιολόγησης) μπορεί να μειώσει τις εκπομπές CO2:
    - Κατά 40 kg ετησίως που ισοδυναμεί με τη φύτευση ή τη διάσωση μέχρι και 4 δένδρων ανά έτος για ψυγεία* - Κατά 18 kg ετησίως που ισοδυναμεί με τη φύτευση ή τη διάσωση μέχρι και 2 δένδρων ανά έτος για πλυντήρια πιάτων* * Με πληροφορίες από το LABEL 2020 (Τμήμα Περιβάλλοντος Μεταφορών του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Εξοικονόμησης Ενέργειας). Από τη στιγμή εισαγωγής των νέων ενεργειακών ετικετών μετά την 1η Μαρτίου 2021 ελάχιστα προϊόντα που θα διατίθενται στην αγορά θα ανήκουν στην ενεργειακή κλάση Α. Και αυτό γιατί οι κλάσεις ενεργειακής απόδοσης καθορίστηκαν με τρόπο τέτοιο που να αφήνει περιθώρια για περαιτέρω καινοτομία στην κατασκευή περισσότερο ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων. Μελλοντικά δε θα προστεθούν επιπλέον τάξεις ενεργειακής απόδοσης στην κλίμακα Α έως G. Για να αποφευχθούν περαιτέρω αλλαγές στην κλίμακα, τα όρια των τάξεων Α έως G θα αναθεωρούνται τακτικά, ανάλογα με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την ανάπτυξη της αγοράς. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 θα εφαρμοστούν ορισμένες εξαιρέσεις για οικιακές συσκευές και τηλεοράσεις που αναμένεται να καταργηθούν σταδιακά. Αυτά τα μοντέλα προϊόντων θα μπορούν να πωληθούν με την τρέχουσα ετικέτα για διάστημα 9 μηνών. Για τα προϊόντα που θα φέρουν τη νέα ενεργειακή ετικέτα το 2022 ή αργότερα (π.χ. για κλιματιστικά, στεγνωτήρια ρούχων, κλπ.), οι τρέχουσες ετικέτες με τις τάξεις ενεργειακής απόδοσης Α+ εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται και να παρουσιάζονται στα καταστήματα. THINK GREEN: Οι κλάσεις ενεργειακής απόδοσης στις ετικέτες άλλαξαν από 01/03/2021, σύμφωνα με την νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία. Υποδεχόμαστε ξανά την αρχική κλίμακα A έως G για ευκολία στην επιλογή των ηλεκτρικών μας συσκευών!