Δικτύωση 5G: Η τεχνολογική επανάσταση που θα αλλάξει τη ζωή μας!

    Η νέα εποχή στον κόσμο του διαδικτύου πλησιάζει, καθώς η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5ης γενιάς (5G) είναι προ των πυλών, αλλάζοντας τις ζωές μας προς το καλύτερο! Τα πλεονεκτήματα που θα…

    main-qimg-336454ee8b1c302faf2501a34de5fc20
    Η νέα εποχή στον κόσμο του διαδικτύου πλησιάζει, καθώς η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5ης γενιάς (5G) είναι προ των πυλών, αλλάζοντας τις ζωές μας προς το καλύτερο! Τα πλεονεκτήματα που θα επιφέρουν είναι πoλυάριθμα και σίγουρα δεν περιορίζονται στην «κατανάλωση» ψηφιακού περιεχομένου!

    Τι είναι όμως το 5G;

    Προσφέροντας πιο υψηλές ταχύτητες αλλά και πιο αξιόπιστες, πιο σταθερές συνδέσεις από ποτέ, τα δίκτυα 5ης Γενιάς (5G) αποτελούν την επόμενη γενιά σύνδεσης φορητών συσκευών στο διαδίκτυο. [caption id="attachment_53117" align="alignnone" width="1000"] Η δικτύωση 5G θα προσφέρει πολύ υψηλές ταχύτητες, θα μειώνει την χρονοκαθυστέρηση (network latency) και θα επιτρέπει αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων των δικτύων.[/caption] Σε πρώτη φάση, οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων θα ξεκινούν από το 1 Gbps και στην πορεία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 Gbps (θεωρητική full end-to-end ταχύτητα) με εξαιρετικά χαμηλό χρόνο απόκρισης (latency), μικρότερο από 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου (ms). Για να έχεις ένα μέτρο σύγκρισης, αυτή τη στιγμή τα περισσότερα ενσύρματα δίκτυα οπτικών ινών (όπως π.χ. το δίκτυο Google Fiber στις ΗΠΑ) προσφέρουν ταχύτητες μεταφοράς έως 1 Gbps (1.000 Mbps). Η εν λόγω ταχύτητα θα σου επιτρέπει να παρακολουθείς βίντεο συνεχούς ροής (streaming) με ανάλυση ή να κατεβάσεις μία ταινία 3D μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, όταν με τα σημερινά δίκτυα 4G LTE θα χρειαζόσουν πέντε με έξι λεπτά! Το 5G θα χρησιμοποιεί νέες ραδιοσυχνότητες, με υψηλότερο εύρος ζώνης σε σχέση με τις χαμηλότερες ζώνες LTE, προσφέροντας ταχύτερη και σταθερότερή μεταφορά δεδομένων, ενώ και η σύνδεση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας θα πραγματοποιείται γρηγορότερα!

    Μεταμορφώνοντας θεαματικά την καθημερινότητάς μας!

    Η εισαγωγή της δικτύωσης 5G θα θέσει ισχυρά θεμέλια για αυτοματοποίηση εφαρμογών μεταξύ διαφορετικών κλάδων, αλλάζοντας πλήρως τον σημερινό τρόπο χρήσης του διαδικτύου και των ψηφιακών τεχνολογιών. Πρόκειται για μια πραγματική επανάσταση που θα επηρεάσει σημαντικά με θετικό αντίκτυπο τόσο την οικονομία (νέες θέσεις εργασίας, νέες συσκευές, νέες πλατφόρμες) όσο τον τρόπο που ζούμε, επικοινωνούμε και διασκεδάζουμε! Οι Smart Home συσκευές θα μπορούν να ελέγχονται και να ρυθμίζονται από απόσταση, ενώ και οι δικτυακές κάμερες θα παρέχουν υψηλής ποιότητας βίντεο σε πραγματικό χρόνο. Θα μπορείς π.χ. να απολαύσεις μία συναυλία μέσω ασύρματου δικτύου με εικόνα και ήχο υψηλής πιστότητας, να βιώσεις εκπληκτικές εμπειρίες επαυξημένης (AR) και εικονικής πραγματικότητας (VR), ενώ και το on-the-go mobile gaming θα αναβαθμιστεί σημαντικά. Αυτόνομα οχήματα, συνδεδεμένα drones, βιομηχανική ρομποτική, logistics, υπηρεσίες τηλεϊατρικής, εκπαίδευση, «έξυπνες» πόλεις, αποθήκευση και επεξεργασία στο «νέφος» (Cloud/Cloud Computing), «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» (Internet of Things) και γενικότερα συσκευές είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους (M2M) ή με το διαδίκτυο θα μπορούν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα. Το «μποτιλιάρισμα» (broadband traffic) που παρατηρείται στα σημερινά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα θα αποτελέσει παρελθόν - μιας και εκτός από υψηλότερες ταχύτητες θα υποστηρίζεται και η διαχείριση περισσότερων χρηστών/συσκευών. Παράλληλα, η μαζικότερη χρήση αισθητήρων σε δημόσιους δρόμους και μέσα μαζικής μεταφοράς θα προσφέρει αποτελεσματικότερη ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο και φυσικά, μεγαλύτερη ασφάλεια!

    Τα δίκτυα 5G είναι εδώ!

    Από το 2017, η ανάπτυξη των δικτύων 5G διευθύνεται από αρκετές εταιρείες, όπως η Samsung, η Intel, η Qualcomm, η Nokia, η Huawei, η Ericsson, η ZTE και άλλες. Παρόλο που το 5G σχεδιάζεται να είναι εμπορικά διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο από το 2021, η Νότια Κορέα παρείχε δικτύωση 5ης γενιάς στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 για τους επισκέπτες, ενώ η Verizon έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά προγράμματα σε τέσσερις πόλεις των ΗΠΑ (Sacramento, Los Angeles, Indianapolis, Houston). Σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα, τα πρώτα smartphones που υποστηρίζουν συνδεσιμότητα 5G (5G Ready) είναι ήδη διαθέσιμα, ενώ και στην Ελλάδα υπάρχουν πρότυπες πόλεις (όπως π.χ. τα Τρίκαλα), στις οποίες εκπονούνται μελέτες με δωρεάν εγκατάσταση πιλοτικού δικτύου 5G.