Buyer's Guide 101: Ό,τι πρέπει να γνωρίζεις για το HDMI

    Το HDMI είναι το πρώτο και μοναδικό βιομηχανικό πρότυπο που παρέχει μια ενιαία ψηφιακή διεπαφή μετάδοσης ήχου-βίντεο χωρίς συμπίεση δεδομένων, υποστηρίζοντας βίντεο υψηλής ευκρίνειας και ψηφιακό ήχο…

    TrusttheCables-Banner-Rd4-C2
    Το HDMI είναι το πρώτο και μοναδικό βιομηχανικό πρότυπο που παρέχει μια ενιαία ψηφιακή διεπαφή μετάδοσης ήχου-βίντεο χωρίς συμπίεση δεδομένων, υποστηρίζοντας βίντεο υψηλής ευκρίνειας και ψηφιακό ήχο πολλαπλών καναλιών μέσω ενός μόνο καλωδίου.
    Μα τι ακριβώς είναι το HDMI;
    Το High-Definition Multimedia Interface ή HDMI (Διασύνδεση Πολυμέσων Υψηλής Ευκρίνειας) είναι ένα πρότυπο σύνδεσης για τη μετάδοση ψηφιακού ήχου και εικόνας σε καταναλωτικά συστήματα οικιακού κινηματογράφου, παιχνιδομηχανές, PCs κ.ά. Αποτελεί προϊόν συνεργασίας των εταιρειών Hitachi, Matsushita, Philips, Silicon Image, Sony, Thomson, Τοshiba και επέκταση του Digital Visual Interface (DVI), με το οποίο και είναι συμβατό. Μπορεί να μεταφέρει ακόμα και ασυμπίεστο σήμα υψηλής ευκρίνειας, καθώς και πολυκάναλο ήχο με μεγάλη άνεση. Πρακτικά, είναι το απόλυτο πρότυπο σύνδεσης, σε ό,τι αφορά την (ψηφιακή) ψυχαγωγία. Συγκεκριμένα, το ΗDMI χρησιμοποιεί βύσματα μικρότερου μεγέθους από τα αντίστοιχα του DVI γεγονός που κάνει την ενσωμάτωσή του σε συσκευές ευκολότερη και επιπροσθέτως προσφέρει χαρακτηριστικά εμπέδησης που επιτρέπουν την χρήση πολύ μακρύτερου καλωδίου που μπορεί να φτάσει τα 25 μέτρα σε αντίθεση με το καλώδιο του DVI το οποίο δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 5 μέτρα. Το γεγονός ότι το HDMI είναι συμβατό με το DVI επιτρέπει σε συσκευές που υποστηρίζουν το δεύτερο να συνδέονται σε συστήματα που υποστηρίζουν το πρώτο, με την χρήση απλών μετατροπέων. Ο ακροδέκτης που χρησιμοποιεί το HDMI μοιάζει με το USB που χρησιμοποιείται στους υπολογιστές (ενσωματώνει 19 πολύ λεπτά καλώδια), με τη διαφορά ότι μπορεί να μεταφέρει δεδομένα με ταχύτητα μέχρι και 5,5 Gbps σε αποστάσεις μέχρι και 100 μέτρων με καλώδια καλής ποιότητας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μεταφέρει πρακτικά ακόμα και ασυμπίεστο σήμα HD και πολυκάναλο ήχο με μεγάλη άνεση, καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί σύνδεση περίπου 2,2 Gbps.
    HDMI: Διαφορετικές εκδόσεις, διαφορετικές δυνατότητες!
    Το HDMI είναι αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα καλώδια για την προβολή βίντεο και ήχου, εξού και η ευρέως διαδεδομένη χρήση του. Όλες οι εκδόσεις του είναι αντιστρόφως συμβατές, ωστόσο η επιλογή του κατάλληλου καλωδίου συμβαδίζει με τις δυνατότητες των συσκευών μας. Οι προδιαγραφές της πρώτης έκδοσης (HDMI 1.0) ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2002, προσφέροντας μέγιστο ρυθμό μετάδοσης 4,95 Gbps (για HDTV 1920x1080p 60Hz ή UXGA/WUXGA 1920×1200) και 8κάναλο ήχο (192kHz/24-bit). [caption id="attachment_79792" align="alignnone" width="1080"] Πίνακας εκδόσεων/χαρακτηριστικών HDMI (πηγή Wikipedia)[/caption] Οι νεότερες εκδόσεις έχουν περισσότερες δυνατότητες και μπορούν να μεταφέρουν περισσότερα δεδομένα: για παράδειγμα, το HDMI 1.4 είναι σε θέση να προσφέρει εικόνα με ανάλυση Full HD (1080p) στα 60Hz ή 4K ultra HD (2160p) στα 30Hz, ενώ το HDMI 2.0 είναι σε θέση προσφέρει εικόνα με ανάλυση Full HD (1080p) στα 120Hz ή 4K ultra HD (2160p) στα 60Hz.
    Ας δούμε ένα πρακτικό παράδειγμα: η θύρα HDMI™ OUT ενός PlayStation 4  PS4 είναι σε θέση να προσφέρει εικόνα με ανάλυση 1080p 60Hz με HDR, άρα ένα καλώδιο HDMI υψηλής ταχύτητας ή ένα HDMI 1.4 είναι υπεραρκετό. Η θύρα HDMI™ OUT του PS4 Pro σχεδιάστηκε για να προσφέρει εικόνα με ανάλυση 4K 30Hz ή 1080p 60Hz με HDR, άρα συνιστάται καλώδιο HDMI Premium ή HDMI 2.0.
    Παράλληλα, οι αναβαθμίσεις του προτύπου παρέχουν πρόσβαση και σε άλλα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, όπως η υποστήριξη HDR (High Dynamic Range), το οποίο διευρύνει τη διαθέσιμη χρωματική παλέτα, προσφέροντας ρεαλιστικά χρώματα, βαθύ μαύρο και έντονο λευκό. Πρόσφατα κυκλοφόρησε η έκδοση HDMI 2.1, η οποία προσφέρει εικόνα με ανάλυση 4K ultra HD (2160p) στα 120Hz και 8K (4320p) στα 60Hz. Αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες για τις προδιαγραφές και τις δυνατότητές του - σε ό,τι αφορά τις σύγχρονες τηλεοράσεις, κονσόλες και κάρτες γραφικών - ρίξε μία ματιά εδώ.
    Άρα ποιό καλώδιο HDMI πρέπει να επιλέξω;
    Tο σημαντικότερο χαρακτηριστικό σε ένα καλώδιο HDMI είναι το εύρος ζώνης, το οποίο μετριέται σε μονάδες της αναλογίας Gbps ανά δευτερόλεπτο και είναι ταυτόσημο με την ταχύτητά του. Σύμφωνα με τον επίσημο οργανισμό HDMI® Licensing Administrator και το HDMI Forum υπάρχουν τέσσερις βασικές κατηγορίες ταχύτητας, οι οποίες συμβαδίζουν με τις θεμελιώδεις προδιαγραφές που οφείλουν να ακολουθούν όλα τα καλώδια και διακρίνονται εύκολα από μία ειδική σήμανση που υπάρχει πάνω σε αυτά:
    • Standard HDMI (εύρος ζώνης έως 5Gbps) Τυπικά καλώδια HDMI τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παλαιού τύπου συσκευές και είναι ικανά να μεταφέρουν σήμα 1080i ή 720p. Εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα σε κάποιο βαθμό, αλλά δεν συνιστώνται καθώς δεν υποστηρίζουν υψηλότερες αναλύσεις ή ρυθμούς ανανέωσης.
    • High Speed HDMI (εύρος ζώνης έως 10.2Gbps) «Base-level» καλώδιο το οποίο μπορούν να διαχειριστεί αναλύσεις 1080p, 4K (24/30 fps), HDR και διάφορες τεχνολογίες απεικόνισης. Συνίσταται για συσκευές αναπαραγωγής HD video (π.χ. Blu-Ray players) και κονσόλες παιχνιδιών προηγούμενης γενιάς (PS4/Xbox One). Διατίθεται και σε έκδοση High Speed HDMI με Ethernet, η οποία ενσωματώνει ένα πρόσθετο κανάλι δεδομένων για συσκευές δικτύου. Αυτό το κανάλι λειτουργεί μόνο εάν και οι δύο συνδεδεμένες συσκευές και το καλώδιο HDMI είναι συμβατά και ενεργοποιημένα με HDMI με Ethernet. Ωστόσο, ένα καλώδιο High Speed HDMI με Ethernet μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καλώδιο «non-Ethernet», καθώς οι δύο εκδόσεις είναι εναλλάξιμες.
    • Premium High Speed HDMI (εύρος ζώνης έως 18Gbps) Το καλώδιο Premium High Speed HDMI έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει αξιόπιστη εικόνα με ανάλυση 4K UHD έως 60 fps, υποστήριξη HDR (υψηλό δυναμικό εύρος) και διευρυμένη χρωματική παλέτα. Καλύπτονται από το Premium HDMI Cable Certification Program, το οποίο πιστοποιεί τα προϊόντα που υποστηρίζουν πλήρες εύρος ζώνης έως 18 Gbps (σύμφωνα με την προδιαγραφή HDMI 2.0b) με θωράκιση EMI για ελαχιστοποίηση των παρεμβολών. Τα αυθεντικά καλώδια Premium High Speed HDMI φέρουν ετικέτα διασφάλισης με κωδικό QR, επιβεβαιώνοντας ότι έχουν εγκριθεί από το HDMI Forum.
    • Ultra High Speed HDMI (εύρος ζώνης έως 48Gbps) Το πιο πρόσφατο καλώδιο Ultra High Speed ​​HDMI συμμορφώνεται με το νέο Ultra Certification Program, συμβατό με προδιαγραφές για υποστήριξη 8K@60 και 4K@120 με εύρος ζώνης έως 48 Gbps. Υποστηρίζει πρόσθετες λειτουργίες, όπως HDR, VRR, eARC και όλες τις άλλες δυνατότητες HDMI 2.1. Οπως και με το Premium High Speed HDMI, τα προϊόντα Ultra High Speed ​​HDMI πρέπει να εγκρίνονται και να φέρουν ετικέτα ως μέρος του Ultra High Speed HDMI Cable Certification Program.
    Ενεργά και παθητικά καλώδια HDMI
    Ένα «παθητικό» καλώδιο HDMI είναι μια απλή διάταξη καλωδίου με υποδοχή HDMI σε κάθε άκρο. Τα παθητικά καλώδια έχουν περιορισμένη εμβέλεια (15 μέτρα για μετάδοση 1080p και 7,5 μέτρα για μετάδοση 4K). Από την άλλη, ένα «ενεργό» καλώδιο HDMI περιλαμβάνει κύκλωμα ενίσχυσης που επιτρέπει τη μετάδοση βίντεο και ήχου σε μεγαλύτερες αποστάσεις (τα ενεργά καλώδια απαιτούν μερικές φορές τροφοδοτικό). Γνωρίζεις τα μοντέλα των συσκευών που θέλεις να συνδέσεις μέσω HDMI αλλά έχεις ακόμα αμφιβολίες για τον τύπο του καλωδίου; Έλα στα καταστήματα Πλαίσιο και οι καταρτισμένοι πωλητές μας θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις τον κατάλληλο!
    Σημαντικές διαφοροποιήσεις και χαρακτηριστικά
    Υποδοχές HDMI : Διατίθενται σε τρία μεγέθη - Standard, Mini και Micro. HDMI ARC : Διαθέσιμο στις περισσότερες σύγχρονες τηλεοράσεις, το HDMI Audio Return Channel (ARC) αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να συνδέσεις ένα σύστημα Home Cinema, έναν δέκτη AV ή μία ηχόμπαρα με λιγότερη... φασαρία. Βασικά, σου επιτρέπει να χρησιμοποιήσεις μόνο ένα καλώδιο HDMI για να στείλεις ήχο από την τηλεόρασή σου στον δέκτη ήχου. Ωστόσο, δεν υποστηρίζουν όλες οι τηλεοράσεις πολυκάναλο ήχο μέσω HDMI και αυτό π.χ. σημαίνει ότι ενδέχεται να μην υποστηρίζουν ήχο surround 5.1 κατά τη μετάδοσή του. HDMI CEC : Το Consumer Electronics Control (CEC) είναι μια προσεγμένη αλλά συχνά υποτιμημένη δυνατότητα του προτύπου HDMI, η οποία σου επιτρέπει να ελέγχεις πολλές διαφορετικές συμβατές (CEC-enabled) συσκευές όπως τηλεοράσεις, DVD players και αποκωδικοποιητές που συνδέονται μέσω HDMI από το ίδιο τηλεχειριστήριο. Καλό; Καλώδια MHL : Πολλές σύγχρονες τηλεοράσεις σου επιτρέπουν να συνδέσεις το smartphone ή το tablet σου χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο MHL (Mobile High Definition Link), το οποία από τη μία πλευρά είναι συνδεδεμένο στη συσκευή και από εκεί μέσω HDMI στην τηλεόρασή σου. Αυτό σου επιτρέπει να μοιράζεσαι περιεχόμενο - όπως βίντεο ή φωτογραφίες - στη μεγάλη οθόνη και ταυτόχρονα αναπληρώνει τη μπαταρία της συσκευής. HDMI 1.2 : To HDMI 1.2 κυκλοφόρησε στις 8 Αυγούστου του 2005 και έφερε στην αγορά τη σύνδεση HDMI - A, προσφέροντας αναπαραγωγή από υπολογιστές και επεκτείνοντας σημαντικά το εύρος χρωμάτων που υποστηριζόταν μέχρι τότε από το πρότυπο. HDMI 1.3 : Το HDMI 1.3 κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2006 και έφερε στο προσκήνιο μια σειρά από βελτιώσεις, τεχνικές αλλά και πρακτικές. Οι ταχύτητες μεταφοράς άγγιζαν πλέον τα 10Gbps, είχαμε εμπλουτισμό στην ανάλυση χρωμάτων (από τα 8-bit στα 10,12 ή 16 για κάθε κανάλι) και την εισαγωγή της συνδεσμολογίας HDMI - C (Mini Connector). HDMI 1.4 : Το λανσάρισμα του HDMI 1.4 στις 28 Μαΐου του 2009 υπήρξε καταλυτικό: για πρώτη φορά υποστηρίχτηκε μεταφορά τρισδιάστατης εικόνας σε αναλύσεις 2K/4K σε 24, 24 και 30 Hz (3D Over HDMI), σύνδεση Ethernet μέσω HDMI Ethernet Channel (HEC) σε μια σύνδεση 100 Mbit/s, μεταφορά ήχου μέσω ARC και κυκλοφορία βυσματος HDMI Micro (Type D) για συσκευές όπως smartphones και tablets. HDMI 2.0 : Το πρότυπο HDMI 2.0 έκανε το... ντεμπούτο του μαζί με τις τηλεοράσεις 4K UHD και έφερε σημαντικές βελτιώσεις, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για ανάλυση 4K UHD στα 60 Hz, υποστήριξη του χρωματικού χώρου Rec. 2020 και απεικόνισης 21:9 (ultra-wide cinema). HDMI 2.1 : το HDMI 2.1 προσφέρει διευρυμένο εύρος ζώνης έως και 48Gbps, ήχο υψηλής πιστότητας, δυναμικό HDR, υψηλότερες αναλύσεις και ρυθμούς ανανέωσης, νέες τεχνολογίες όπως π.χ. Display Stream Compression (DSC) 1.2a για απρόσκοπτο gaming και Enhanced Audio Return Channel (eARC). Το σημαντικά αυξημένο εύρος ζώνης μεταφράζεται σε πολύ υψηλότερες αναλύσεις και ρυθμούς ανανέωσης, αποδίδοντας ακόμα 8K στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο (8K50/60) ή 4K στα 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο (4K100/120), ενώ σύμφωνα με τις προδιαγραφες του HDMI Forum μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 10Κ (10K100/120). Πλέον, η αγορά μίας τηλεόρασης, μίας κονσόλας ή μίας κάρτας γραφικών με υποστήριξη HDMI 2.1 αποτελεί «επένδυση» για το μέλλον της ψυχαγωγίας σου και φυσικά, τον καλύτερο τρόπο για να εκμεταλλευτείς τις συνεχώς εξελισσόμενες πλατφόρμες ψυχαγωγίας. Η ψυχαγωγία αλλάζει! Η εικόνα και ο ήχος εξελίσσονται. Ανακάλυψε νέες τεχνολογίες, βρες τηλεοράσεις σε όλες τις διαστάσεις, Home Cinema και πολλά αξεσουάρ στα καταστήματα Πλαίσιο και στο Plaisio.gr.