Αγορά τηλεόρασης 2023: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

    Άλλη μία χρονιά και άλλος ένα οδηγός τεχνολογίας, ώστε να επιλέξεις από τα καταστήματα Πλαίσιο το μοντέλο τηλεόρασης που θα καλύψει τις ανάγκες σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! 

    οδηγός αγοράς smart tv 2023

    Ενημέρωση, video games, πρόσβαση σε διαδικτυακές on-demand πλατφόρμες, αναπαραγωγή μουσικού περιεχομένου: η τηλεόραση προσφέρει πλέον άμεση πρόσβαση σε περισσότερο και πιο αξιόλογο τηλεοπτικό περιεχόμενο!

     

     

    Ωστόσο, πόσο προετοιμασμένος είσαι για την αγορά μίας νέας τηλεόρασης, ώστε να επιλέξεις το μοντέλο το οποίο θα σου προσφέρει όλα τα παραπάνω - και ακόμα περισσότερα - με τον καλύτερο δυνατό τρόπο; Σίγουρα δεν θέλεις να επιλέξεις μια συσκευή η οποία θα χρίζει αντικατάστασης σε σύντομο χρονικό διάστημα, μιας και δεν θα μπορεί να ικανοποιήσει τα «θέλω» σου! Σε αυτό θα σε βοηθήσουμε εμείς, με τον παρακάτω αναλυτικό οδηγό!

     

    Επιλέγοντας το ιδανικό μέγεθος!

     

    Σε έναν κόσμο όπου το μεγαλύτερο τείνει να σημαίνει καλύτερο, θα πρέπει να βάλεις κάποια όρια στην επιλογή σου. Και κατά κύριο λόγο, τα όρια αυτά έχουν να κάνουν με το χώρο και την απόσταση από την οποία θα παρακολουθείς το αγαπημένο σου περιεχόμενο! Ενδεικτικά, για το σαλόνι είναι καλύτερο να επιλέξεις μια μεγαλύτερη τηλεόραση, εμείς προτείνουμε τουλάχιστον 49 ίντσες και ιδανικά μπορείς να φτάσεις ακόμα και τις 65 ίντσες ή και 75 ίντσες. Όπως ήδη αναφέραμε, αυτό εξαρτάται άμεσα από την απόσταση μεταξύ του αναπαυτικού σου καναπέ και της οθόνης της τηλεόρασης.

     

     

    Στην κρεβατοκάμαρα, η δημοφιλέστερη επιλογή συνηθίζεται να είναι οι 32 ίντσες και πάλι όμως εξαρτάται από το πόσο μεγάλο είναι το δωμάτιο και από την απόσταση που βρίσκεται το κρεβάτι σου από τον τοίχο ή το έπιπλο που θα τοποθετήσεις το νέο σου απόκτημα (οπότε ίσως μπορείς να αρχίσεις να κοιτάς και τηλεοράσεις στις 43 ίντσες) Με βάση την απόσταση από την οποία θα παρακολουθείς, ας δούμε μαζί τι μέγεθος τηλεόρασης θα πρέπει να επιλέξεις. Σημείωσε εδώ ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση του περιεχομένου που θα παρακολουθείς στην τηλεόραση σου, τόσο περισσότερες ίντσες θα χρειαστείς για να απολαύσεις την αναβαθμισμένη ποιότητα εικόνας που προσφέρει. Μιας και η πληθώρα των τηλεοράσεων σήμερα στην αγορά προσφέρει ανάλυση 4K UHD, ας δούμε τις προτεινόμενες αποστάσεις παρακολούθησης για τις τέσσερις δημοφιλέστερες διαστάσεις της αγοράς.

     

    Να επιλέξω 8K, 4K, Full HD ή HD;

     

    Η ανάλυση της τηλεόρασης που θα επιλέξεις πρακτικά υποδεικνύει την ποιότητα της εικόνας που μπορεί να αναπαράγει. Ανάλογο με την ανάλυση θα πρέπει να είναι και το περιεχόμενο που θα επιλέξεις να δεις σε αυτήν, ώστε να δέχεται αναλλοίωτη την πληροφορία και να σου παρουσιάζει το ανάλογο αποτέλεσμα:

     

    8Κ Ultra HD Αναζητάς την τηλεόραση με την απόλυτα κορυφαία ποιότητα εικόνας; Ξέχνα όλα τα άλλα και επίλεξε άμεσα μια από τις τηλεοράσεις με πάνελ 8K Ultra HD που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά! Με ανάλυση 4 φορές υψηλότερη από την ήδη εντυπωσιακή 4K UHD και 16 φορές υψηλότερη από την FHD, τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Προφανώς και μια τέτοια τηλεόραση κορυφαίας τεχνολογίας ενσωματώνει όλα τα πρότυπα που υποστηρίζουν τα σύγχρονα κινηματογραφικά στούντιο, προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία θέασης - την καλύτερη που έχεις δει μέχρι σήμερα.

     

    4K Ultra HD Τα τελευταία χρόνια έχουν εδραιωθεί οι τηλεοράσεις οι οποίες έχουν 4 φορές μεγαλύτερη ανάλυση από τις Full HD, οι λεγόμενες 4K Ultra HD, με ανάλυση 3840 x 2160. Αν αναζητάς κορυφαία ποιότητα εικόνας, χωρίς να χρειαστεί«σπάσεις τον κουμπαρά», τότε η επιλογή μιας 4K UHD TV είναι μονόδρομος! Πέραν της ιδιαίτερα υψηλής ανάλυσης που προσφέρουν, οι 4Κ UHD τηλεοράσεις έρχονται πλέον τεχνολογία εικόνας HDR, χάρη στην οποία απολαμβάνεις ευκρινείς εικόνες με πιο ακριβή, ρεαλιστικά χρώματα, που αγγίζουν την πραγματικότητα. Παράλληλα, τονίζει τις σκιές και τα φωτεινά σημεία, αυξάνοντας την αντίθεση. Και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό! Σημείωσε ότι αν έχεις ήδη ή σκοπεύεις να συνδέσεις στη νέα σου τηλεόραση ένα PS4/PS5 ή ένα Xbox One X/Series X|S, τα οποία υποστηρίζουν HDR, είσαι έτοιμος να δεις γραφικά… από άλλον πλανήτη!

     

     

    Full HD Κορυφαίο στάνταρ για πολλά χρόνια - παραδίνοντας τη «σκυτάλη» στις νεότερες 4K UHD TVs - οι Full HD TVs (1080p) εξακολουθούν να προσφέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, για να απολαμβάνεις ταινίες Blu-ray με όλη τους τη λεπτομέρεια, καθώς και τηλεοπτικές εκπομπές υψηλής ευκρίνειας.

     

    HD Ready Στις μικρότερες τηλεοράσεις και μόνο σε αυτές πλέον, υπάρχει η επιλογή της HD ανάλυσης, γνωστή και ως 720p. Είναι μια καλή επιλογή αν παρακολουθείς DVDs και τηλεοπτικά προγράμματα σε «συμβατικά» κανάλια (SD), μιας και δεν θα χάσεις και πολλά. Στα θετικά, οι τηλεοράσεις με HD ανάλυση είναι εξαιρετικά προσιτές, ενώ ακόμα και στη χαμηλότερη ίντσα η εικόνα παραμένει ικανοποιητική.

     

    Τεχνολογία προβολής εικόνας: OLED, QLED, LED ή NanoCell;

     

    Έχοντας καταλήξει στο μέγεθος που προτιμάς για το χώρο σου, το επόμενο βήμα είναι η επιλογή της τεχνολογίας προβολής της εικόνας: OLED, QLED, LED ή NanoCell. Μπερδεύτηκες με όλες αυτές τις ορολογίες; Θα σε ξεμπερδέψουμε εμείς, προκειμένου να επιλέξεις εσύ την επόμενη τηλεόραση σου:

     

    OLED

     

    Οι OLED τηλεοράσεις κυκλοφορούν εδώ και αρκετά χρόνια, τελευταία όμως το κόστος αγοράς τους έχεις φτάσει σε επίπεδα που ακόμα και οι «κοινοί θνητοί» μπορούν να ακουμπήσουν. Φημίζονται για το απόλυτο μαύρο που αποδίδουν, μιας και πρακτικά κάθε ένα από τα εικονοστοιχεία (pixels) του πάνελ φωτίζεται αυτόνομα. Διακρίνονται για την εξαιρετική αντίθεση, τις μεγάλες γωνίες θέασης και το εξαιρετικά λεπτό προφίλ τους.

     

    QD-OLED

     

    Η πιο πρόσφατη τεχνολογία πάνελ, QD-OLED, αναπτύσσεται από την Samsung Display και έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία υβριδικών OLED πάνελ, τα οποία αξιοποιούν τεχνολογίες OLED και QD (Quantum Dot). Η τεχνολογία της νοτιοκορεατικής κατασκευάστριας χρησιμοποιεί ως πηγή φωτός μπλε OLED, σε συνδυασμό με ένα εκτυπωμένο σε αυτό χρωματικό φίλτρο με υλικά Quantum Dot - έχοντας ως στόχο την ενίσχυση του κόκκινου και του μπλε χρώματος, έτσι ώστε να επέλθει η ισορροπία αλλά και η επέκταση του χρωματικού εύρους. Με απλά λόγια: τα βαθιά, κορεσμένα χρώματα της OLED με την αντοχή και τη φωτεινότητα των QD.

     

    QLED

     

    Τα πάνελ QLED (Quantum Dot LED) προσφέρουν εικόνες με μεγαλύτερη ευκρίνεια, χάρη στην υψηλή φωτεινότητα και τα ολοζώντανα - χωρίς αλλοιώσεις - χρώματα που αποδίδουν. Αν και αποτελούν μία εξελιγμένη έκδοση της τεχνολογίας LED, οι προβολές τους εντυπωσιάζουν και προσφέρουν πρακτικά δισεκατομμύρια χρώματα, πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να διακρίνει το ανθρώπινο μάτι. Μοντέλα με τεχνολογία QLED διατίθενται μόνο με αναλύσεις 4Κ/8Κ.

     

     

    LED

    Οι περισσότερες τηλεοράσεις που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά έρχονται με πάνελ τεχνολογίας LED. Η ποιότητα εικόνας που προσφέρουν είναι ιδιαίτερα υψηλή, ενώ θεωρούνται μια πολύ καλή λύση για χώρους με έντονο φωτισμό, αφού προσφέρουν και υψηλή φωτεινότητα. Στα θετικά της τεχνολογίας είναι ότι οι τηλεοράσεις με LED πάνελ είναι πολύ λεπτές και αρκετά ελαφριές, έρχονται σε προσιτές τιμές και καταναλώνουν (συγκριτικά με παλαιότερες τεχνολογίες) λιγότερη ενέργεια.

     

    NanoCell

     

    Η τεχνολογία NanoCell προσφέρει απόλυτα ρεαλιστική προβολή εικόνων, με εξαιρετική λεπτομέρεια στα χρώματα, καθώς χρησιμοποιεί νανοσωματίδια τα οποία βελτιστοποιούν κάθε χρώμα. Τα νανοσωματίδια απορροφούν το πλεόνασμα του μήκους κύματος του φωτός και ελαχιστοποιούν τη διαρροή των χρωμάτων RGB που απεικονίζονται στην οθόνη, και το αποτέλεσμα είναι εικόνα με καθαρά και ζωηρά χρώματα. Χάρη σε αυτή την τεχνολογία είναι δυνατή η παραγωγή ενός πλήρους χρωματικού φάσματος, ενώ μειώνονται δραματικά οι περιπτώσεις αλλοίωσης των χρωμάτων, αστάθειας της εικόνας και άλλων θεμάτων υποβάθμισης του χρώματος.

     

    Local Dimming: Και εγένετο φως!

     

    Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι οπίσθιου φωτισμού (Local Dimming) που χρησιμοποιούνται στις οθόνες των LCD/LED τηλεοράσεων: Full Array LED, Edge LED και Direct LED. Κάθε μία από αυτές έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της:

     

    Full Array

     

    Στις Full Array LED TVs οι λυχνίες (LEDs) βρίσκονται τοποθετημένες πίσω από ολόκληρο το πάνελ. Παρέχουν σημαντικά καλύτερη ποιότητα εικόνας σε σχέση με τις Edge LED και τις Direct LED, λόγω της ακριβέστερης και μεγαλύτερης αντίθεσης που μπορούν να επιτύχουν μεταξύ σκοτεινών και φωτεινών σημείων κατά τη διάρκεια της προβολής.

     

    Edge LED

     

    Στις Edge LED TVs οι λυχνίες (LEDs) είναι τοποθετημένες πίσω από τις άκρες του πάνελ. Ελαφρύτερες και λεπτότερες από τις Full Array LED, καθώς οι λιγότερες σε αριθμό λυχνίες δεν απαιτούν μεγαλύτερο βάθος από το σώμα της τηλεόρασης. Ωστόσο, οι επιδόσεις τους - σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του φωτισμού - απέχουν αρκετά από εκείνες των Full Array.

     

    Direct LED

     

    Στις Direct LED TVs οι λυχνίες (LEDs) είναι τοποθετημένες πίσω από ολόκληρο το πάνελ (όπως στις Full Array), αλλά τα στοιχεία είναι τοποθετημένα πιο αραιά, άρα λιγότερα σε αριθμό. Η σχεδίαση αυτή προσφέρει ομοιόμορφη φωτεινότητα αλλά περιορίζει αισθητά τον έλεγχο του φωτισμού - όπως και το κατασκευαστικό κόστος.

     

    Smart TV: Περιεχόμενο πέρα από τα συνηθισμένα!

     

    Η μεγαλύτερη αξία μιας Smart TV είναι η δυνατότητα να απολαμβάνεις περιεχόμενο πέρα από τα συνηθισμένα τηλεοπτικά κανάλια!

     

    Με υπηρεσίες Video On Demand (Netflix, Amazon Prime Video, YouTube, Apple TV+, Disney+ κ.α.), καθώς και υπηρεσίες ροής μουσικής (Spotify), παιχνίδια, εφαρμογές και αθλητικό περιεχόμενο, είναι πολύ πιο δύσκολο να επιλέξεις τι να παρακολουθήσεις, για αυτό και οι περισσότερες «έξυπνες» τηλεοράσεις ενσωματώνουν πλέον ψηφιακούς βοηθούς (Google Assistant, Amazon Alexa). Επιπλέον, από την άνεση του καναπέ σου, μπορείς πλέον να αναπαράγεις μουσικά playlists, να προβάλλεις φωτογραφίες και βίντεο που έχεις αποθηκευμένα στο PC, το smartphone και το tablet σου ή να ελέγχεις τις έξυπνες συσκευές του σπιτιού, με το πάτημα ενός πλήκτρου!

     

    Android TV: Το επίκεντρο ψυχαγωγίας σου!

     

    Εδώ αξίζει να σταθούμε λίγο παραπάνω: κάποιες Smart TVs ξεχωρίζουν, γιατί χρησιμοποιούν ως λειτουργικό σύστημα το Android TV και έτσι είναι πιο κοντά στην «καθημερινότητα» όσων χρησιμοποιούν smartphones ή tablets με αντίστοιχο λειτουργικό σύστημα.

     

    Πέραν της μεγαλύτερης ευχρηστίας (εξαιτίας της οικειότητας τους με αυτό), οι περισσότερες Android Smart TVs διαθέτουν και Chromecast, προσφέροντας περισσότερες δυνατότητες αναπαραγωγής περιεχομένου απευθείας από τις φορητές συσκευές μας. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πρόσβαση σε φωτογραφίες, μουσική, βίντεο και άλλο περιεχόμενο που έχουμε στο smartphone ή το tablet μας μέσα από τη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασής μας! Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το οικοσύστημα του Android περιλαμβάνει εφαρμογές και παιχνίδια, τα οποία κατεβαίνουν στην τηλεόραση σου με ένα σου κλικ, εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο και τη λειτουργικότητά της.

     

     

    HDR: Τι είναι και γιατί το χρειάζομαι!

     

    Η σημαντικότερη τεχνολογία βελτίωσης, σε ό,τι αφορά την εικόνα υψηλής πιστότητας, είναι η μορφή περιεχομένου HDR (High Dynamic Resolution), η οποία προσφέρει ρεαλιστικά χρώματα μέσα από μία ευρεία παλέτα χρωμάτων, καθώς και αυξημένο λόγο αντίθεσης - τονίζοντας τόσο τις φωτεινές όσο και τις σκοτεινές περιοχές μιας εικόνας, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι πραγματικά εντυπωσιακό! Τα φωτεινά τμήματα της εικόνας μπορούν να γίνουν πολύ φωτεινότερα, οπότε η εικόνα φαίνεται να έχει περισσότερο «βάθος». Τα χρώματα «επεκτείνονται» για να εμφανίζουν πιο φωτεινά μπλε, πράσινα, κόκκινα και όλα στο ενδιάμεσο. Συμπληρώνοντας το HDR, η ευρεία γκάμα χρωμάτων (Wide Color Gamut - WCG) φέρνει ακόμα περισσότερα χρώματα στην οθόνη.

     

     

    Το κόκκινο χρώμα ενός πυροσβεστικού οχήματος, το βαθύ βιολετί μιας φρέσκιας μελιτζάνας, ακόμα και το πράσινο που έχει το γρασίδι ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου είναι χρώματα που χωρίς το HDR δεν φαίνονται σωστά. Περιεχόμενο με πληροφορία HDR μπορεί πλέον να βρει κανείς σήμερα σχετικά εύκολα, είτε αναπαράγοντας μία ταινία Blu-ray, είτε παρακολουθώντας μία σειρά στο Netflix, ακόμα και στο PlayStation 4 Pro/Xbox One, απολαμβάνοντας γραφικά που δεν πιστεύεις στα μάτια σου. Στην αγορά κυκλοφορούν διαφορετικά πρότυπα HDR (HDR10, Dolby Vision, HLG, Advanced HDR) για τα οποία αν θέλεις να μάθεις περισσότερα έχουμε ετοιμάσει ένα αναλυτικό οδηγό.

     

    HDMI 2.1/NVDIA G-SYNC/AMD FreeSync: Απόλυτη εμπειρία παιχνιδιού!

     

    Η έλευση των 8K TVs έφερε στο προσκήνιο και νέες τεχνολογίες, οι οποίες δεν απογειώνουν απλά την αναπαραγωγή τηλεοπτικού περιεχόμενου αλλά προσφέρουν και απολαυστική εμπειρία παιχνιδιού, καταργώντας για πάντα την καθυστέρηση εισόδου (lag) και τα «σπασμένα» καρέ! Το HDMI 2.1, το νέο στάνταρ στις συνδέσεις ήχου και εικόνας, είναι ιδανικό για περιεχόμενο με γρήγορη κίνηση και παρέχει υψηλότερη ανάλυση και ομαλά συγχρονισμένα γραφικά.

     

     

    Μπορεί να σχεδιάστηκε με γνώμονα τις απαιτήσεις και τις δυνατότητες των 8K TVs, ωστόσο είναι σε θέση να αναβαθμίσει την οπτικοακουστική εμπειρία και των 4Κ UHD μοντέλων, προσφέροντας υψηλότερο ρυθμό καρέ σε απαιτητικά παιχνίδια! Παράλληλα, οι κάτοχοι Gaming PCs θα διαπιστώσουν ότι εκτός από την τεχνολογία AMD FreeSync, η οποία εφαρμόζεται εδώ και καιρό στις οθόνες για υπολογιστές, ισορροπώντας δυναμικά το ρυθμό ανανέωσης των γραφικών που παράγει η GPU με αυτό της οθόνης, έχουμε πλέον και τηλεοράσεις με υποστήριξη NVDIA G-SYNC. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα video games έχουν πιο καθαρή και ομαλή εικόνα, καλύτερη απόκριση, χωρίς διακυμάνσεις στη φωνή, χωρίς καθυστερήσεις και τρεμόπαιγμα!

     

    Sound Βar & Home Cinema: Ήχος που ενθουσιάζει!

     

    Αν φιλοδοξείς να μετατρέψεις τη νέα σου τηλεόραση σε «επίκεντρο» της οικιακής σου ψυχαγωγίας, τότε σίγουρα πρέπει να τη συνοδεύσεις με μία ανάλογη ηχόμπαρα (Sound Bar) ή ένα Home Cinema, δημιουργώντας συνολικά μία αναβαθμισμένη οπτικοακουστική εμπειρία! Έχουμε διαθέσιμο έναν αναλυτικό οδηγό, για να επιλέξεις το σύστημα ηχείων που καλύπτει τις ανάγκες (αλλά και το πορτοφόλι σου), ώστε να απολαμβάνεις ολοκληρωμένο ήχο κάθε στιγμή. Και μην ξεχνάς, οι ηχόμπαρες και τα συστήματα Home Cinema είναι ιδανικά για να απολαμβάνεις και τα αγαπημένα σου μουσικά κομμάτια, μέσω αποθηκευτικών μέσων USB/HDD, Bluetooth ή streaming!