10 Tips για οικονομικότερη εκτύπωση!

    Τώρα που πήρες το νέο σου εκτυπωτή / πολυμηχάνημα, ήρθε η ώρα να μάθεις τι πρέπει να προσέξεις! Από το περιεχόμενο του αρχείου, μέχρι και τις ρυθμίσεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εξοικονομήσεις…

    10 Tips για οικονομικότερη εκτύπωση!

    Τώρα που πήρες το νέο σου εκτυπωτή / πολυμηχάνημα, ήρθε η ώρα να μάθεις τι πρέπει να προσέξεις! Από το περιεχόμενο του αρχείου, μέχρι και τις ρυθμίσεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εξοικονομήσεις μελάνι, ενέργεια και να κάνεις όλη τη διαδικασία πολύ οικονομικότερη.

     

    #1 Εκμεταλλεύσου και τις δύο όψεις

     

    Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτυπώνουν κάθε σελίδα σε ξεχωριστό φύλλο. Μείωσέ τα επιλέγοντας εκτύπωση διπλής όψεως, μιας και τα φύλλα που θα χρησιμοποιηθούν είναι κυριολεκτικά τα μισά! Επίσης, με αυτόν τον τρόπο κάνεις καλό και στο περιβάλλον. Είτε χειροκίνητα, είτε αυτόματα λοιπόν, αξίζει να το κάνεις από κάθε άποψη!

     

    #2 Μείωσε το μέγεθος του αρχείου

     

    Το αρχείο σου μπορεί να είναι μεγαλύτερο από όσο φαίνεται! Ανάλογα με τη δομή του, ενδέχεται να υπάρχουν πολλά κενά μεταξύ των γραμμών ή των λέξεων, με αποτέλεσμα να «απλώνεται» σε περισσότερες σελίδες από αυτές που χρειάζεται πραγματικά. Κάνε ένα... συμμάζεμα και μετά εκτύπωσε!

     

    #3 Άλλαξε γραμματοσειρά

     

    Όσο περίεργο και αν ακούγεται, η επιλογή της γραμματοσειράς μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο πόσο μελάνι χρησιμοποιείται. Προσπάθησε να επιλέξεις γραμματοσειρές που δεν έχουν παχιές γραμμές. Θες να το «τερματίσεις»; Χρησιμοποίησε μία eco γραμματοσειρά που αποφεύγει να καλύψει όλα τα σημεία του γράμματος με χρώμα, αλλά ταυτόχρονα διαβάζεται με ευκολία.

     

    #4 Ρυθμίσεις που μετράνε!

     

    Πριν πατήσεις το πολυπόθητο “Print”, ρίξε μια ματιά στις ρυθμίσεις σου. Μπορείς να εξοικονομήσεις μελάνι με τις κατάλληλες αλλαγές. Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν χρειάζεσαι τη μέγιστη ποιότητα, μιας και το αρχείο είναι για πρόχειρη χρήση. Πηγαίνοντας στις ρυθμίσεις, θα δεις πως υπάρχουν επιλογές για ποιότητα «Καθημερινής Χρήσης», οι οποίες κάνουν οικονομία στο μελάνι!

     

    #5 Έλεγξε ξανά πριν εκτυπώσεις, για τυχόν λάθη.

     

    Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε κάποιο λάθος στο αρχείο μας αφού το εκτυπώσουμε! Διάβασε το μία φορά ακόμη και βεβαιώσου πως το κείμενο που θα εκτυπώσεις είναι το σωστό, χωρίς λάθη.

     

    #6 Ρίξε μια ματιά στο preview!

     

    Πέρα από το check που έκανες για τα λάθη, ένας ακόμη έλεγχος πριν πατήσεις το κουμπί της εκτύπωσης, είναι να δεις το Preview. Η συγκεκριμένη επιλογή θα σε κάνει να δεις πιο «καθαρά» τη δομή της εκτύπωσης. Είναι όπως το θες ή χρειάζεται αλλαγές; Δες πως θα είναι το τελικό αποτέλεσμα πριν εκτυπώσεις άσκοπα!

     

    Εκτύπωση

     

    #7 Χαμηλή στάθμη δε σημαίνει πως τελείωσε!

     

    Αν δεις την ένδειξη χαμηλής στάθμης, μη βιαστείς να αφαιρέσεις τα μελάνια από τον εκτυπωτή. Συνήθως, έχουν αρκετές εκτυπώσεις, πριν τελειώσουν πραγματικά. Αξιοποίησέ τα στο έπακρο, και μετά άλλαξέ τα!

     

    #8 Το όνομα δεν είναι το παν!

     

    Δε χρειάζεται απαραίτητα να προμηθεύεσαι με μελάνια του brand της συσκευής σου. Υπάρχουν κι άλλα brands, με αρκετά πιο οικονομικές επιλογές. Επομένως, καλό θα ήταν να λάβεις υπόψη όλες τις εναλλακτικές που έχεις, προτού κάνεις βιαστικές αγορές!

     

    #9 «Παίξε»... ασπρόμαυρα!

     

    Κρίμα να χρησιμοποιείς άσκοπα τα μελάνια σου! Έλεγξε καλά το περιεχόμενο της εκτύπωσής σου. Ακόμα και αν περιλαμβάνει διαγράμματα, συνήθως υπάρχει μια γραμμή που υποδηλώνει σε τι αναφέρεται. Αν τελικά δεν χρειάζεται χρώμα, «γύρνα» το στο ασπρόμαυρο για να εξοικονομήσεις μελάνι!

     

    #10 Απόφυγε τις εκτυπώσεις φωτογραφιών στο σπίτι!

     

    Η εκτύπωση φωτογραφιών είναι, ίσως, η πιο απαιτητική εκτύπωση. Για μια καλής ποιότητας φωτογραφία θα χρειαστεί αρκετό μελάνι και ειδικό χαρτί. Αν έχεις μεγάλο όγκο φωτογραφιών, καλύτερα να τις εκτυπώσεις στο πλησιέστερο φωτογραφείο.

     

    Αυτά από εμάς! Κοίταξε να απολαύσεις και να χρησιμοποιήσεις έξυπνα τη νέα σου συσκευή! Για τη δική σου οικονομία, αλλά και για το περιβάλλον, think before you print!

     

    Ξέμεινες; Βρες τα κατάλληλα αναλώσιμα, ανακύκλωσε τα παλιά στο πλησιέστερο κατάστημα Πλαίσιο, και κέρδισε!

     

    Εκτύπωση - Ανακύκλωση