Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν απογειώσεις το drone σου!

    Είσαι κάτοχος drone ή σκοπεύεις να γίνεις σύντομα; Τότε οφείλεις να ενημερωθείς σχετικά με τους κανονισμούς της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και το νέο νομικό πλαίσιο για την κατοχή και χρήση…

    Map_Radius
    Είσαι κάτοχος drone ή σκοπεύεις να γίνεις σύντομα; Τότε οφείλεις να ενημερωθείς σχετικά με τους κανονισμούς της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και το νέο νομικό πλαίσιο για την κατοχή και χρήση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους.  Στο ΦΕΚ/Β/3152/30-9-2016, το οποίο δημοσιεύτηκε πριν από λίγο καιρό, αναφέρονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τον χειρισμό ενός drone, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα υψηλό επίπεδο ασφαλείας πτήσεων.

    Σε ερασιτεχνικό επίπεδο

    Για τους ερασιτέχνες, ο νέος κανονισμός είναι αρκετά αυστηρός και υποδεικνύει ότι όλοι θα πρέπει να δηλώσουν την ιπτάμενη συσκευή τους (μέσω ηλεκτρονικής φόρμας), καθώς και να μαρκάρουν επάνω της - ανεξίτηλα - τον αριθμό της αδείας. Αναφορικά, απαγορεύονται οι πτήσεις σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από τα νοητά σύνορα αεροδρομίων και άλλων απαγορευμένων ζωνών (No Fly Zones) όπως στρατόπεδα, δημόσια κτίρια, αρχαιολογικοί χώροιπεριοχές περιβαλλοντολογικής προστασίας και πόλεις, ενώ απαγορεύεται αυστηρά και η ερασιτεχνική πτήση drone πάνω από συγκεντρώσεις (γάμους, βαφτίσεις κλπ.) - οπότε αν σκοπεύετε να κινηματογραφήσετε κάποια υπαίθρια εκδήλωση καλό θα ήταν να μισθώσετε έναν αδειοδοτημένο επαγγελματία χειριστή. Για την πτήση drones έως 4 κιλών δεν απαιτείται άδεια χειριστή, οπότε αν έχεις στο μυαλό σου να αγοράσεις ή είσαι κάτοχος ενός dji Mavic, dji Phantom, ParrotYUNEEC κα. μπορείς να το πιλοτάρεις κανονικά, αρκεί να τηρείς τους κανόνες ασφαλείας και τις αποστάσεις από τις "No Fly Zones".  
    Tip: Για να δείτε τα σημεία ενδιαφέροντος στα οποία ισχύει το περιοριστικό όριο των 8 χιλιομέτρων δεν έχετε παρά να χρησιμοποιήσετε την ιστοσελίδα freemapstools, εντοπίζοντας στο χάρτη την περιοχή που σας ενδιαφέρει και δηλώνοντας κάτω από αυτήν (Options > Radius Distance) το νούμερο "8 km".  

    Κατηγοριοποίηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών

    Τα drones χωρίζονται σε κατηγορίες (βάσει ΥΠΑ) με τα ακόλουθα κριτήρια:
    • Τη μέγιστη μάζα απογείωσης (ΜΤΟΜ)
    •  Το είδος της χρήσης
    • Το ύψος άνωθεν της επιφάνειας της γης ή της θαλάσσης όπου επιτρέπεται να ίπτανται
    • Τις περιοχές (αποκλειστικές ή μη) όπου ίπτανται
    • Τις τεχνικές δυνατότητες του εκόστοτε drone
    • Την πολυπλοκότητα του περιβάλλοντος πτητικής λειτουργίας του
    Λαμβανομένων υπόψη των κριτηρίων αυτών καθορίζονται ως: «Ανοικτής» κατηγορίας (UAS Open Category) Ο χειριστής έχει άμεση οπτική επαφή με το drone, το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά τα 25 κιλά και η πτήση διεξάγεται σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από αυτόν. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος πτήσης είναι τα 400 πόδια και απαγορεύονται οι πτήσεις πάνω από συγκεντρώσεις, εκτός αν είναι κάτοχος αδείας για επαγγελματική χρήση και πληρεί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. «Ειδικής» κατηγορίας (UAS Specific Category) Απαιτείται ειδική άδεια λειτουργίας. Aφού υποβληθεί από τον ενδιαφερόμενο σχέδιο αξιολόγησης κινδύνων ασφαλείας, εγχειρίδιο πτητικής λειτουργίας και ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Για εμπορική χρήση απαιτείται η εγγραφή του drone σε ειδικό μητρώο και η εξασφάλιση ειδικής άδειας μέσω της πληρωμής παραβόλου. «Πιστοποιημένης» κατηγορίας (UAS Certified Category) Aπαιτείται καταχώρηση του αεροσκάφους σε ειδικό μητρώο καιέκδοση ανάλογου  πιστοποιητικού. Ο χειριστής πρέπει να διαθέτει ειδική εκπαίδευση, το περιεχόμενο και οι εξετάσεις της οποίας καθορίζονται απευθείας από την ΥΠΑ.

    Σε επαγγελματικό επίπεδο

    Οι επαγγελματίες χειριστές πρέπει να είναι κάτοχοι άδειας χειριστή μη επανδρωμένου αεροσκάφους συγκεκριμένης κατηγορίας. Η άδεια χειριστή ισχύει για τρία έτη. Για την ανανέωση της, απαιτείται ο χειριστής να έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία τρία χρόνια τουλάχιστον δέκα - βεβαιωμένες από αρμόδιο εκπαιδευτή - ώρες πτήσης. Αν ο κάτοχος ενός drone εμπλακεί σε ατύχημα και δεν έχει στην κατοχή του έγκυρο πιστοποιητικό υγείας ή βεβαίωση αγγλικών, η άδεια του αναστέλλεται. Όσον αφορά τους εκπαιδευτές, ο νόμος αναφέρει ότι απαιτείται εμπειρία πτήσης 80 ωρών το λιγότερο. Ο υποψήφιος παρακολουθεί ένα πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, το οποίο, εκτός από τεχνικές γνώσεις και αρχές εναέριας κυκλοφορίας, περιλαμβάνει βασικές αρχές κοινωνικής ψυχολογίας, εκτίμησης λαθών, διαχείρισης ρίσκου και διαδικασίες λήψης έκτακτων αποφάσεων. Τα εκπαιδευτικά κέντρα λαμβάνουν άδεια λειτουργίας από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας - εφόσον ικανοποιούν τις προϋποθέσεις που τίθενται στον εν λόγω κανονισμό, ακολουθώντας τις υψηλές προδιαγραφές και υιοθετώντας τις αρχές που έχουν τεθεί από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς - διαθέτοντας παράλληλα σύγχρονες εγκαταστάσεις, οπτικοακουστικά μέσα και drones τα οποία φέρουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά της εκάστοτε κατηγορίας. Ο κύκλος της θεωρητικής εκπαίδευσης ολοκληρώνεται σε 20 ώρες ενώ η πρακτική μετά από 10 ώρες πτήσης.