Smartwatch, Sportwatch, Smartband: Ποιο wearable σου ταιριάζει;

    Τα wearables είναι ίσως η μεγαλύτερη τεχνολογική καινοτομία μετά τα smartphones, μία κατηγορία προϊόντων η οποία απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών τύπων καταναλωτών - άνδρες, γυναίκες,…

    WEARABLES_BLOG.JPG
    Τα wearables είναι ίσως η μεγαλύτερη τεχνολογική καινοτομία μετά τα smartphones, μία κατηγορία προϊόντων η οποία απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών τύπων καταναλωτών - άνδρες, γυναίκες, παιδιά, μικρούς και μεγάλους.  Όπως φανερώνει και το όνομα τους, τα wearables είναι gadgets που φοράς, εφοδιασμένα με έξυπνους αισθητήρες οι οποίοι συλλέγουν (συνεχώς) δεδομένα. Συνήθως φοριούνται κυρίως στον καρπό, αλλά ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους και wearables με τη μορφή γυαλιών/headsets, παπουτσιών - ακόμα και έξυπνων ζυγαριών!  Μάλιστα, σε πρόσφατη έρευνα, το 70% των καταναλωτών πιστεύει ότι τα wearables σύντομα θα στέλνουν μετρήσεις ζωτικών οργάνων σε γιατρούς, σε πραγματικό χρόνο. Είναι η νέα τάση, το νέο trend, τρόπος ζωής, στυλιστική άποψη, ανάγκη για οργάνωση και επικοινωνία, είναι το κίνητρο που χρειάζεσαι για να βελτιώσεις την καθημερινότητά σου. Το κόστος τους μειώνονται συνεχώς, σε αντίθεση με τις δυνατότητές τους, οπότε η στιγμή που όλοι θα χρησιμοποιούμε ένα smartwatch, ένα sportwatch ή ένα smartband δεν αργεί. Σταμάτα να περιμένεις.

    Wearables για όλους!

    Υπάρχει μία λανθασμένη άποψη ότι τα wearables απευθύνονται στους «λίγους και εκλεκτούς». Σε αθλητές, σε geeks, σε tech-fashion enthusiasts, σε άτομα που έχουν μεγαλύτερη οικονομική άνεση. Λάθος. Τα wearables απευθύνονται σε όλους! Τα wearables αποτελούν προέκταση της πληροφορίας, προέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών, προέκταση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Δεν χρειάζεται να είσαι αθλητής που θέλει να μετρά τους χρόνους του στο στίβο ή κάποιος που ανησυχεί μονίμως για τις θερμίδες που καταναλώνει, όχι. Τα wearables είναι εδώ. Μπορούν να συνδεθούν με το smartphone σου (συνήθως μέσω Bluetooth), μπορούν να λειτουργήσουν ως ανεξάρτητες μονάδες, κάποια διαθέτουν και συνδεσιμότητα Wi-Fi ή LTE. Μπορούν ακόμα και να συνεργαστούν με άλλες δικτυακές συσκευές, όπως έξυπνους λαμπτήρες, κλειδαριές και συστήματα ασφαλείας - αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη εφαρμογή. Οι δυνατότητες τους είναι πραγματικά απεριόριστες.

    Τι τύπος "wearable" είσαι;

    Εκτός από το να σου λένε την ώρα, τα wearables συνδέονται με το smartphone ή τον υπολογιστή σου (μέσω cloud) και σε ειδοποιούν για τηλεφωνικές κλήσεις, SMS, μηνύματα ηλεκτρ. ταχυδρομείου, προγραμματισμένα ραντεβού, notifications από κοινωνικά δίκτυα. Μετρούν τους καρδιακούς παλμούς, τα βήματα, υπολογίζουν τις θερμίδες, τα σκαλοπάτια που ανεβοκατεβαίνεις, τις δραστηριότητές σου κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μικρά, μεγάλα, μεταλλικά ή πλαστικά, αδιάβροχα, ανθεκτικά στη σκόνη, με μεγάλη αυτονομία, έγχρωμη ή μονόχρωμη οθόνη αφής, GPS, δόνηση και design που ξεχωρίζει, υπάρχει ένα wearable που σίγουρα ταιριάζει α) στις ανάγκες σου και β) στο budget σου.

    Smartwatch

    smartwatches προσφέρουν πληθώρα λειτουργιών, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες του smartphone σου, ενώ παράλληλα ταιριάζουν απόλυτα με την προσωπικότητα σου. Μπορούν να φορεθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και σχεδόν με όλα τα ρούχα. Φροντίζουν να λαμβάνεις κλήσεις και ειδοποίησεις (SMS/Social Media/email), σου υπενθυμίζουν τα ραντεβού σου, σε οργανώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παράλληλα προσφέρουν πρόσβαση σε ειδικά App Stores γεμάτα από χρήσιμες εφαρμογές και σε ψυχαγωγούν, αφού μπορούν να φιλοξενήσουν αρκετά μουσικά κομμάτια στην εσωτερική τους μνήμη. Όσα δε διαθέτουν υποδοχή SIM είναι σε θέση να αντικαταστήσουν ακόμα και το smartphone σου. Από πολλούς θεωρούνται "status symbols" καθώς διακρίνονται για τη σχεδίασή τους, την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και τα «εξωτικά» υλικά (αλουμίνιο, γυαλί, ζαφείρι κα.), με τις τιμές λιανικής να κυμαίνονται, δικαιολογημένα, σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνες των smartbands και των sportwatches. Στην κατηγορία αυτή δραστηριοποιούνται σχεδόν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές (Apple, Huawei, Samsung, Xiaomi, LG, Fitbit κα.), μία αγορά με ανοδικές τάσεις, η οποία κατά το 2017 ξεπέρασε τις 40+ εκατομμύρια μονάδες. Ανακάλυψε το smartwatch που αντιπροσωπεύει το στιλ και τις ανάγκες σου! 

    Sport-watches ή Multi-Sport

    Για τους αθλητικούς/extreme τύπους, που λατρεύουν το τρέξιμο, την ποδηλασία, την ορειβασία, την κολύμβηση και πολλά άλλα αθλήματα, τα sportwatches αποτελούν την ιδανική επιλογή. Εκτός από ποικίλα αισθητήρια όργανα (θερμιδόμετρα, καρδιακούς παλμογράφους, βαρόμετρα, υψόμετρα κα.), τα ρολόγια αυτά διαθέτουν GPS ακριβείας για την παροχή εξειδικευμένων μετρήσεων, με σκοπό να ανεβάσουν την προπόνησή σου σε άλλα επίπεδα. Σε αντίθεση με τα πολυτελέστερα και ελαφρώς μικρότερα σε μέγεθος smartwatches, οι κατασκευαστές έχουν αντικαταστήσει τις έγχρωμες οθόνες αφής υψηλής ευκρίνειας και τα στυλάτα λουράκια με ελαφριά και ανθεκτικά υλικά, υψηλή αδιαβροχοποίηση και αυτονομία, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν ακόμα και στην πιο σκληρή προπόνηση - σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. Τα sportwatches συνδυάζονται και με εξωτερικά αισθητήρια, τα οποία μπορούν να φορεθούν απευθείας στο δέρμα (ζώνες/ιμάντες), εξασφαλίζοντας ακόμα πιο ακριβή αποτελέσματα. Όσον αφορά το κομμάτι των εφαρμογών, οι περισσότερες από αυτές έρχονται προεγκαταστημένες, ωστόσο, στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των κατασκευαστών υπάρχει μεγάλη γκάμα από utilities/watch-faces, καθώς και cloud οικοσυστήματα για την καταγραφή/μεταφορά των δεδομένων, την υποστήριξη και την επικοινωνία μεταξύ των χρηστών. Sport-Fanatic; Μαραθωνοδρόμος; CrossFit enthusiast; Ποδηλάτης; Κολυμβητής; Μπορείς να πετύχεις οτιδήποτε, αρκεί να το κάνεις με το σωστό τρόπο! 

    Smartbands

    Η τελευταία και πιο σημαντική κατηγορία των wearables. Γιατί αυτή η κατηγορία απευθύνεται σε όλους! Τα smartbands έχουν κατακτήσει επάξια το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, καθώς διαθέτουν όλο το «πακέτο»: προσιτή τιμή, διακριτική σχεδίαση, ευκολία στη χρήση, αντοχή στο νερό (splash-proof) και φυσικά θερμιδομέτρηση, βηματομέτρηση, καταγραφή καρδιακών παλμών και συμπεριφορά ύπνου (τα πιο ακριβά μοντέλα διαθέτουν πλέον και GPS). Λεπτά, ελαφριά, με μεγάλη αυτονομία μπαταρίας και ποικίλα χρώματα/σχέδια, σε προκαλούν να τα χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση, όπου και αν βρίσκεσαι - στη δουλειά, στα ψώνια, στο αυτοκίνητο, στο γυμναστήριο, στο σχολείο. Μία υγιεινή συνήθεια; Ναι. Ένα χρήσιμο gadget; Σίγουρα. Ένα ξεχωριστό δώρο; Αδιαμφισβήτητα! Και θα το βρεις στα καταστήματα Πλαίσιο.

    Μήπως να «ζυγίσουμε» λίγο την κατάσταση;

    Οι smart συσκευές αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σου. Τα smartphones, σε συνδυασμό με τα wearables και διάφορους άλλους αισθητήρες παρέχουν σημαντικές πληροφορίες, σχετικές με τις δραστηρίοτητες σου, αθλητικές ή μη. Χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες εφαρμογές, πολλά από αυτά μπορούν να λειτουργήσουν ακόμα και ως personal trainers, δίνοντάς σου ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο για να ξεπεράσεις τις προηγούμενες επιδόσεις σου και να αλλάξεις τη ζωή σου προς το καλύτερο. Η εύκολη συνδεσιμότητα, η εξέλιξη των αισθητήρων, η δημιουργία ειδικού λογισμικού και ο εξελιγμένος βιομηχανικός σχεδιασμός δημιούργησαν μία νέα κατηγορία έξυπνων συσκευών - αυτή των «έξυπνων» ζυγαριών. Οι συσκευές αυτές απευθύνονται σε όλη την οικογένεια, καθώς αναγνωρίζουν αυτόματα κάθε μέλος της και μπορούν να αποθηκεύσουν πολλαπλά προφίλ χρηστών. Ελαφριές, κομψές και συμβατές με όλα τα iOS/Android smartphones, στις οθόνες των οποίων εμφανίζουν ευανάγνωστα γραφήματα με στατιστικά στοιχεία για το βάρος και την πρόοδο σου. Ένα μικρό βήμα για την «έξυπνη» ζυγαριά, ένα μεγάλο βήμα για την υγεία! Βρες την στο Πλαίσιο και άλλαξε τρόπο ζωής.