Κάρτες SD: Μάθε να τις «διαβάζεις» μέσα σε ελάχιστα λεπτά!

    Οι περισσότερες σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές (ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, smartphones, tablets, drones, φορητά PCs κλπ.) σου δίνουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσεις τον εσωτερικό αποθηκευτικό τους…

    SD-Memory-Card-Guide

    Οι περισσότερες σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές (ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, smartphones, tablets, drones, φορητά PCs κλπ.) σου δίνουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσεις τον εσωτερικό αποθηκευτικό τους χώρο με τη χρήση καρτών SD/microSD, τα χαρακτηριστικά των οποίων - αν και αναγράφονται - ποικίλουν και... μπερδεύουν!

    Bασικό λοιπόν είναι να γνωρίζεις τι είδους κάρτες υποστηρίζει η συσκευή σου, μιας και η αγορά μιας αργής και μικρής κάρτας θα περιορίσει σημαντικά τις δυνατότητες της, ενώ μία ταχύτερη και ακριβότερη κάρτα ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα συμβατότητας. Εμείς θα σου δείξουμε πως μπορείς να «διαβάζεις» τις κάρτες αυτές με μία ματιά!

    1. Μέγιστη ταχύτητα ανάγνωσης (Maximum Read Speed)

    Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό μίας κάρτας (μαζί με τη χωρητικότητα) είναι η μέγιστη ταχύτητα ανάγνωσης, ειδικά αν η κάρτα αυτή πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε συσκευές οι οποίες μπορούν να συλλάβουν πολλά καρέ σε υψηλή ανάλυση (Full HD/4K). Οπότε αν αγοράσεις μία action-cam (πχ. GoPro 5) ή ψηφιακή φωτ. μηχανή η οποία προσφέρει δυνατότητα εγγραφής βίντεο πχ. 1080p στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο και η κάρτα δεν μπορεί να ακολουθήσει την ταχύτητα μετάδοσης των δεδομένων, τότε θα έχεις πρόβλημα.

    Ακολούθησε τις  υποδείξεις του κατασκευαστή και θυμήσου: όσο μεγαλύτερη η μέγιστη ταχύτητα ανάγνωσης τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα αρχεία που θα αποθηκεύονται στην SD/microSD κάρτα σου ανά δευτερόλεπτο.

    2. Τύπος κάρτας

    Αυτή τη στιγμή στην αγορά κυκλοφορούν κάρτες SD, SDHC και SDXC (αντίστοιχα και σε microSD). Οι SD είναι οι παλαιότερες τεχνολογικά και έχουν μικρή χωρητικότητα (έως και 2GB). Στη συνέχεια ήρθαν οι SDHC (έως και 32GB) και έπειτα οι SDXC, οι οποίες ξεκινούν από τα 32 GB και θεωρητικά μπορούν να αγγίξουν ακόμα και τα 2ΤΒ.

    3. Ταχύτητα UHS Bus

    Η σωστή λειτουργία μίας γρήγορης ψηφιακή φωτ. μηχανή δεν εξαρτάται μόνο από το μέγεθος μίας κάρτας αλλά και από την ταχύτητα μεταφοράς των δεδομένων από και προς την κάρτα και όπως είναι απόλυτα λογικό, σχετίζεται άμεσα με τις ταχύτητες εγγραφής/ανάγνωσης. Η UHS Bus Speed επηρεάζει σημαντικά το Burst Mode (συνεχόμενα στατικά καρέ) και τη λήψη βίντεο.

    Οι περισσότερες «γρήγορες» κάρτες της αγοράς είναι πλέον UHS-I ή ανώτερες. Aν σκοπεύεις να τραβήξεις Full HD βίντεο η αγορά μίας C10/UHS-1 κάρτας αποτελεί μονόδρομο, ενώ για 4K βίντεο θα πρέπει να επενδύσεις σε μία κάρτα C10/UHS-3.

    4. Κλάση κάρτας (Speed Class)

    Η κλάση (Speed Class) είναι η ελάχιστη ταχύτητα εγγραφής, δηλαδή με απλά λόγια, το ελάχιστο όριο κάτω από το οποίο δεν πρόκειται - υπό οποιεσδήποτε συνθήκες - να πέσει η πραγματική ταχύτητα ανάγνωσης/εγγραφής της κάρτας. Όσο υψηλότερη είναι η κλάση, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ελάχιστη ταχύτητα εγγραφής.

    Για παράδειγμα, μία Class 2 πιάνει ταχύτητες από 2MB/s και πάνω, ενώ μία Class 10 ξεκινά από τα 10MB/s. Από την κλάση 10 και πάνω, η κάρτα αποκτά εξτρά χαρακτηριστικά περιγραφής (UHS Speed Class και Video Speed Class).

    5. Κλάση UHS (UHS Speed Class)

    Πέρα από το Speed Class, μία κάρτα χαρακτηρίζεται και από την κλάση UHS (UHS Speed Class). Το πρότυπο αυτό εισήχθει από τον SD Association το 2009, αφορά τις κάρτες SDHC/SDXC και περιγράφει την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων σε συσκευές οι οποίες μπορούν να εκμεταλλευτούν ταχύτερους διαύλους δεδομένων, με τα 10 MB/s (U1) και 30 MB/s (U3) ως ελάχιστα όρια.

    6. Χωρητικότητα κάρτας

    Το πρότυπο SD (Secure Digital) δημιουργήθηκε απο τις SanDisk, Panasonic (Matsushita Electric) και Toshiba με σκοπό να αντικαταστήσει το πρότυπο MMC (MultiMediaCard). Η χωρητικότητα της πρώτης SD δεν ξεπερνούσε το 1ΜΒ ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάρτες μνήμης που πλησιάζουν ακόμα και το 1ΤΒ (SDXC).

    Ενδεικτικά μία κάρτα των 32GB μπορεί να αποθηκεύσει 5700+ εικόνες (16ΜΡ) και 360 λεπτά FHD βίντεο (MPEG-4 AVCHD/H.264, 1920 x 1080 στα 24 Mbps). Βέβαια, όσο ανεβαίνει η χωρητικότητα αυξάνεται και η τιμή της, οπότε σκέψου προσεκτικά για ποιους λόγους την προμηθεύεσαι.

    Οι κάρτες μνήμης των 4GB τείνουν να εξαλειφθούν από την αγορά (καθώς πλεόν «γεμίζουν» πολύ γρήγορα) και οι μικρότερες που μπορείς να βρείς είναι αυτές των 8GB. Κάρτες έως 64GB κυκλοφορούν σε λογικές τιμές ενώ από τα 128GB+ οι τιμές αυξάνονται αισθητά, καθώς απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες.