Το πρώτο ατύχημα ενός Tesla Model 3 στην Ελλάδα έγινε στην Εγνατία

    Το ατύχημα έγινε το βράδυ της περασμένη Παρασκευής στην Εγνατία οδό, λίγο έξω από τη Φλώρινα και ενώ το Tesla Model 3 ταξίδευε με οδηγό τον You You Xue και ενεργοποιημένη τη λειτουργία Autopilot…

    tesla-model-3-crash-4
    Το ατύχημα έγινε το βράδυ της περασμένη Παρασκευής στην Εγνατία οδό, λίγο έξω από τη Φλώρινα και ενώ το Tesla Model 3 ταξίδευε με οδηγό τον You You Xue και ενεργοποιημένη τη λειτουργία Autopilot χτύπησε επάνω στις προστατευτικές μπάρες, χωρίς να ειδοποιήσει νωρίτερα τον οδηγό. Αρχικά θα αναφέρουμε ότι το ατύχημα ευτυχώς είχε σαν αποτέλεσμα μόνο υλικές ζημιές, με το Tesla Model 3 που ενεπλάκη σε αυτό να είναι "βαριά τραυματισμένο", όπως μπορούμε να δούμε και από τις φωτογραφίες. Το ατύχημα είναι το πρώτο με όχημα της Tesla στην Ελλάδα και πιθανόν το πρώτο με ένα Model 3 εκτός ΗΠΑ μιας και ακόμη δεν κυκλοφορεί επίσημα εκτός ΗΠΑ και Καναδά. [gallery link="file" size="large" ids="29389,29390,29387"] Όπως υποστηρίζει ο οδηγός του οχήματος, κινούμενος πάνω στον αυτοκινητόδρομο E65 με κατεύθυνση προς την Κοζάνη, λίγο έξω από τη Φλώρινα, έχοντας ενεργοποιημένη τη λειτουργία Autopilot στα 120 χλμ/ώρα, το Tesla Model 3 παρέκκλινε προς τα δεξιά και προσέκρουσε στις προστατευτικές μπάρες σε μια από τις εξόδους του αυτοκινητοδρόμου. Ο οδηγός σημειώνει ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές στην περιοχή, ενώ τόσο το οδόστρωμα όσο και η διαγράμμιση ήταν επίσης σε καλή κατάσταση. Τη στιγμή του ατυχήματος κρατούσε με το αριστερό του χέρι το τιμόνι του αυτοκινήτου και με το δεξί χέρι το κινητό του τηλέφωνο όπου έβλεπε οδηγίες σχετικά με την πλοήγηση. Ο οδηγός κατηγορεί τη λειτουργία Autopilot για το ατύχημα, λέγοντας πως γνωρίζει ότι η Tesla προειδοποιεί τους ιδιοκτήτες να κρατούν και με τα δύο τους χέρια το τιμόνι όταν βρίσκεται το Autopilot σε λειτουργία, λίγοι είναι αυτοί που το κάνουν, μια και έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στο σύστημα, έχοντας διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα με το σύστημα σε λειτουργία. Ο You You Xue ήθελε να ταξιδέψει με το αυτοκίνητο του σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αναρτά μάλιστα και σχετικό υλικό σε σελίδα που έχει φτιάξει στο Facebook και μέχρι τη στιγμή του ατυχήματος είχε καταφέρει να διανύσει περισσότερα από 39.000 χλμ σε 25 χώρες. Η Tesla αναφορικά με το ατύχημα του You You Xue αναφέρει:
    Ενώ εκτιμούμε την προσπάθεια του You You Xue να διαδώσει την ιδέα του Model 3 σε όλο τον κόσμο, ο ίδιος ενημερώθηκε ότι η Tesla δεν έχει παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη και ότι δεν είναι διαθέσιμες οι υπηρεσίες συνδεσιμότητας για τα οχήματά μας εκεί. Επιπλέον, το Model 3 δεν έχει πάρει ακόμη έγκριση οδήγησης εκτός ΗΠΑ. και Καναδά. Παρόλο, μέχρι στιγμής δεν έχουμε ανακτήσει τα δεδομένα από το αυτοκίνητο, μιας και το ατύχημα συνέβη σε μη υποστηριζόμενη περιοχή, η Tesla καθιστά πάντα σαφές ότι ο οδηγός παραμένει υπεύθυνος για το αυτοκίνητο ανά πάσα στιγμή όταν χρησιμοποιεί το Autopilot. Λυπούμαστε για το ατύχημα και είμαστε χαρούμενοι που ο You You είναι ασφαλής.
    Ο ίδιος από την άλλη είναι δυσαρεστημένος μιας και ενημερώθηκε πως το πλησιέστερο κέντρο επισκευών βρίσκεται στην Αυστρία, περίπου 1.200 χλμ μακριά από το σημείο του ατυχήματος και το κόστος για τη μεταφορά του οχήματος του εκεί είναι 2 ευρώ ανά χιλιόμετρο. Όπως δήλωσε σκέφτεται ότι θα είναι αρκετά οικονομικότερο να στείλει το αυτοκίνητο του με καράβι πίσω στο San Francisco μιας και θέλει η Tesla να το ελέγξει για να εντοπίσει το πρόβλημα που οδήγησε στο ατύχημα.