Πρόστιμο 2,42 δισ. ευρώ στην Google από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού επέβαλαν στην Alphabet (μητρική εταιρεία της Google) ένα τεράστιο πρόστιμο ύψους 2,42 δισ. ευρώ, κατηγορώντας…

    Google_Fine
    Σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού επέβαλαν στην Alphabet (μητρική εταιρεία της Google) ένα τεράστιο πρόστιμο ύψους 2,42 δισ. ευρώ, κατηγορώντας την για «μαγείρεμα» των διακτυακών αναζητήσεων, μέσω του οποίου ευνοούνται οι δικές της υπηρεσίες αγορών (Google Shopping). Οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές καλούν την αμερικανική εταιρεία να συμμορφωθεί σε διάστημα 90 ημερών, διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέες κυρώσεις, ενώ ο Kent Walker (Senior Vice President and General Counsel, Google) έσπευσε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του αμερικανικού κολοσσού, δηλώνοντας:
    " Οι διαφημίσεις που περιέχουν εικόνες, αξιολογήσεις και τιμές ωφελούν την ίδια την εταιρεία, τους διαφημιζόμενους μα πάνω απ' όλα, τους χρήστες. Για τον λόγο αυτόν χιλιάδες Ευρωπαίοι έμποροι χρησιμοποιούν τις διαφημίσεις αυτές για να ανταγωνιστούν μεγαλύτερες εταιρείες όπως η Amazon και το eBay."
    Η ΕΕ θα συνεχίσει την διερεύνηση της, προκειμένου να αποφανθεί αν το λειτουργικό σύστημα Android χρησιμοποιείται με παρόμοιο τρόπο για την προώθηση και άλλων προϊόντων/υπηρεσιών της Google, ενώ παράλληλα διερευνώνται και οι τακτικές της εταιρείας σχετικά με άλλες υπηρεσίες της (AdSense, Maps κα.), οι οποίες ενδέχεται να χρησιμοποιούνται ως «εργαλεία» αθέμιτου ανταγωνισμού. Το τελευταίο τρίμηνο, η Alphabet σημείωσε έσοδα (revenue) ύψους $24.75 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα $21.4 προέκυψαν από το διαφημιστικό της τμήμα. Η Google - εφόσον το επιλέξει - μπορεί να αποτανθεί στο ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προκειμένου να προσβάλει την απόφαση - με την μετοχή της να υποχωρεί κατά 1% αμέσως μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαικής Επιτροπής.