Νέα απειλή κυβερνοεπίθεσης στην Ουκρανία

    Σήμερα η Ουκρανική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι έχει εμφανιστεί ένα νέο malware έτσι ώστε να ενημερωθούν ιδιώτες και κρατικός μηχανισμός υπό το φόβο της προηγούμενης επίθεσης από malware που είχε…

    oukran-bna
    Σήμερα η Ουκρανική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι έχει εμφανιστεί ένα νέο malware έτσι ώστε να ενημερωθούν ιδιώτες και κρατικός μηχανισμός υπό το φόβο της προηγούμενης επίθεσης από malware που είχε γίνει στις 27 Ιουνίου. Τότε το malware είχε καταφέρει να θέσει εκτός λειτουργίας αρκετές κρατικές υπηρεσίες της Ουκρανίας αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ λίγο αργότερα ξεκίνησε να μολύνει, μέσω εταιρικών δικτύων πολυεθνικών εταιρειών και προμηθευτών στην Ανατολική Ευρώπη και άλλες επιχειρήσεις. Με αφορμή την περιπέτεια του Ιουνίου η Ουκρανική κεντρική τράπεζα συνεργάζεται με την κρατική υπηρεσία CERT (Computer Emergency Response Team) και την αστυνομία έτσι ώστε να ενισχύσουν τις υποδομές του Ουκρανικού τραπεζικού συστήματος, αρχικά μοιράζοντας μεταξύ τους πληροφορίες.

    Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας στις 11 Αυγούστου η κεντρική τράπεζα ενημέρωσε τις τράπεζες σχετικά με την εμφάνιση ενός νέου κακόβουλου κώδικα για τον οποίο θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους προληπτικά. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα αναφέρει το Reuters το νέο malware μοιράζεται απλός ανοίγοντας συνημμένα αρχεία σε email.

    Επιπλέον σημειώνουν πως φαίνεται το malware να έχει σχεδιαστεί με στόχο τη μαζική διανομή του, ενώ μέχρι τη στιγμή της ενημέρωσης των τραπεζών δεν εντοπιζόταν από κανένα anti-virus. Αυτό είναι πιθανόν να σημαίνει πως βρισκόμαστε λίγο πριν μια μαζική κυβερνοεπίθεση σε εταιρικά δίκτυα Ουκρανικών επιχειρήσεων στα οποία οι επιτιθέμενοι θα εκμεταλλευτούν την ύπαρξη του παραπάνω malware.

    Το τμήμα της αστυνομίας που ασχολείται με τις κυβερνοεπιθέσεις και το συμβούλιο ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι είναι πιθανόν να βρίσκεται η Ουκρανία πριν από μια επίθεση με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας και ιδανική ημερομηνία θα ήταν η 24η Αυγούστου, ημερομηνία που γιορτάζει την ανεξαρτητοποίηση της από την Σοβιετική Ένωση το 1991.