MWC 2018: Από τη Βαρκελώνη με αγάπη και... ταχύτητες 5G!

    Με το κλείσιμο του GSMA Mobile World Congress 2018 ολοκληρώθηκε για άλλη μία χρονιά και η αποστολή του Plaisio Blog στη Βαρκελώνη, κατά τη διάρκεια της οποίας σας μεταφέραμε τα πιο ενδιαφέροντα, τα…

    MWC18_GBs

    Με το κλείσιμο του GSMA Mobile World Congress 2018 ολοκληρώθηκε για άλλη μία χρονιά και η αποστολή του Plaisio Blog στη Βαρκελώνη, κατά τη διάρκεια της οποίας σας μεταφέραμε τα πιο ενδιαφέροντα, τα πιο «φρέσκα» νέα από το χώρο των τηλεπικοινωνιών και το ευρύτερο mobile business/innovation οικοσύστημα.

     

    Οι προβλέψεις μας, σχετικά με τη θεματολογία και τα hot trends του συνεδρίου, δεν έπεσαν έξω, μιας και τα δίκτυα 5ης γενιάς (5G) αλλά και τα διασυνδεδεμένα/αυτόνομα οχήματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των συνέδρων. Έντονη ήταν και η παρουσία M2M/IoT λύσεων, οι οποίες κάθε χρόνο καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο στα booths των κατασκευαστών, οι προτάσεις από τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης/ρομποτικής κυρίως σε βιομηχανικό/εταιρικό επίπεδο, καθώς και οι εφαρμογές από το χώρο της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (VR/AR).

     

    Το mobility κινεί την παγκόσμια οικονομία

     

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών του GSMA, σχεδόν πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι θα κάνουν χρήση του Διαδικτύου από το smartphone τους μέχρι το 2025, ποσοστό που ξεπερνά το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή ήδη κάνουν χρήση του Διαδικτύου - μέσω του κινητού τους - σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι!

     

     

    Οι αυξητικές τάσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές, οφείλονται στο γεγονός της πτώσης των τιμών των έξυπνων συσκευών, στη ευρύτερη υιοθέτηση υψηλών ταχυτήτων πρόσβασης (broadband), καθώς και γενικότερα στην αύξηση των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι μέχρι το 2025 θα έχουν φτάσει παγκοσμίως τα 5,9 δισεκατομμύρια! Η GSMA Intelligence προβλέπει επίσης ότι ο αριθμός των συνδέσεων IoT (cellular/non-cellular) θα αυξηθεί περισσότερο από τρεις φορές μεταξύ 2017 και 2025, φθάνοντας τα 25 δισεκατομμύρια, καθώς η ανάπτυξη «έξυπνων χώρων» (smart home, smart spaces, smartp cities) και η χρήση διασυνδεδεμένων συσκευών βρίσκονται σε ανοδική πορεία.

     

    Οι πρώτες εμπορικές εφαρμογές 5G

     

    Σε αντίθεση με MWC 2017, όπου όλοι πίστευαν ότι τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5G θα έκαναν την εμφάνιση τους λίγο πριν το 2020, η κατάσταση φέτος ήταν εντελώς διαφορετική, καθώς είναι πλέον ολοφάνερο ότι οι εξελίξεις έχουν επιταχυνθεί και τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5ης γενιάς - σε ό,τι αφορά την κινητή τηλεφωνία - θα ξεκινήσουν να λειτουργούν στις αρχές του 2019.

     

     

    Ωστόσο, κανένα από αυτά τα δίκτυα δεν θα βρίσκεται επί ευρωπαϊκού εδάφους, καθώς οι πρώτες υλοποιήσεις αναμένεται να ενεργοποιηθούν σε ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Κίνα, Ιαπωνία και σε κάποιες χώρες της Μέσης Ανατολής. Αυτό σημαίνει ότι στο MWC 2019 θα δούμε από κοντά και τα πρώτα 5G smartphones; Η απάντηση είναι μάλλον θετική!

     

    5G & Connected/Autonomous Cars

     

    Το MWC 2018 είχε περισσότερα αυτοκίνητα/οχήματα από ποτέ, από ιπτάμενα ταξί μέχρι αγωνιστικά F1, τα οποία μοιράζονταν ένα κοινό χαρακτηριστικό: τη συνδεσιμότητα.

     

     

    Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, με τη βοήθεια τεχνολογικών κολοσσών όπως η Qualcomm και η Intel, έχουν επικεντρωθεί στο να δημιουργήσουν νέα και αποτελεσματικότερα οχήματα, οι δυνατότητες των οποίων θα βασίζονται στα δίκτυα 5ης γενιάς, ακόμη και όταν κάποιος τα οδηγεί με μεγάλη ταχύτητα.

     

     

    To 5G δεν έρχεται! Για την Qualcomm είναι ήδη εδώ! Παράλληλα θαυμάζουμε και το πλήρως λειτουργικό autonomous ready όχημα, με hardware & software από την αμερικανική εταιρεία! Πολλά από αυτά προσέφεραν δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης, ενώ κάποια ήταν autonomous-ready, θα μπορούν δηλαδή μελλοντικά να αναβαθμιστούν από τον κατασκευαστή τους σε αυτόνομα οχήματα Τρίτου Επιπέδου (τα επίπεδα της αυτόνομης οδήγησης είναι συνολικά πέντε και στο Επίπεδο Τρία ο οδηγός και το όχημα μοιράζονται την οδήγηση - άρα και ευθύνη - για τον έλεγχο του οχήματος).

     

    Το Smart Lab της Daimler σχεδίασε το EV του μέλλοντος, ένα αυτόνομο όχημα με το οποίο επιθυμεί να αλλάξει την οδηγική εμπειρία.

     

    Οι νέες συσκευές που είδαμε στο MWC 2018

     

    H μεγάλη είδηση σχετικά με τον κλάδο των smartphones κατά την διάρκεια του Mobile World Congress 2018 ήταν αναμφισβήτητα η παρουσίαση των Samsung Galaxy S9 και S9+, ωστόσο πλήθος μοντέλων διαφόρων κατασκευαστών έκαναν το ντεμπούτο τους, εντυπωσιάζοντας ή... απογοητεύοντας τους θεατές τoυ συνεδρίου. Ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής, οι συσκευές που παρουσιάστηκαν διέθεταν νέους επεξεργαστές, εξελιγμένα συστήματα κάμεραςFull Screen οθόνες με διευρυμένο λόγο και ελάχιστα περιθώρια, συνδεσιμότητα με IoT συσκευές και σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα προσιτές τιμές.

     

    Samsung Galaxy S9 & Galaxy S9+: Οι νέες ναυαρχίδες της Samsung, Galaxy S9/S9+, εκτός από νέο επεξεργαστή και την αλλαγή στη θέση του δακτ. αποτυπώματος, δέχθηκαν μία σημαντική αναβάθμιση στην κάμερα τους, ώστε να επιτυγχάνουν Super Slow Motion βίντεο στα 960 καρέ ανά δευτερόλεπτο αλλά και λήψεις με μειωμένο θόρυβο, χάρη στα νέα Διπλής Εστίασης οπτικά, τα οποία κατεβαίνουν ακόμα και σε F1.5.

     

     

    Μάλιστα, η νοτιοκορεατική κατασκευάστρια θα κυκλοφορήσει τις δύο νέες συσκευές και σε Lilac Purple χρωματισμό, o οποίος ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους. Πήραμε στα χέρια μας τα νέα Samsung Galaxy S9/S9+ και εντυπωσιαστήκαμε! Δες την αναλυτική παρουσίαση!

     

    HMD Global (Nokia): Τα φώτα της δημοσιότητας κατάφερε να συγκεντρώσει για άλλη μία φορά η HMD Global, εταιρεία που που διαχειρίζεται την εμπορική εκμετάλλευση κινητών τηλεφώνων υπό το σήμα της Nokia, ποντάροντας για άλλη μία φορά στην... νοσταλγία! Η εταιρεία παρουσίασε το 8110 4G, επανέκδοση του περίφημου 8110 το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1996 και έγινε διάσημο μέσα από την ταινία "The Matrix" όπου ο πρωταγωνιστής (Keanu Reeves) το χρησιμοποιούσε ως «κερκόπορτα» για τον αφιλόξενο εικονικό κόσμο των μηχανών.

     

     

    Βέβαια η κατασκευάστρια δεν στάθηκε εκεί, καθώς διεύρυνε το χαρτοφυλάκιό της με τέσσερα ακόμα μοντέλα, τo high-end και νέα ναυαρχίδα της εταιρείας Nokia 8 Sirocco, τα αναβαθμισμένα Nokia 6 και Nokia 7 Plus, καθώς και το ολοκαίνουριο Nokia 1, το οποίο ενσωματώνει την Android Go έκδοση του δημοφιλούς λειτουργικού συστήματος.

     

    Μάθε τα πάντα για τα νέα Nokia Smartphones μέσα από τις αναλυτικές παρουσιάσεις τους: Nokia 8110 4GNokia 8 SiroccoNokia 6 (2018), Nokia 7 Plus, Nokia 1 Sony Xperia XZ2 & XZ2 Compact  Νέες ναυαρχίδες με έμφαση στη σχεδίαση (Ambient Flow), την εικόνα και τον ήχο παρουσίασε και η Sony, η οποία, επιτέλους, τροποποίησε την εμφάνιση των συσκευών της και μείωσε αισθητά τα περιθώρια (bezels) - αυξάνοντας την ωφέλιμη επιφάνεια της οθόνης. Όπως προστάζουν οι τάσεις της εποχής, η Sony έδωσε στις οθόνες των νέων Xperia αναλογία πλευρών 18:9, η οποία στην περίπτωση του Xperia XZ2 έχει διαγώνιο 5,7 ιντσών και στη περίπτωση του Xperia XZ2 Compact έχει διαγώνιο 5,0 ιντσών, με ανάλυση Full HD+ και στις δύο περιπτώσεις.

     

     

    Sony Xperia XZ2 Compact

     

    Και οι δύο οθόνες υποστηρίζουν HDR (BT.2020) ενώ μπορούν και αναβαθμίζουν την ποιότητα της εικόνας, ακόμα και όταν το αναπαραγόμενο αρχείο δεν είναι ανάλογης ποιότητας. Oι τεχνολογίες Triluminos και X-Reality Engine δείχνουν για άλλη μία φορά τα «δόντια» τους και αποδεικνύουν δεν αστειεύεται ποτέ σε θέματα εικόνας. Το Xperia XZ2 διαθέτει ισχυρά στερεοφωνικά ηχεία αλλά και Σύστημα Δυναμικής Δόνησης (Dynamic Vibration System), που ζωντανεύει την αναπαραγωγή του περιεχομένου, μία τεχνολογία εμπνευσμένη από το PlayStation.

     

     

    Η κάμερα Motion Eye έχει φτάσει σε ύψιστα επίπεδα επιδόσεων, λαμβάνοντας μια καινοτόμα αναβάθμιση με την πρώτη στον κόσμο λειτουργία καταγραφής ταινίας 4Κ HDR σε smartphone. Παράλληλα, η εφαρμογή 3D Creator διατίθεται τώρα με ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία για 3D σάρωση, προσφέροντας μια μοναδική και συναρπαστική εμπειρία καταγραφής στιγμών και μνήμης.[/caption] Η κάμερα Motion Eye διαθέτει πλέον την πρώτη παγκοσμίως λειτουργία 4Κ HDR για βιντεοσκόπηση σε smartphone  και τη λειτουργία λήψης Super Slow Motion βίντεο με 960 καρέ ανά δευτερόλεπτο σε ανάλυση Full HD. Τα Xperia XZ2 & XZ2 Compact πληρούν τις προδιαγραφές IP68, επομένως είναι ανθεκτικά στο νερό και στη σκόνη. Μάθε τα πάντα για τα νέα Sony Xperia XZ2 & XZ2 Compact εδώ!

     

    Huawei: Η Huawei, η κινεζική κατασκευάστρια που κερδίζει συνεχώς έδαφος στην παγκόσμια αγορά, δεν μας παρουσίασε κάποιο νέο smartphone (άλλωστε η νέα σειρά Huawei Ρ20 θα παρουσιαστεί στο Παρίσι στις 27 Μαρτίου) αλλά ένα Windows 10 notebook με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

     

     

    Το ιδιαίτερα λεπτό και ελαφρύ Matebook X Pro, όπως ονομάζεται, διαθέτει FullView οθόνη αφής 13.9 ιντσών με εξαιρετικά μειωμένα περιθώρια τα οποία επιτρέπουν στο χρήστη να αξιοποιεί το 91% της συνολικής επιφάνειας. Παράλληλα, το σύστημα έρχεται με Intel Core επεξεργαστές 8ης γενιάς, γραφικά NVIDIA, Quad-speakers και ήχο Dolby Atmos, ενώ η μπαταρία υποστηρίζει την αναπαραγωγή βίντεο έως 12 ώρες. Ανυπομονείς για τη νέα σειρά Huawei P20; Μέχρι τότε, διάβασε για τα νέα MateBook X Pro, MediaPad M5 και το νέο Balong 5G01 Modem.

     

    Lenovo: Στα πλαίσια του MWC 2018 και η Lenovo προχώρησε σε ανακοινώσεις, με πρώτη το νέο υβριδικό Yoga 730 το οποίο προσφέρει μια εξαιρετική πρόταση σε μια κατηγορία που συνεχώς κερδίζει χρήστες. Το νέο Lenovo Yoga 730 ήρθε να αντικαταστήσει το Yoga 720 και ενσωματώνει επεξεργαστή Intel Core i7 8ης γενιάς, προσφέροντας έτσι κορυφαία απόδοση. Παράλληλα, η εταιρεία παρουσίασε και το Lenovo Yoga 530, ένα ακόμα υβριδικό φορητό σύστημα το οποίο περιστρέφοντας την οθόνη του μετατρέπεται σε tablet.

     

     

    Στην καρδιά του χτυπούν επεξεργαστές Intel Core 8ης γενιάς (έως Intel Core i7) και όπως και το μεγαλύτερο «αδελφάκι» του, είναι συμβατό με το Lenovo Active Pen stylus, έχει αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων, προσφέρει ήχο Dolby Audio Premium και δυνατότητα γρήγορης φόρτισης. Μάθε περισσότερες λεπτομέρειες για τα Yoga 730 και Yoga 530! LG Και η νοτιοκορεατική LG περιορίστηκε στην αναβάθμιση του εξαιρετικού V30, στο οποίο βασίζεται και το νέο V30S ThinQ, ένα smartphone με ενσωματωμένες τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης.

     

     

     

    Όπως και οι προηγούμενες εταιρείες, η LG έδωσε ιδαίτερο βάρος στην κάμερα, την οποία έκανε «εξυπνότερη» με τη βοήθεια της τεχνολογίας Vision AΙ. Το Vision AI περιλαμβάνει τρεις λειτουργίες, τα AI CAM, QLens και Bright Mode:

    • Η πρώτη αναλύει τους «στόχους» της φωτογράφησης και προτείνει το καλύτερο από μια σειρά οκτώ shooting modes
    • Η δεύτερη επιτρέπει το σκανάρισμα QR codes για αναζήτηση ενός προϊόντος online, στη χαμηλότερη τιμή, συν συστάσεις για παρεμφερή προϊόντα προς αγορά
    • Η τρίτη βοηθά σημαντικά στη λήψη φωτογραφιών υπό συνθήκες χαμηλού φωτός.

    Παράλληλα, το Voice AI επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν εφαρμογές και να αλλάζουν ρυθμίσεις μέσω φωνητικών εντολών και μόνο, λειτουργώντας μαζί με το Google Assistant. Θέλεις να ελέγχεις όλες τις έξυπνες συσκευές (ΙοΤ) του σπιτιού εύκολα και γρήγορα; Γνώρισε το LG V30S ThinQ! Wiko Η γαλλική Wiko παρουσίασε μία αρκετά ευρεία γκάμα νέων και προσιτών συσκευών, εκ των οποίων οι συσκευές που κέρδισαν περισσότερο τις εντυπώσεις ήταν τα μοντέλα της σειράς View2 και View 2Pro.

     

     

    Και τα δύο έρχονται με bezel-less Full Screen οθόνες 19:9, η οποία συνδυάζεται με κύρια κάμερα των 13MP f/2.0 PDAF στην περίπτωση του View2 (3GB/32GB) και σύστημα διπλής κάμερας 16MP + 8MP Super PDAF με οπτικά f/1.75 στην περίπτωση του View2 Pro (4GB/64GB). Πως είναι μία bezel-less Full Screen οθόνη με λόγο 19:9; Δες τα νέα Wiko View2 και View 2Pro!

     

    SIKURPhone: Το πρώτο smartphone με crypto-wallet: Η βραζιλιάνικη εταιρεία Sikur, η οποία ειδικεύεται στην κρυπτογράφηση δεδομένων μέσω της πλατφόρμας SIKURPlatform, παρουσίασε το SIKURPhone, ένα αρκετά ιδιαίτερο smartphone το οποίο εκτός από την ακεραιότητα των δεδομένων και την κρυπτογράφηση των συνομιλιών/μηνυμάτων σου, εγγυάται και για την ασφάλεια των κρυπτονομισμάτων σου!

     

    AI και από την

     

    MediaTek!MediaTek παρουσίασε το νέο Helio P60 system-on-chip, το πρώτο SoC της εταιρείας με ενσωματωμένη μονάδα επιτάχυνσης AI, την οποία η κατασκευάστρια ονομάζει NeuroPilot, το οποίο κατασκευάζεται με βάση την μέθοδο 12nm FF της TSMC, σε αντίθεση με το X30 το οποίο κατασκευάζεται με μέθοδο των 10nm FF+.

     

     

    Η μονάδα επεξεργασίας αποτελείται από δύο επεξεργαστικά blocks, υποσχόμενη βελτιστοποιημένη απόδοση γραφικών, υποβοήθηση στην εστίαση και τις δυνατότητες της κάμερας αλλά και ταχύτερη συνδεσιμότητα - όλα υπό την επίβλεψη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

     

    HPE: Από την Βαρκελώνη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

     

    Την ευκαιρία να βρεθούμε σε ένα πιστό αντίγραφο του Discovery Module, το οποίο βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), μας έδωσε η HP Enterprise. Οι τεχνικοί της αμερικανικής εταιρείας μας εξήγησαν το ρόλο της αποστολής τους, ένα πείραμα υπό τον τίτλο "Supercomputing in Space", σκοπός του οποίου είναι η μεταφορά και χρήση απλών υπολογιστικών συστημάτων σε διαστημικά ταξίδια μεγάλης διάρκειας (όπως πχ. στον Άρη). "We have to know, before we go" λέει η NASA στην HPE και εμείς τους ευχόμαστε καλή επιτυχία!

     

     

    MWC 2018: Creating a Better Future

    Τέλος, οφείλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τα θετικά σχόλια, την υποστήριξη και την άμεση ανταπόκριση, συντροφεύοντάς μας σε μία ακόμα αποστολή δημοσιογραφικού χαρακτήρα. Πολλά νέα προϊόντα, πολλές ανακοινώσεις, πολύ περπάτημα και μία παγωμένη, μία χιονισμένη αλλά πάντα μαγευτική Βαρκελώνη!

     

     

    Το μόνο που μπορούμε να σας υποσχεθούμε είναι ότι το Πλαίσιο και το Plaisio Blog θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» των τεχνολογικών εξελίξεων, με δημοσιεύσεις, παρουσιάσεις (unboxing και hands-on), οδηγούς, tech-tips κα. Η αντίστροφη μέτρηση για το MWC 2019 έχει ήδη ξεκινήσει!