IFA Berlin 2017: «Έξυπνες» συσκευές και τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν την καθημερινότητα μας!

    Η IFA ή Internationale Funkausstellung Berlin (International Radio Exhibition Berlin), η μεγαλύτερη και πιο διάσημη εμπορική έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών στην Ευρώπη, άνοιξε και φέτος…

    MesseB_131A
    Η IFA ή Internationale Funkausstellung Berlin (International Radio Exhibition Berlin), η μεγαλύτερη και πιο διάσημη εμπορική έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών στην Ευρώπη, άνοιξε και φέτος τις πύλες της από 1 έως 6 Σεπτεμβρίου, στο τεράστιο Messe ExpoCenter του Βερολίνου.  To Plaisio Blog ήταν φυσικά εκεί, παρακολουθώντας από κοντά τις παρουσιάσεις και τις ανακοινώσεις μικρών και μεγάλων κατασκευαστών, μεταφέροντάς σας λίγη από την μαγεία της IFA Berlin 2017 και τα ασφυκτικά γεμάτα περίπτερα της, στα οποία πέρισυ φιλοξενήθηκαν 1823 εκθέτες και 240.000+ επισκέπτες, σημειώνοντας περισσότερα από 4.5 δισεκατομμύρια ευρώ σε παραγγελίες.

    Τι είναι η International Funkausstellung Berlin (IFA) για την οποία ακούς τόσα πολλά;

    Η IFA είναι μία από τις παλαιότερες εμπορικές εκθέσεις στον κόσμο. Δημιουργήθηκε πριν από 93 χρόνια (1924) για να δώσει στους εκθέτες την ευκαιρία να παρουσιάσουν και να ανακοινώσουν τα τελευταία προϊόντα και τις καινοτομίες τους στο ευρύ κοινό. Κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων ετών, το ραδιόφωνο αποτελούσε την καινοτομία της εποχής και ήταν ο βασικός πόλος έλξης της έκθεσης (εξού και το όνομα της). Οι δραστηριότητες της αναστάλθηκαν κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια, από το 1950 μέχρι το 2005, η έκθεση γινόταν ανά διετία. Το 2003 ήταν η μεγαλύτερη έκθεση ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης στον κόσμο, με 6800 διαπιστευμένους δημοσιογράφους (κατά μέσο όρο) από 78 χώρες. Τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι κατασκευαστές επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν την IFA ως «όχημα» για το λανσάρισμα νέων συσκευών (όπως πχ. smartphones), κορυφώνοντας το ενδιαφέρον των tech-enthusiasts σε κάθε γωνιά του πλανήτη!

    Back to the Future!

    Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, ο κεντρικός άξονας της έκθεσης κινείται γύρω από μία συγκεκριμένη τεχνολογική τάση, η οποία καθορίζεται από τις παρουσιάσεις, τα keynotes και τα προϊόντα που λανσάρονται - χαράζοντας κυριολεκτικά την πορεία του Digital Home Living. Φέτος, η αίσθηση που υπήρχε στους διαδρόμους και τα περίπτερα των εκθετών ήταν πως το Internet of Things (IoT), το οικοσύστημα των διασυνδεδεμένων συσκευών, αλλά και οι υλοποιήσεις τεχνητής νοημοσύνης (οι οποίες κάνουν τις συσκευές αυτές ακόμα πιο «έξυπνες») έχουν πλέον ωριμάσει αρκετά και είναι έτοιμες να γίνουν κομμάτι της καθημερινότητας μας. [caption id="attachment_19090" align="alignnone" width="900"] Η Google ανακοίνωσε τη διάθεση ενός SDK με τη βοήθεια του οποίου διάφορες εταιρείες θα μπορέσουν να ενσωματώσουν τη λειτουργία του Google Assistant. Μία από αυτές είναι και το GA10 της Panasonic.[/caption] Smart Hubs με ψηφιακούς βοηθούς, όπως η Alexa (Amazon) και η Cortana (Microsoft), «έξυπνα» ηχεία τα οποία μπορούν να αναπαράγουν τα αγαπημένα σου κομμάτια, να εκτελέσουν αναζητήσεις και να σου προσφέρουν πληροφορίες με ένα και μόνο σου πρόσταγμα, ρομποτικές σκούπες και μηχανές του γκαζόν, συστήματα φωτισμού και κλιματισμού, συναγερμοί, πλυντήρια, ψυγεία, κουζίνες με απλές φωνητικές εντολές και μας ενημερώνουν άμεσα για την κατάσταση λειτουργίας τους - η εμπορική διάθεση των περισσοτέρων έχει ήδη ξεκινήσει. Κερασάκι στην τούρτα, το λανσάρισμα του νέου Kirin 970 με τη βοήθεια του οποίου η Huawei σκοπεύει να μεταφέρει την εμπειρία της τεχνητής νοημοσύνης στo mobility και συγκεκριμένα στην επερχόμενη ναυαρχίδα της, Mate 10, προσφέροντας σημαντικά υψηλότερες επιδόσεις, μειωμένη κατανάλωση αλλά και On-Device ΑΙ. Tο νέο, ταχύτατο system-on-chip των 10nm - εκτός από 8 επεξεργαστικούς πυρήνες Cortex-A53 και την 12πύρηνη Mali-G72MP12 GPU - θα ενσωματώνει και μία επιπλέον NPU (Neural Processing Unit) μονάδα επεξεργασίας, η οποία θα απογειώσει τις γνωστικές λειτουργίες της συσκευής.

    Wearables, wearables παντού!

    Τα wearables, ήτοι ψηφιακές συσκευές που «φοριούνται», δεν αποτελούν κάτι νέο και τα περίπτερα της IFA 2017 ήταν γεμάτα από συσκευές γνωστών και μη κατασκευαστών, τα οποία λίγο-πολύ ακολουθούν συγκεκριμένες σχεδιαστικές γραμμές, ωστόσο, κάθε χρονιά εμφανίζονται με πλουσιότερα χαρακτηριστικά για την παρακολούθηση των βιομετρικών χαρακτηριστικών του χρήστη, καθώς και με βελτιωμένη αυτονομία. Συσκευές, οι οποίες ξεχώρισαν ανάμεσα στις δεκάδες προτάσεις, ήταν τα τρία νέα μοντέλα της Garmin (η αμερικανική εταιρεία λάνσαρε παράλληλα και μία νεά πλατφόρμα ανέπαφων πληρωμών, το Garmin Pay), αλλά και τα νεά wearables της SamsungGear Sport και Gear Fit 2 Pro.

    TV or not TV?

    Όσον αφορά τις τηλεοράσεις, οι οποίες πλέον είναι κάτι παραπάνω από «έξυπνες», οι περισσότεροι κατασκευαστές έδωσαν βάρος στις τεχνολογίες εικόνας και ήχου, με την LG να στηρίζει παραδοσιακά την OLED και την Samsung να ενισχύει το οπλοστάσιο των QLED τηλεοράσεων, λανσάροντας νέα και ξεχωριστά μοντέλα. Έντονη παρουσία είχαν και τα Gaming monitors, κυρίως αυτά των μεγάλων κατασκευαστών.

    Launch galore: Τα smartphones που ξεχώρισαν! 

    Samsung, Sony και LG «κονταροχτυπήθηκαν» στην IFA 2017, με τις δύο τελευταίες να διοργανώνουν και ξεχωριστά Launch Events για τις νέες ναυαρχίδες τους, οι οποίες ξεχώρισαν για τους δικούς τους λόγους. Αν και εσωτερικά οι περισσότερες ναυαρχίδες ενσωματώνουν παρόμοια chipsets, αυτό δεν σημαίνει πως το συνολικό αποτέλεσμα, σε συνάρτηση με την εμπειρία χρήσης, θα ήταν το ίδιο. Η Samsung μας έδωσε την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά το επιβλητικό Galaxy Note8 και να το διαχειριστούμε μέσω του DeX Station, η Sony μας εντυπωσίασε με τις δυνατότητες των XPERIA XΖ1 & XZ1 Compact οι εξελιγμένες κάμερες των οποίων μπορούν να δημιουργήσουν ακόμα και τρισδιάστατα avatars μέσω της νέας πλατφόρμας 3D Creator και η LG, με την καλύτερη υλοποίηση που έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα, μας έδειξε τα μοναδικά χρώματα της P-OLED οθόνης και του Hi-Fi Quad DAC με το οποίο εξοπλίζεται το νέο V30. [caption id="attachment_18614" align="alignnone" width="865"] Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην κύρια κάμερα των νέων XPERIA XZ1/XZ1 Compact, η οποία εφοδιάζεται με τεχνολογία τρισδιάστατης σάρωσης. Mε το σκανάρισμα του προσώπου του χρήστη δημιουργείται ένα τρισδιάστατο αντίγραφο (avatar).[/caption] Ανάλογες ανακοινώσεις έγιναν και από τις Motorola, BlackBerry, Wiko ενώ στο περίπτερο της ΖΕISS είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε hands-on το νέο Nokia 8, τη νέα ναυαρχίδα της HMD Global το οποίο αξιοποιεί τα οπτικά της γερμανικής εταιρείας.

    Moving Sound

    Έμφαση δόθηκε φέτος και στο κομμάτι του ήχου, είτε αυτός αναπαράγεται on-the-go από wearables και smartphones μέσω ασύρματων ακουστικών (μικρού ή μεγάλου μεγέθους) είτε στο σπίτι, μέσω σταθερών «έξυπνων» ηχείων, όπως το Sony LF-S50G. [caption id="attachment_19096" align="alignnone" width="1712"] Τα ασύρματα ακουστικά WF-1000X της Sony. Aπαλλαγμένα από καλώδια, εφαρμόζουν άνετα στα αυτιά του χρήστη, ενσωματώνοντας, παράλληλα, κορυφαία τεχνολογία εξουδετέρωσης θορύβου.[/caption]

    Φορητά συστήματα... 8ης γενιάς!

    Στους φορητούς υπολογιστές, οι σχεδιαστικές γραμμές παραμένουν ίδιες, με τη διαφορά ότι τα 2-σε-1 συστήματα έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται. Μικρότερες οθόνες υψηλής και υπερυψηλής ευκρίνειας, ελαφριά και ανθεκτικά σώματα, γραφίδες (όσον αφορά τα συστήματα με οθόνες αφής) αλλά και 8ης γενιάς Intel επεξεργαστές, οι οποίοι απογειώνουν τις επιδόσεις αλλά και την αυτονομία.

    Memoirs of Light: Φωτογραφικές μηχανές και όχι μόνο...

    Η D850 της Nikon ήταν αναμφισβήτητα νικητής των εντυπώσεων! Στο περίπτερο της εταιρείας είχαμε την ευκαιρία να την δούμε από κοντά, να τραβήξουμε φωτογραφίες και να δοκιμάσουμε τους full-frame φακούς της ιαπωνικής εταιρείας, κρατώντας προσεκτικά το πανάκριβο και αρκετά βαρύ σώμα της νέας DSLR. Στον αντίποδα της D850, περιεργαστήκαμε την μοναδική Sony RX0, μία μικρή και ιδιαίτερα ανθεκτική action-cam η οποία χρησιμοποιεί έναν 15.3-megapixel Exmor RS CMOS αισθητήρα της 1.0" (τα χαρακτηριστικά του οποίου θυμίζουν τον αισθητήρα της RX100 Mark V), υποστηρίζοντας λήψη HD βίντεο στα 960 καρέ/δευτ. και Full HD στα 240 καρέ/δευτ. - καθώς και Burst Mode στα 16 καρέ! Αναβαθμισμένη και η 5ης γενιάς 360° Android-based κάμερα της Ricoh, Theta V, την οποία και σας παρουσιάσαμε - αποκλειστικά - με τη βοήθεια του Thijs Ekelschot (Head of Marketing, Ricoh Imaging EU).

    Drone-volution!

    Αν και η IFA 2017 ήταν γεμάτη από drones, το περίπτερο της DJI τράβηξε όλα τα βλέμματα για δύο σημαντικούς λόγους, τα DJI Spark και DJI Mavic Pro Platinum, δύο προτάσεις οι οποίες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ακόμα και των πιο απαιτητικών χρήστες, με ξεχωριστά αλλά εξίσου εντυπωσιακά χαρακτηριστικά. Δείτε τα κλιπάκια και θα καταλάβετε τι εννούμε...

    Ich bin ein Berliner!

    Τέλος, οφείλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τα θετικά σχόλια, την εμπιστοσύνη και την άμεση ανταπόκριση, συντροφεύοντάς μας σε μία ακόμα αποστολή δημοσιογραφικού χαρακτήρα. Πολλά νέα προϊόντα, πολλές ανακοινώσεις... μία μεγάλη έκθεση θα είναι πάντα «μία μεγάλη έκθεση» και δεν χωράει καμία αμφιβολία! [caption id="attachment_19056" align="alignnone" width="1000"] Θυμάστε τον οδηγό αγοράς για κάρτες SD που σας δείξαμε πρόσφατα; Ήρθε η ώρα να τον ενημερώσουμε ανάλογα: η SanDisk παρουσίασε μια νέα microSD χωρητικότητας 400GB![/caption] Το μόνο που μπορούμε να σας υποσχεθούμε είναι ότι το ΠΛΑΙΣΙΟ και το Plaisio Blog θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» των τεχνολογικών εξελίξεων, με δημοσιεύσεις, παρουσιάσεις (unboxing και hands-on), οδηγούς, tech-tips κα. Stay tuned!