Google I/O: Αυτά είναι τα νέα χαρακτηριστικά του Android P!

    Τα σημαντικότερα από τα νέα χαρακτηριστικά του mobile λειτουργικού συστήματος Android P αφορούσε η κεντρική παρουσίαση του συνεδρίου Google I/O. Με την κυκλοφορία του Android P η αμερικανική…

    Google_IO_Main
    Τα σημαντικότερα από τα νέα χαρακτηριστικά του mobile λειτουργικού συστήματος Android P αφορούσε η κεντρική παρουσίαση του συνεδρίου Google I/O. Με την κυκλοφορία του Android P η αμερικανική εταιρεία φιλοδοξεί να καταστήσει το smartphone ακόμη «πιο έξυπνο», καθώς το νέο λειτουργικό σύστημα θα μπορεί να μαθαίνει και να προσαρμόζεται στις ανάγκες του χρήστη, ενσωματώνοντας στον πυρήνα του εξελιγμένες λειτουργίες μηχανικής μάθησης (Machine Learning). Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι λειτουργίες Adaptive Battery και Adaptive Brightness.  Η πρώτη δίνει προτεραιότητα στην κατανάλωση της μπαταρίας μόνο για τις εφαρμογές/υπηρεσίες που χρησιμοποιεί περισσότερο ο χρήστης και η δεύτερη μαθαίνει πως να προσαρμόζει τη φωτεινότητα της οθόνης ανάλογα με τον περιβάλλοντα χώρο, αξιοποιώντας τις διαδικασίες μηχανικής μάθησης και προβλέποντας την επόμενη κίνηση του χρήστη.

    App Actions

    Τα App Actions βοηθούν το χρήστη να εκτελεί ενέργειες πιο γρήγορα, καθώς αντιλαμβάνονται τι ακριβώς θέλει να κάνει: πχ. αν συνδέσει τα ακουστικά του στη συσκευή, το Android P εμφανίζει αυτόματα την αγαπημένη του λίστα από το Spotify, απλοποιώντας τη διαδικασία πλοήγησης και εξοικονομώντας χρόνο. Ανάλογα με τον τρόπο χρήσης και με την πάροδο του χρόνου, θα εμφανίζονται μέσω του Launcher, του Play Store, του Google Search και του Google Assistant, καθώς η μηχανική μάθηση θα βελτιώνει συνεχώς την απόδοση τους.

    Slices

    Τα Slices έρχονται να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο καλούμε/χρησιμοποιούμε μία εφαρμογή. Ας υποθέσουμε ότι ο χρήστης θέλει να πραγματοποιήσει μία αναζήτηση στο Google Search, χρησιμοποιώντας τη λέξη "Lyft". Το Android P θα εμφανίσει ένα διαδραστικό Slice, δημιουργώντας έναν δυναμικό σύνδεσμο με την ομώνυμη εφαρμογή, δίνοντας στο χρήστη τη δυνατότητα να καλέσει ένα όχημα μέσα από την πλατφόρμα, χωρίς περαιτέρω ενέργειες.

    Aπλότητα και "Digital Wellbeing"

    Με ανανεωμένη εμφάνιση, gestures και ανασχεδιασμένο σύστημα πλοήγησης (το οποίο θυμίζει αρκετά αυτό του iPhone X), η Google φιλοδοξεί να απλοποιήσει την εμπειρία χρήσης, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τις συσκευές Android με οθόνες "Full View" οι οποίες δεν διαθέτουν κεντρικό πλήκτρο πλοήγησης (Home Button), διευκολύνοντας σημαντικά τη χρήση με το ένα χέρι. Ένα "swipe" προς τα επάνω και ο χρήστης αποκτά πρόσβαση στο νέο Overview μέσω του οποίου επιβλέπει τις εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο. Με ένα απλή κίνηση μεταφέρεται σε όποια από αυτές επιθυμεί, διευκολύνοντας σημαντικά το multitasking. Και για τους πιο απαιτητικούς, η Google εισάγει μία νέα χρήσιμη λειτουργία, υπό το όνομα Smart Text Selection, η οποία αναγνωρίζει τους λογους για τους οποίους επιλέγονται συγκεκριμένες λέξεις μέσα από ένα κείμενο, προτείνοντας διάφορες ενέργειες. Επίσης, το Android P ενσωματώνει ένα νέο Quick Settings πάνελ, προσφέρει ευκολότερη/εξυπνότερη διαχείριση των ειδοποιήσεων, ακόμα πιο ευέλικτους τρόπους για τον έλεγχο της έντασης και πολλά άλλα, τα οποία θα ανακαλύψουμε σταδιακά μέσα από την Beta έκδοση του λειτουργικού.

    Android Dashboard & App Timer

    Το Android Dashboard παρουσιάζει στο χρήστη πληροφορίες, όπως πχ. το χρόνο που ξοδεύει σε συγκεκριμένες εφαρμογές, πόσες φορές ξεκλείδωσε τη συσκευή του, πόσες ειδοποιήσεις έλαβε κατά τη διάρκεια της ημέρας, εν ολίγοις, μία συνολική εικόνα της χρήσης σε καθημερινή βάση, προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τον χρόνο που ξοδεύει. Από την άλλη, το App Timer του επιτρέπει να θέσει χρονικούς περιορισμούς στη χρήση των εφαρμογών, οπότε όταν πλησιάζει το χρονικό όριο που έχει ορίσει ο ίδιος, το εικονίδιο τους γίνεται ασπρόμαυρο για να του υπενθυμίσει ότι «έπαιξε αρκετά» και οφείλει να επανέλθει στην πραγματικότητα.

    Do Not Disturb

    Η λειτουργία Do Not Disturb αναλαμβάνει να «μπλοκάρει» κλήσεις, ειδοποιήσεις και κάθε είδους οπτικούς περισπασμούς (όπως game notifications), ενώ ενεργοποιείται αυτόματα όταν αφήνεις τη συσκευή με την οθόνη γυρισμένη προς τα κάτω, πχ. ακουμπώντας την σε ένα τραπέζι.

    Wind Down

    H λειτουργία Wind Down ενεργοποιεί το Night Light όταν σκοτεινιάζει, θέτει τη συσκευή σε Do Not Disturb Mode και μετατρέπει τα χρώματα της οθόνης σε αποχρώσεις του γκρι (Grayscale), κάνοντας το smartphone λιγότερο «δελεαστικό» και επαναφέροντάς τα στην αρχική τους κατάσταση το επόμενο πρωί.

    Google Lens μέσω Camera App

    H εφαρμογή Google Lens, η οποία συνδυάζει τη μηχανική όραση με την τεχνητή νοημοσύνη, ενσωματώνεται πλέον στην εφαρμογή της κάμερας, μετατρέποντάς την σε μέσο σύνδεσης του πραγματικού κόσμου με το διαδίκτυο. Ουσιαστικά, επιτρέπει στη συσκευή να βλέπει όσα κι εσύ βλέπεις, προβάλλοντας πληροφορίες σχετικά με αντικείμενα του περιβάλλοντος.

    ΑR Maps

    H εφαρμογή Maps αποκτούν νέες δυνατότητες πλοήγησης, αντλώντας πληροφορίες απευθείας από το Street View. Χρησιμοποιώντας την κάμερα της συσκευής και την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (AR), θα προσφέρει στο χρήστη turn-by-turn πληροφορίες σχετικά με τον προορισμό ή για οτιδήποτε άλλο υπάρχει γύρω του, σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, στην εφαρμογή έχει προστεθεί μία νέα καρτέλα (For You), όπου εμφανίζονται εστιατόρια και καταστήματα της εκάστοτε περιοχής, δίνοντας στο χρήστη τη δυνατότητα να κανονίσει με φίλους, να κάνει ψώνια ή να κλείσει τραπέζι για φαγητό. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το Android P είναι ήδη διαθέσιμο (Beta) για τα Google Pixel, Sony Xperia XZ2, Xiaomi Mi MIX 2S, Nokia 7 Plus, Oppo R15 Pro, Vivo X21, OnePlus 6 και Essential PH-1.