Χάθηκε για μια ώρα η επαφή με τον πύραυλο Ariane 5

    Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) ο πύραυλος Ariane 5 έχασε επαφή με το κέντρο ελέγχου 9 λεπτά μετά την εκτόξευση του και για σχεδόν μια ώρα. Τελικά η τηλεμετρία επανήλθε και η…

    james-webb-space-telescope
    Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) ο πύραυλος Ariane 5 έχασε επαφή με το κέντρο ελέγχου 9 λεπτά μετά την εκτόξευση του και για σχεδόν μια ώρα. Τελικά η τηλεμετρία επανήλθε και η αποστολή φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί κανονικά. Ο πύραυλος Ariane 5, ο οποίος εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο της Γουιάνας είχε φορτίο δύο επικοινωνιακούς δορυφόρους, τους SES 14 και Al Yah 3, ενώ ο δορυφόρος SES 14 συνοδευόταν και από εργαστηριακό εξοπλισμό της NASA και συγκεκριμένα το Global-scale Observations of the Limb and Disk (GOLD). [caption id="attachment_25558" align="aligncenter" width="1349"] Πλάνο από την εκτόξευση του πυραύλου Ariane 5, εχθές 25 Ιανουαρίου 2018[/caption] Το GOLD είναι ένα όργανο που στόχο έχει να εξερευνήσει τα όρια μεταξύ των άνω στρωμάτων της ατμόσφαιρας και του διαστήματος, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους επιστήμονες να καταλάβουν τον ρόλο που παίζουν οι αλλαγές σε αυτά τα όρια στον καιρό. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η NASA για πρώτη φορά χρησιμοποιεί εμπορική αποστολή για την εκτόξευση εξοπλισμού της.
    Το πρόγραμμα πυραύλων Ariane 5 θεωρείται από τα σημαντικότερα προγράμματα του είδους του αυτή τη στιγμή μιας και το 2019 αναμένεται με ένας έναν τέτοιο πύραυλο να εκτοξευθεί το James Webb Space Telescope, ένα διαστημικό τηλεσκόπιο που εξελίσσεται σε συνεργασία μεταξύ της NASA, της ESA και της Καναδικής Υπηρεσίας Διαστήματος (CSA). [caption id="attachment_25562" align="aligncenter" width="1500"] Απεικόνιση του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb[/caption] Το James Webb Space Telescope, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της NASA, θα εκτοξευθεί μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2019 και θα πάρει θέση αρκετά μακριά από τη Γη σε διάστημα περίπου ενός μήνα από την εκτόξευση του, περίπου 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα, στο σημεία Λαγκράνζ L2, το οποίο βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση από τον Ήλιο. Με αυτό το διαστημικό τηλεσκόπιο οι επιστήμονες αναμένεται να εξερευνήσουν το σύμπαν και να αποκτήσουν γνώση για θέματα που σήμερα υπάρχουν μόνο θεωρίες ή ενδείξεις.