Σκληρός δίσκος ατόμων 100.000 φορές αποδοτικότερος από την IBM

    Και ενώ πασχίζουμε να χωρέσουμε σε σκληρούς δίσκους και SSD τα αρχεία μας η IBM, ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε τον πρώτο σκληρό δίσκο ατόμων, ο οποίος χρειάζεται μόλις ένα άτομο για να αποθηκεύσει ένα…

    hdd-head-platters
    Και ενώ πασχίζουμε να χωρέσουμε σε σκληρούς δίσκους και SSD τα αρχεία μας η IBM, ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε τον πρώτο σκληρό δίσκο ατόμων, ο οποίος χρειάζεται μόλις ένα άτομο για να αποθηκεύσει ένα bit πληροφορίας. Η μεγάλη μπλε κυρία, η IBM, διαχρονικά είναι μια εταιρεία που δημιουργεί τεχνολογία χάρη στους επιστήμονες που εργάζονται στις εγκαταστάσεις της. Η χθεσινή ανακοίνωση της είναι ιδιαίτερα σημαντική μιας και αν λάβουμε υπόψη μας ότι ένας σκληρός δίσκος σήμερα χρειάζεται περίπου 100.000 άτομα για να αποθηκεύσει ένα bit πληροφορίας, ο σκληρός δίσκος ατόμων της IBM είναι σε θέση να μειώσει θεαματικά το μέγεθος των αποθηκευτικών μέσων. Οι επιστήμονες της IBM αναφέρουν ότι υπολογίζουν πως μπορούν να αποθηκεύσουν ολόκληρη την βιβλιοθήκη του iTunes, η οποία σημειώστε ότι ξεπερνά τα 35 εκατομμύρια κομμάτια, σε ένα δίσκο του οποίου το μέγεθος δεν θα ξεπερνά εκείνο μιας πιστωτικής κάρτας.

    Ένα άτομο Όλμιου - credit: IBM Research - Almaden

    Το σύστημα που ανέπτυξαν χρησιμοποιεί άτομα Όλμιου (Ho) τα οποία βρίσκονται επάνω από μια επιφάνεια οξειδίου του μαγνησίου έτσι ώστε οι μαγνητικοί πόλοι του ατόμου να παραμένουν σταθεροί ακόμα και με την παρουσία άλλων μαγνητών. Ο προσανατολισμός των πόλων του ατόμου καθορίζει αν το άτομο αντικατοπτρίζει το 0 ή το 1 της πληροφορίας. Για να γίνει δυνατή η εγγραφή σε αυτό το αποθηκευτικό μέσο μια μικροσκοπική βελόνα επάγει τάση και το άτομο περιστρέφεται αλλάζοντας έτσι προσανατολισμό. Από την άλλη η ανάγνωση της πληροφορίας είναι απλά μια μέτρηση του μαγνητικού πεδίου  κάθε ατόμου, το οποίο είναι διαφορετικό ανάλογα τον προσανατολισμό του. Η μελέτη που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες της IBM δημοσιεύτηκε εχθές στο Nature και δεν θα περιμέναμε να δούμε εφαρμογή της παραπάνω τεχνολογίας στο άμεσο μέλλον μιας και στην παρούσα φάση απαιτεί σύστημα ψύξης με υγρό άζωτο το οποίο χρειάζεται κενό για να λειτουργήσει. Όπως και να έχει όμως μια τέτοια μελέτη τα επόμενα χρόνια είναι ιδιαίτερα πιθανό να οδηγήσει τα αποθηκευτικά μέσα σε εξελίξεις που σήμερα δεν φανταζόμαστε.