Έξι «ψαγμένες» εφαρμογές για ταξιδιωτική και αστρική φωτογράφηση!

    Η φωτογραφία είναι τέχνη, είναι δημιουργία οπτικών εικόνων μέσω της αποτύπωσης του φωτός, κάνοντας χρήση συσκευών, όπως οι φωτογραφικές μηχανές (SLR, DSLR, Mirrorless, Compact) και - γιατί όχι - τα…

    MESSEB
    Η φωτογραφία είναι τέχνη, είναι δημιουργία οπτικών εικόνων μέσω της αποτύπωσης του φωτός, κάνοντας χρήση συσκευών, όπως οι φωτογραφικές μηχανές (SLR, DSLR, Mirrorless, Compact) και - γιατί όχι - τα smartphones!  Για κάποιους η φωτογραφία είναι τρόπος ζωής και όπως συνηθίζουν να λένε “οι καλύτερες φωτογραφίες είναι αυτές που δεν έχουμε ακόμα τραβήξει” έχοντας πάντα στην τσάντα τους μία κάμερα και το «δάκτυλο στη σκανδάλη». Ωστόσο, η φωτογραφία όμως δεν είναι μόνο θέμα αγάπης, αφοσίωσης ή τύχης, είναι και θέμα προετοιμασίας. Αν ετοιμάζεσαι να ταξιδέψεις στο εξωτερικό ή σκοπεύεις να τραβήξεις εντυπωσιακές αστροφωτογραφίες (αποτύπωση των ουρανίων σωμάτων με φωτογραφικά μέσα) χρειάζεται μεγάλη υπομονή και προσεκτικός σχεδιασμός - ίσως και λίγη βοήθεια απ’ «έξω». Αυτές είναι 6 εφαρμογές (iOS, Android, Windows) οι οποίες θα σε βοηθήσουν να προετοιμαστείς κατάλληλα και να αξιοποιήσεις τις γεωγραφικές και περιβαλλοντικές συνθήκες γύρω σου, όπου και αν βρίσκεσαι.

    1. PhotoPills (PhotoPills S.L.)

    Το PhotoPills είναι η μία All-in-One εφαρμογή φωτογραφίας, κάτι σαν «ελβετικός σουγιάς» του φωτογράφου. Διαθέτει widgets, αστρικά διαγράμματα, δείχνει τις φάσεις του φεγγαριού, τη δύση και την ανατολή του ηλίου - χρησιμοποιεί ακόμα και επαυξημένη πραγματικότητα (AR) για να σου υποδείξει τη θέση σου σε σχέση με τον υπόλοιπο Γαλαξία! Διαθέσιμη για iOS/Android (10,99 €), είναι ιδανική για timelapse, ακολουθία ουράνιων σωμάτων και τον υπολογισμό της υπερεστιακής απόστασης, εξασφαλίζοντας σου τη μέγιστη δυνατή ευκρίνεια.

    2. The Photographer’s Ephemeris (Crookneck Consulting LLC.)

    Το TPE μπορεί να σου προσφέρει τις «υπηρεσίες» του είτε μέσω mobile app (iOS / Android στα 9,99 €) είτε μέσω web app (Windows / macOS), με το τελευταίο να προσφέρεται εντελώς δωρεάν. Όπως και το PhotoPills, παρακολουθεί τις φάσεις του φεγγαριού και του ήλιου ενώ παράλληλα προσφέρει και τρισδιάστατους τοπογραφικούς χάρτες, τα δεδομένα των οποίων βοηθούν σημαντικά για τους αστροφωτογράφους.

    3. Sun Surveyor (Adam Ratana)

    Παρακολουθεί την ανατολή και τη δύση του ηλίου, τις φάσεις του φεγγαριού (σε πραγματικό χρόνο), προσφέρει διαδραστικούς χάρτες, λειτουργία Street View και ψηφιακή πυξίδα. Υποστηρίζει Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Κορεάτικα, Κινέζικα, Τούρκικα, Τσέχικα και πολλές άλλες γλώσσες - δυστυχώς όχι ελληνικά. Η τιμή λιανικής πώλησης της εφαρμογής αγγίζει τα 8,99 € (iOS/Android).

    4. Tides Near Me (Randy MEECH)

    Αν σου αρέσει να φωτογραφίζεις παραθαλλάσιες περιοχές, η εφαρμογή αυτή σου είναι απαραίτητη, καθώς σου παρέχει πληροφορίες σχετικά με το φαινόμενο της παλίρροιας (πλημμυρίδα και άμπωτη), η οποία πολλές φορές μεταμορφώνει ριζικά την εικόνα ενός τοπίου, αποκαλύπτοντας ή αποκρύπτοντας ακόμα και ολόκληρα κομμάτια γης. Διατίθεται δωρεάν για iOS και Android συσκευές.

    5. Maps.me (My.com B.V.)

    Βρες το σημείο που θέλεις να φωτογραφήσεις με αυτούς τους γρήγορους λεπτομερείς “offline” χάρτες (κατεβάζεις και αποθηκεύεις τη χώρα της επιλογής σου). Οι χάρτες δουλεύουν παντού, οποτεδήποτε, χωρίς να απαιτείται σύνδεση Διαδικτύου, προσφέροντας πληροφορίες για εστιατόρια, ΑΤΜs, οδηγίες για πεζούς και φυσικά αξιοθέατα, με την προϋπόθεση ότι η συσκευή διαθέτει ενσωματωμένο GPS. Δωρεάν για iOS και Android, το Maps.me μετράει ήδη 65 εκατομμύρια downloads και θεωρείται μία από τις πέντε κορυφαίες εφαρμογές για ταξιδι σε περισσότερες από 80 χώρες.

    6. Weather Underground (Weather Underground, LLC.)

    Η Weather Underground ισχυρίζεται ότι προσφέρει “hyper-local weather data” αξιοποιώντας τα δεδομένα 200.000+ μετεωρολογικών σταθμών από κάθε σημείο του πλανήτη, τα οποία εμπλουτίζονται από την κοινότητα της πλατφόρμας με φωτογραφίες και αναφορές σε πραγματικό χρόνο. Θέλεις σύννεφα και κεραυνούς; Θέλεις ηλιοφάνεια; Θέλεις ομίχλη; Χρησιμοποιήσε τις μικρομετεωρολογικές ενδείξεις της εφαρμογής και κανόνισε το χρονοδιαγράμμα σου! Διατίθεται δωρεάν για iOS και Android συσκευές.