Έρχεται το Bluetooth 5

    Εδώ και λίγους μήνες, συγκεκριμένα από τον Ιούνιο, έχουν οριστικοποιηθεί οι προδιαγραφές για το επερχόμενο πρωτόκολλο ασύρματης επικοινωνίας Bluetooth 5.0. Εχθές όμως έγινε η επίσημη ανακοίνωση ότι…

    20161208 - Έρχεται το Bluetooth 5 -1

    Εδώ και λίγους μήνες, συγκεκριμένα από τον Ιούνιο, έχουν οριστικοποιηθεί οι προδιαγραφές για το επερχόμενο πρωτόκολλο ασύρματης επικοινωνίας Bluetooth 5.0. Εχθές όμως έγινε η επίσημη ανακοίνωση ότι πλέον οι κατασκευαστές μπορούν να υιοθετήσουν το νέο πρωτόκολλο στις συσκευές τους.

    Θα χρειαστούν μερικοί μήνες για να δούμε στην αγορά συσκευές οι οποίες θα έχουν πιστοποιηθεί με βάση το νέο πρωτόκολλο Bluetooth 5.0. Η νέα έκδοση 5.0 φέρνει αρκετές βελτιώσεις στις δυνατότητες οι οποίες και θα επιτρέπουν τη χρήση του σε ακόμα περισσότερες συσκευές.

    Συγκεκριμένα το Bluetooth 5.0 έρχεται με διπλασιασμό της ταχύτητας, τετραπλασιασμό της εμβέλειας και οκταπλασιασμό του bandwidth, κάτι που θα επιτρέψει την αποστολή σημαντικά μεγαλύτερου όγκου πληροφορίας. Όλα αυτά στο νέο πρωτόκολλο έρχονται χωρίς να έχει αυξηθεί η κατανάλωση ενέργειας συγκριτικά με το Bluetooth 4.2.

    Όπως και με τις προηγούμενες εκδόσεις θα πρέπει και οι δύο συσκευές που επικοινωνούν αν υποστηρίζουν το νέο πρωτόκολλο έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν τα νέα βελτιωμένα χαρακτηριστικά.

    Οι υπολογισμοί θέλουν να έχουν διατεθεί στην αγορά μέχρι το 2020 περίπου 13,9 δισεκατομμύρια ασύρματες συσκευές, με το 1/3 αυτών να περιλαμβάνουν τεχνολογία Bluetooth.

    Μεταξύ των νέων εφαρμογών που αναμένεται να δούμε για το Bluetooth 5.0 είναι οι συσκευές IoT – Internet of Things – οι οποίες και μέχρι το 2020 αναμένεται να έχον κατακλύσει την καθημερινότητα μας.

    Πηγή