5 Σεπτεμβρίου 2013 ,20:19

  Η Microsoft εξαγοράζει το κομμάτι των Smartphones της Nokia

  Nokia Microsoft

  Στόχος της Microsoft, είναι να ενισχύσει τις δραστηριότητες στα Smartphones έτσι ώστε να μπορέσει να μπει "σφήνα" στις Apple, Samsung και Google. Την τελευταία πενταετία οι τρεις κολοσσοί έχουν επεκτείνει το μερίδιό τους στη συγκεκριμένη αγορά, ενώ ούτε η Μicrosoft ούτε η Nokia κατόρθωσαν να συμβαδίσουν μαζί τους. 

  Η μονάδα συσκευών και παροχής υπηρεσιών της Nokia ισοδυναμεί με το ήμισυ των συνολικών εσόδων της εταιρείας και αριθμεί 32.000 εργαζομένους. Ο επικεφαλής της Nokia, Στέφεν Ιλοπ, μετά την τριετή θητεία του σε αυτήν, θα επανέλθει στη Microsoft, από όπου και προέρχεται. Φημολογείται ότι ίσως είναι ένας από τους υποψήφιους να διαδεχθούν τον Στιβ Μπάλμερ, ο οποίος αποχωρεί εντός δωδεκαμήνου από τη Microsoft.

  Η τιμή της μετοχής της φινλανδικής εταιρείας ανέβηκε έως και 48% ενώ μετά την πώληση της μονάδας κινητών τηλεφώνων  η Nokia θα επικεντρωθεί στην κερδοφόρο δραστηριότητα του εξοπλισμού τηλεπικοινωνιακών δικτύων. H εξαγορά της Nokia, αντί 5,44 δισ. ευρώ σε ρευστό και μόνον, επιμερίζεται ως εξής: 3,79 δισ. ευρώ για τις συσκευές και 1,65 δισ. ευρώ για τις πατέντες. Μάλιστα, η Μicrosoft δήλωσε ότι η συμφωνία θα της εξοικονομήσει σε ετήσια βάση περί τα 600 εκατ. δολ. Επιπλέον, προσβλέπει σε περισσότερα κέρδη ανά συσκευή αφού θα λαμβάνει 40 δολάρια ανά έξυπνο τηλέφωνο, ενώ σήμερα εξασφαλίζει λιγότερα από 10 δολάρια ανά συσκευή Windows Phone, που πωλείται μέσω Nokia. Ωστόσο, τα αναμενόμενα κέρδη δεν περιλαμβάνουν τις δαπάνες μάρκετινγκ και ανάπτυξης.

  Πριν από την εξαγορά της Nokia από τη Microsoft, οι δύο εταιρείες είχαν ήδη στενές σχέσεις μέσω του επικεφαλής της πρώτης Στέφεν Ιλοπ, ο οποίος στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2010 «μετακόμισε» από τη Microsoft στη Νοkia. Tον Φεβρουάριο του 2011 έκλεισε συμφωνία με τη Microsoft για να χρησιμοποιούν τα κινητά Nokia το δικό της λειτουργικό πρόγραμμα, Windows Phone. Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι έως το 2012 η Nokia διατηρούσε την πρωτοκαθεδρία στη διεθνή αγορά κινητών τηλεφώνων (συμβατικών και έξυπνων), αλλά έκτοτε στην κορυφή βρίσκεται η Samsung. Παρά ταύτα, η Nokia έχει την πρώτη θέση στην αγορά συμβατικών κινητών, τα οποία γνωρίζουν μεγάλη διάδοση στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το προηγούμενο τρίμηνο η Samsung είχε ποσοστό 26% επί των συνολικών πωλήσεων κινητών, η Nokia 14% και η Apple ποσοστό 7,2% στην παγκόσμια αγορά.