Οδηγός αγοράς: Επίλεξε την κατάλληλη DSLR

    H επιλογή DSLR φωτογραφικής μηχανής είναι δύσκολη υπόθεση ...ή μήπως όχι;  Οκ, θα βρεθείς αντιμέτωπος με μία πληθώρα επιλογών, θα υποστείς βομβαρδισμό πληροφοριών από φίλους και γνωστούς - οι οποίοι…

    DSLR_With_You
    H επιλογή DSLR φωτογραφικής μηχανής είναι δύσκολη υπόθεση ...ή μήπως όχι;  Οκ, θα βρεθείς αντιμέτωπος με μία πληθώρα επιλογών, θα υποστείς βομβαρδισμό πληροφοριών από φίλους και γνωστούς - οι οποίοι θα προσπαθήσουν να σε πείσουν γιατί το «τάδε» μοντέλο, του «τάδε» κατασκευαστή, ειναι καλύτερο από το άλλο - και τέλος θα καταλήξεις να τσεκάρεις ένα-ένα τα χαρακτηριστικά τους, σπαζοκεφάλιαζοντας για την ιδανική επιλογή. Ψυχραιμία. Η διαδικασία είναι δύσκολη και οι επιλογές πολλές, όμως αυτό δεν πρέπει να σε τρομάζει, αφού οι συνθήκες για να αποκτήσεις ένα καλό ολοκληρωμένο φωτογραφικό σύστημα είναι πιο «ώριμες» από ποτέ. Εμείς θα σου δώσουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις την κατάλληλη DSLR μηχανή, αφαιρώντας από την εξίσωση κάθε ίχνος άγχους και δισταγμού!

    Πόσα χρήματα να επενδύσω για την αγορά μίας DSLR;

    Η αγορά μίας DSLR αποτελεί επένδυση, άλλοτε μεγάλη, άλλοτε μικρή, οπότε καλό θα ήταν να προσδιορίσεις το χρηματικό ποσό που μπορείς να διαθέσεις για την αγορά της. Στην αγορά υπάρχουν DSLR οι τιμές των οποίων ξεκινούν από τα €300 (κιτ με φακό) και ανεβαίνουν ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Στο συνολικό κόστος θα πρέπει να συνυπολογίσεις και την αγορά μίας κάρτας μνήμης (SD/microSD) στην οποία θα αποθηκεύεις τα αρχεία σου, μίας τσάντας μεταφοράς και ενδεχομένως, ένα τρίποδο. Ένα οικονομικό “entry-level” μοντέλο θα σε καλύψει απόλυτα, ώστε να κάνεις τα πρώτα σου βήματα στον κόσμο της φωτογραφίας χωρίς να σπάσεις τον κουμπαρά!

    Ποια είναι η καλύτερη μάρκα DSLR;

    Ένας λανθασμένος τρόπος σκέψης ο οποίος ταλαιπωρεί τους περισσότερους υποψήφιους αγοραστές, καθώς η τελική επιλογή της μηχανής δεν έχει να κάνει με την μάρκα αλλά με το αν τα χαρακτηριστικά της μηχανής καλύπτουν τις ανάγκες σου. Υπάρχουν τέσσερις μεγάλοι κατασκευαστές DSLR μηχανών: Canon, Nikon, Pentax και Sony. Οι τρεις πρώτες δραστηριοποιούνται στο χώρο της φωτογραφίας εδώ και αρκετές δεκαετίες, με δύο από αυτές - Nikon και Canon - να κρατούν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Και οι τέσσερις αυτές εταιρείες διαθέτουν εξαιρετικές υλοποιήσεις, οι διαφορές των οποίων, όσον αφορά τη σχεδίαση, την εργονομία αλλά και τις προδιαγραφές, είναι ελάχιστες, ειδικά στις σειρές των πιο οικονομικών τους μοντέλων. Εσύ οφείλεις να τσεκάρεις τα χαρακτηριστικά, την τιμή λιανικής και την εγγύηση η οποία θα συνοδεύει την υποψήφια αγορά σου.

    Full Frame ή Cropped Frame (APS-C/APS-H);

    Οι DSLR μηχανές χωρίζονται, βάσει των αισθητήρων τους, σε δύο μεγάλες κατηγορίες, σε αυτές με Full Frame sensors και σε αυτές με Cropped Frame (APS-C/APS-H) sensors, τα μεγέθη των οποίων επηρεάζουν τόσο τις επιδόσεις (σε εικόνα και βίντεο) όσο και το συνολικό κόστος ενός φωτογραφικού συστήματος. Οι Full Frame DSLR οφείλουν την ονομασία τους στο κλασικό φιλμ των 35mm και αυτό λόγω του μεγέθους των αισθητήρων τους (36 x 24mm). Τα σώματα, οι φακοί και τα περιφερειακά τους είναι ακριβότερα και συνήθως χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες / ημιεπαγγελματίες φωτογράφους. Παράγονται σε μικρές ποσότητες, μπορούν να αποτυπώσουν μεγαλύτερη «ποσότητα» πληροφορίας ανά καρέ, παρουσιάζουν λιγότερο ψηφιακό θόρυβο στα υψηλά επίπεδα φωτοευαισθησίας (ISO), αποδίδουν εικόνες με αυξημένη οξύτητα και δεν υπόκεινται σε «συντελεστή μεγέθυνσης» της εστιακής τους απόστασης (ανεξαρτήτως φακού).Οι Cropped  Frame (APS-C/APS-H DSLR) μηχανές προέρχονται από το Advanced Photo System και οι αισθητήρες τους κυμαίνονται κατά προσέγγιση από 15 x 23 mm (APS-C) έως 19 x 28,7 (ΑPS-H), με το APS-C να επικρατεί στην αγορά. Λόγω του μικρότερου μεγέθους που παρουσιάζει ο αισθητήρα τους, η εστιακή απόσταση αυξάνεται με συντελεστή 1.3x / 1.5x / 1.6x, με αποτέλεσμα αν τοποθετήσεις έναν φακό των 100mm αυτός «συμπεριφέρεται» αντίστοιχα ως φακός των 130mm / 150mm / 160mm. Πιο προσιτές από τις Full Frame, είναι σε θέση να προσφέρουν καθαρές εικόνες, ακόμα και όταν η φωτοευαισθησία κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.

    Ψωνίζοντας Megapixels

    Η ποιότητα κατασκευής και οι επιδόσεις των σύγχρονων DSLR βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, με τους περισσότερους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν εξελιγμένους αισθητήρες οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν τους προκατόχους τους και τα 24ΜΡ να αποτελούν πλέον σημείο αναφοράς ακόμα και για τα πιο «μικρά» μοντέλα της αγοράς.Ο αριθμός των megapixels παίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά το κόψιμο (crop) των φωτογραφιών και είναι σημαντικός σε περίπτωση που σκοπεύεις να κρατήσεις ή να εκτυπώσεις μία μικρότερη περιοχή της εικόνας, μεγενθύνοντας την και διαγράφοντας την υπόλοιπη πληροφορία, χωρίς να χάσεις σε ποιότητα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ακόμα και μία «ταπεινή» DSLR των 16 ή 18 megapixels μπορεί να καλύψει πλήρως τις απαιτήσεις σου.

    Συνοψίζοντας...

    Full frame DSLR φωτογραφικές μηχανές είναι οι ιδανικές για τη μέγιστη φωτογραφική ποιότητα αλλά με το αντίστοιχο - αρκετές φορές δυσβάσταχτο - κόστος. Μεγαλύτερες σε όγκο και συνήθως βαρύτερες, ενσωματώνουν πιο προηγμένες τεχνολογίες και διακρίνονται για την υψηλή ποιότητα κατασκευής, χαρακτηριστικά τα οποία σιγά σιγά περνάνε και σε οικονομικότερα μοντέλα. [caption id="attachment_4540" align="aligncenter" width="900"] Η διαφορά μεταξύ Full Frame με Cropped Frame φαίνεται ξεκάθαρα μεταξύ των Nikon D750 και D7100, με τη δεύτερη να έχει σαφώς μικρότερο αισθητήρα.[/caption] Από την άλλη οι "cropped" είναι ελαφρύτερες, μικρότερες σε διαστάσεις και ιδανική επιλογή για να χτίσεις ένα φωτογραφικό σύστημα με μικρότερο κόστος, κάνοντας τα πρώτα σου βήματα στη φωτογραφία.

    Κάτι άλλο;

    Οι περισσότερες σύγχρονες DSLR μηχανές προσφέρουν συνδεσιμότητα Wi-Fi, GPS, Bluetooth και NFC, μέσω των οποίων μπορείς να διαμοιράσεις τις λήψεις σου ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν όχι, οι κλασικές θύρες για σύνδεση mini-HDMI και micro-USB θα σε βοηθήσουν να μεταφέρεις τις φωτογραφίες και τα βίντεο σου είτε στον υπολογιστή είτε στην οθόνη της τηλεόρασης σου. Επίσης, καλό θα ήταν να ενημερωθείς και για τα περιφερειακά που μπορούν να συνοδεψουν τη μηχανή σου (φορτιστές, battery grips, εξτρά μπαταρίες, φίλτρα κα.), προκειμένου να απογειώσεις την εμπειρία χρήσης αλλά ...και τις φωτογραφίες σου! Bάλε φαντασία και τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει η νέα σου DSLR!

    Στο χέρι σου είναι...

    Επισκέψου ένα κατάστημα μας προκειμένου να δεις και να επεξεργαστείς μία DSLR από κοντά. Δες αν το βάρος και ο όγκος της σε εξυπηρετούν, αν κάθεται καλά στο χέρι σου και αν τα δάκτυλα σου μπορούν να φτάσουν με ευκολία τα πλήκτρα ρυθμίσεων. Αν για οποιονδήποτε λόγο αισθανθείς άβολα μην κάνεις μία βιαστική αγορά. Ζήτησε να δεις και άλλα μοντέλα, ώσπου να βρεις αυτό που θα σε διευκολύνει - ειδικότερα - στο κράτημα. Σκέψου ότι η μηχανή αυτή θα βρίσκεται συνεχώς μαζί σου, στα ταξίδια, στις διακοπές, στις εκδρομές, στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, οπότε αν είναι βαριά και δύσχρηστη θα σε κουράζει και σε τελική φάση, θα σταματήσεις να τη χρησιμοποιείς. Κρίμα δεν είναι;