SSD vs HDD: Ο «νέος» είναι ωραίος αλλά ο «παλιός» είναι αλλιώς

    Φωτογραφίες, τραγούδια, ταινίες και βίντεοπαιχνίδια βρίσκονται αποθηκευμένα σε έναν ή περισσότερους σκληρούς δίσκους, αυτούς που εσύ επέλεξες ως πιο κατάλληλους για να δημιουργήσεις το μικρό ψηφιακό…

    ssdvs_parts
    Φωτογραφίες, τραγούδια, ταινίες και βίντεοπαιχνίδια βρίσκονται αποθηκευμένα σε έναν ή περισσότερους σκληρούς δίσκους, αυτούς που εσύ επέλεξες ως πιο κατάλληλους για να δημιουργήσεις το μικρό ψηφιακό σου κόσμο, στον οποίο κρατάς τις πολύτιμες αναμνήσεις σου.  Ωστόσο, κάθε φορά που θέλεις να αγοράσεις ένα νέο δίσκο, ακόμα και ένα νέο υπολογιστή (ειδικά αν πρόκειται για laptop), το δίλημμα παραμένει ίδιο: μηχανικό HDD δίσκο ή SSD (Solid State Drive) ως το καταλληλότερο μέσο αποθήκευσης για τα αρχεία σου; Τί συστήνει ο ξάδερφος, ο γείτονας ή ο φίλος που σου φτιάχνει το PC; Η σωστή απάντηση συνδέεται άμεσα με αυτό που πραγματικά θέλεις εσύ, τις δικές σου επιθυμίες και πώς αυτές συμβαδίζουν, κάθε φορά, με τη δουλειά που θέλεις να κάνεις ή με τα χρήματα που σκοπεύεις να διαθέσεις για την αγορά αυτού του δίσκου - είτε πρόκειται για HDD είτε για SSD. Εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε, δίνοντας σου ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες προκειμένου να κρίνεις από μόνος σου ποια θα είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή.

    HDD: Ο «παλιός» είναι αλλιώς … αλλά και πιο αργός

    Η βασικότερη διαφορά ανάμεσα σε έναν μηχανικό HDD σκληρό δίσκο και έναν SSD είναι ότι ο πρώτος διαθέτει κινητά μέρη. Χρησιμοποιεί μαγνητικές κεφαλές εγγραφής/ανάγνωσης, οι οποίες καταγράφουν τα δεδομένα σε μαγνητικές περιστρεφόμενες πλάκες - όπου το πλήθος, η πυκνότητα και η ταχύτητα περιστροφής τους συνδέεται άμεσα με τις επιδόσεις του. Όσο περισσότερες οι μαγνητικές πλάκες, τόσο μεγαλύτερη η χωρητικότητα. Όσο ταχύτερη η περιστροφή τους, τόσο ταχύτερη και η ταχύτητα ανάγνωσης. Οι περισσότεροι desktop υπολογιστές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά έρχονται με HDD δίσκο μεγάλης χωρητικότητας, συνήθως από 500GB και πάνω, στον οποίο υπάρχει  το λειτουργικό σύστημα. Ο υπόλοιπος χώρος θα χρησιμοποιηθεί για την εγκατασταση εφαρμογών και την αποθήκευση των αρχείων σου (φωτογραφίες, τραγούδια, ταινίες, εφαρμογές). Σχεδιαστικά, τα τελευταία χρόνια, οι μηχανικοί δίσκοι (3.5” & 2.5”) δεν έχουν αλλάξει σημαντικά, ωστόσο έχει αυξηθεί κατά πολύ η χωρητικότητα τους, αγγίζοντας ακόμα και τα 10TB, όπως και ο κύκλος ζωής τους, με τις κεφαλές και τα μοτέρ περιστροφής να είναι πλέον πιο αθόρυβα.   [caption id="attachment_4197" align="aligncenter" width="900"] Γρήγοροι και δοκιμασμένοι σε ακραία τεστ θερμικής κύκλησης οι HDD δίσκοι της σειράς WD Gold διαθέτουν σύνδεση SATA III 6Gb/s, μνήμη cache 128MB, ταχύτητα λειτουργίας στις 7200rpm και έναν εντυπωσιακό ετήσιο κύκλο εργασιών (550ΤΒ/έτος).[/caption]   Ο HDD παραμένει η πιο δημοφιλής επιλογή για την πλειοψηφία, ιδανική επιλογή για να κρατά κανείς backup, να εγκαθιστάς βιντεοπαιχνίδια μεγάλου μεγέθους ή γενικότερα να διατηρείς ψηφιακές συλλογές μεγάλων αρχείων (FLAC, DSD, 4K βίντεο κα.). Λόγω της ανθεκτικότητας του τοποθετείται σε καταγραφικά ή δικτυακά αποθηκευτικά μέσα (NAS), στα οποία η ταχύτητα δεν αποτελεί και τόσο σημαντικό κριτήριο επιλογής. Ανακάλυψε τον HDD που καλύπτει τις ανάγκες σου, είτε για προσωπική είτε για επαγγελματική χρήση.

    SSD: Σπάζοντας τα κοντέρ!

    Οι SSD δίσκοι είναι εφοδιασμένος με μνήμη μόνιμης εγγραφής και δεν διαθέτουν κινούμενα μέρη (άρα είναι εντελώς αθόρυβοι), με τα δεδομένα να αποθηκεύονται σε τσιπάκια μνήμης NAND.Είτε είσαι κάτοχος PC είτε κάτοχος Mac, τα βασικότερα πλεονεκτήματα χρήσης ενός SSD σε σύγκριση με έναν παραδοσιακό HDD είναι ο εντυπωσιακός πολλαπλασιασμός της ταχύτητας του υπολογιστή και η μικρή κατανάλωση ενέργειας. Ο SSD δίσκος, λόγω του ότι δεν έχει μηχανικά μέρη, προσφέρει:
    • Αυξημένες επιδόσεις, επιταχύνοντας σημαντικές λειτουργίες όπως η εκκίνηση και ο τερματισμός
    • Ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας
    • Μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας (λόγω της χαμηλής κατανάλωσης)
    • Χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς δεν εκλύεται θερμότητα
    • Αθόρυβη λειτουργία και μηδενικούς κραδασμούς
    • Ελάχιστες πιθανότητες απώλειας δεδομένων από ενδεχόμενα χτυπήματα
    • Είναι ελαφρύτερος, καθώς το περίβλημα του είναι πλαστικό
    Μοναδικά μειονεκτήματα ενός SSD δίσκου, σε σχέση πάντα με έναν HDD, είναι το υψηλότερο κόστος αγοράς (ανά MB) και ο μικρότερος αριθμός εγγραφών/επανεγγραφών, μειονεκτήματα τα οποία απομακρύνονται σταδιακά με την κυκλοφορία κάθε νέου μοντέλου. Όμως, μιας και τα περισσότερα υποσυστήματα των υπολογιστών (επεξεργαστής, μνήμη RAM, κάρτα γραφικών) έχουν δεχθείτα τελευταία χρόνια εντυπωσιακές αναβαθμίσεις, η αγορά ενός SSD δίσκου έρχεται να ολοκληρώσει την εικόνα κάθε σύγχρονου - φορητού ή σταθερού - συστήματος. Διάλεξε τον κατάλληλο SSD και απογείωσε τις επιδόσεις του υπολογιστή σου!

    Μήπως ο SSD είναι μία περιττή πολυτέλεια;

    Όλο και περισσότεροι χρήστες στρέφονται προς τους SSD δίσκους, ειδικά αν θέλουν να αναβαθμίσουν το παλιό και αργό τους PC, καθώς αυτό που επιθυμούν περισσότερο είναι η συνολική επιτάχυνση του. Οι HDD δίσκοι κρατούν σταθερά τα «ηνία» της αποθήκευσης, συνδυάζοντας χαμηλή τιμής αγοράς και μεγάλες χωρητικότητες. Όμως με τις χωρητικότητες των SSD να αυξάνονται διαρκώς και τις τιμές τους να πέφτουν, η αγορά δίσκου SSD γίνεται όλο και πιο δελεαστική. Η αγορά του, αυτή τη στιγμή, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από πολλούς ως «πολυτέλεια» η οποία όπως θα διαπιστώσεις και μόνος σου, αξίζει το κάθε της ευρώ! Αν η απόδοση του υπολογιστή σου βρίσκεται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, όσον αφορά την εκτέλεση εφαρμογών και videogames, ο δίσκος SSD θα σου δώσει μία αίσθηση υπεροχής αλλά δεν θα μπορέσει (για την ώρα) να σου προσφέρει τα ΤΒ που θα σου προσφέρει απλόχερα ένας μηχανικός HDD.