PC Motherboard: Βρες εύκολα τη μάρκα & τον κωδικό της μητρικής σου!

    Η μητρικη πλακέτα (motherboard ή mobo) είναι το κεντρικό "νευρικό" σύστημα που χρησιμοποιεί ο επεξεργαστής (CPU) για να επικοινωνεί και να ελέγχει τα υπόλοιπα μέρη ενός υπολογιστικού συστήματος…

    Mobo_101
    Η μητρικη πλακέτα (motherboard ή mobo) είναι το κεντρικό "νευρικό" σύστημα που χρησιμοποιεί ο επεξεργαστής (CPU) για να επικοινωνεί και να ελέγχει τα υπόλοιπα μέρη ενός υπολογιστικού συστήματος (PC).  Μητρικές πλακέτες κυκλοφορούν σε ποικίλα μεγέθη (ATX, mATX, mini-ITX κ.α.) και έχουν διαφορετική σχεδιαση αλλά και διαφορετικές δυνατότητες, ανάλογα με την επεξεργαστική πλατφόρμα (socket) που υποστηρίζουν αλλά και το chipset, το οποίο είναι υπεύθυνο για την επικοινωνία μεταξύ των συσκευών και λειτουργεί σε συνάρτηση με την κύρια μνήμη (RAM), τον επεξεργαστή (CPU) και το λειτουργικό σύστημα (OS).Aπό εκεί ελέγχονται οι controllers που - με τη σειρά τους - ελέγχουν τα πάντα, όπως τους σκληρούς δίσκους (HDDs/SSDs), τα γραφικά (GPU / iGPU), τον ήχο (HD Audio) και τις θύρες εισόδου / εξόδου (USB, HDMI, SPDIF κ.α.) του υπολογιστή.

    Γιατί πρέπει να γνωρίζω το μοντέλο της μητρικής μου;

    Κάποιοι χρήστες επιλέγουν να συναρμολογήσουν το PC τους από κομμάτια (parts) που επιλέγουν οι ίδιοι, άρα γνωρίζουν από «πρώτο χέρι» ποια είναι αυτά και δεν χρειάζεται να αναζητήσουν τους κωδικούς τους. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς θυμούνται τα μοντέλα των επεξεργαστών και των καρτών γραφικών αλλά ξεχνούν πολύ γρήγορα τους κωδικούς των μητρικών τους. Αν δε έχεις αγοράσει ένα συναρμολογημένο σύστημα (OEM/BTO) και θέλεις να ενημερώσεις τον BIOS, τα προγράμματα οδήγησης (drivers) που σχετίζονται με το σύστημα ή θέλεις να αγοράσεις ένα νέο κομμάτι υλικού (πχ. μία νεά κάρτα γραφικών), πρέπει να γνωρίζεις ακριβώς ποιο μοντέλο μητρικής πλακέτας υπάρχει τοποθετημένη στο κουτί σου (όπως πχ. GA-Z270X-Gaming 5). Θα σου δείξουμε δύο διαφορετικούς αλλά εξίσου εύκολους τρόπους για να εντοπίσεις το μοντέλο της μητρικής, μέσω του λειτουργικού (Windows) αλλά και μέσω τρίτων εφαρμογών (3rd party apps/utilities).

    Μέσω των Windows (χωρίς λήψη πρόσθετων εφαρμογών)

    Πληροφορίες συστήματος

    Υπάρχει ένα εργαλείο στα Windows που ονομάζεται «Πληροφορίες Συστήματος». Αυτό μπορεί να θα σου δώσει πληροφορίες σχετικά με τον υπολογιστή σου, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται ο κατασκευαστής της μητρικής πλακέτας, καθώς και ο κωδικός του μοντέλου. Για να το ενεργοποιήσεις δεν έχεις παρά να πατήσεις τα πλήκτρα Windows Key + R για να ανοίξει το παράθυρο Εκτέλεσης (Run), να γράψεις msinfo32 και στη συνέχεια να πατήσεις το Enter. Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο με διάφορες χρήσιμες πληροφορίες αλλά αυτά που αναζητάς εσύ είναι τα πεδία με την ένδειξη Κατασκευαστής συστήματος (System Manufacturer) και Μοντέλο συστήματος (System Model/Baseboard).

    Γραμμή εντολών

    Η γραμμή εντολών (Command Line) ήταν και θα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, μέσω του οποίου μπορείς να πληροφορηθείς και για το μοντέλο της μητρικής πλακέτας. Για να μεταβείς στη γραμμή εντολών, πάτησε τα πλήκτρα Windows Key + R. Στο παράθυρο Εκτέλεσης πληκτρολόγησε cmd και στη συνέχεια πάτησε OK. Στο τερματικό που θα εμφανιστεί θα πληκτρολογήσεις systeminfo και στη συνέχεια θα αναζητήσεις τα πεδία «Κατασκευαστής Συστήματος» και «Πληροφορίες Συστήματος». Εναλλακτικά, μπορείς να αποκτήσεις πληροφορίες σχετικά με τη μητρική πληκτρολογώντας: wmic baseboard get product, Manufacturer

    Μέσω εφαρμογών τρίτων (3rd party)

    CPU-Z (CPUID) Εάν έχεις χρσιμοποιήσει ποτέ το CPU-Z της CPUID, τότε γνωρίζεις πως πρόκειται για μία μικρή αλλά εξαιρετικά χρήσιμη εφαρμογή, η οποία παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον επεξεργαστή (CPU) του συστήματος. Ωστόσο, μπορείς να την χρησιμοποιήσεις για να ανακαλύψεις και το μοντέλο της μητρικής σου πλακέτας, κάνοντας κλικ στην καρτέλα Motherboard. Είναι τόσο απλό! Speccy (Piriform) Εάν χρησιμοποιείς εφαρμογές όπως το CCleaner, τότε η Piriform δεν σου είναι άγνωστη. Το Speccy, μεταξύ άλλων, σου επιτρέπει να παρακολουθείς τις θερμοκρασίες ενός συστήματός, αλλά και να ελέγξεις το μοντέλο της μητρικής πλακέτας. Δεν έχεις παρά να κοιτάξεις κάτω από το πεδίο Motherboard στην κύρια σελίδα ή να κάνεις κλικ στην κατηγορία Motherboard, στην αριστερή πλευρά.