Πάρτι... μικροβίων στις ηλεκτρονικές συσκευές; Δώσε ένα τέλος!

    Είναι γνωστό ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές και οι συσκευές εισόδου των PCs αποτελούν ορισμένες από τις μεγαλύτερες εστίες μικροβίων. Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης, τα…

    KB_Germs
    Είναι γνωστό ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές και οι συσκευές εισόδου των PCs αποτελούν ορισμένες από τις μεγαλύτερες εστίες μικροβίων. Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης, τα πληκτρολόγια των υπολογιστών περιέχουν περισσότερα μικρόβια απ' ό,τι το κάθισμα μίας... τουαλέτας!  Smartphones, tablets, πληκτρολόγια, ποντίκια, ακουστικά τηλεφώνου, οθόνες, αντικείμενα με τα οποία έρχεσαι καθημερινά σε επαφή, διατηρούν στην επιφάνεια τους το πλήρες «ιστορικό» των επαφών που είχαν τα χέρια σου από και προς το γραφείο, το σπίτι, το σούπερ μάρκετ κ.ο.κ. Ειδικά αν πρόκειται για κοινόχρηστες συσκευές, όπως αυτές που υπάρχουν στους χώρους εργασίας, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι ακόμα μεγαλύτερος. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζεις τακτικά και αποτελεσματικά τις επιφάνειες των συσκευών αυτών, προκειμένου να περιορίσεις στο ελάχιστο την πιθανότητα μεταφοράς κάποιου βλαβερού μικροοργανισμού, σε εσένα ή τους οικείους σου. Ανεξάρτητα από το μέρος της συσκευής που θέλεις να καθαρίσεις, πρέπει πρώτα να επιλέξεις τα κατάλληλα καθαριστικά, να λάβεις τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας - άρα προσοχή σε πρίζες, καλώδια, μετασχηματιστές - και φυσικά να βεβαιωθείς ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν θα επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία της συσκευής (πχ. μην βάλεις το πληκτρολόγιο στο πλυντήριο των πιάτων).

    Καθαρισμός του πληκτρολογίου

    Γύρισε το ανάποδα και ανακίνησέ το ελαφρά για να πέσουν ψίχουλα και λοιπά σωματίδια που έχουν παγιδευτεί ανάμεσα στα πλήκτρα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις Σπρέι Καθαρισμού (Αέρα) προκειμένου να αφαιρέσεις πιο αποτελεσματικά. Ακολούθησε τις οδηγίες και κράτησε το δοχείο υπό γωνία, καθώς έτσι απομακρύνεται ευκολότερα η σκόνη. Επανάλαβε τη διαδικασία έως ότου δεν βλέπεις να πέφτουν σωματίδια. Στη συνέχεια ψέκασε μια μικρή ποσότητα καθαριστικού (Αφρού Καθαρισμού) για πλαστικές επιφάνειες ή χρησιμοποίησε μαντηλάκια καθαρισμού. Αφού στεγνώσει, σκούπισε το με ένα μαλακό, καθαρό πανί. Με παρόμοιο τρόπο μπορείς να καθαρίσεις και το ποντίκι αλλά και την τηλεφωνική συσκευή του γραφείου σου, περιορίζοντας σημαντικά τις εστίες των μικροβίων.

    Smartphones & Tablets

    Τα smartphones και τα tablets μας ακολουθούν παντού. Μάλιστα σε μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2011, το 75% των Αμερικανών απάντησε πως χρησιμοποιεί το smartphone του ενώ κάθεται στην τουαλέτα! Για να καθαρίσεις αποτελεσματικά τις παραπάνω συσκευές, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ειδικά σπρέι καθαρισμού, μαντηλάκια, και σετ καθαρισμού τα οποία δεν βλάπτουν τις οθόνες ή τα υλικά κατασκευής, ενώ κυκλοφορούν σε πρακτικές συσκευασίες για να μεταφέρονται με μεγαλύτερη ευκολία (επίσης καλό θα ήταν να μην τις παίρνεις στην τουαλέτα).

    Οθόνες (TVs, Laptops, PCs, Monitors)

    Οι μεγαλύτερες οθόνες, όπως αυτές των τηλεοράσων ή των υπολογιστών, δεν συγκεντρώνουν τις ίδιες ποσότητες μικροβίων με εκείνες των smartphones και των tablets (αν και οι οθόνες αφής σε high-end laptops και all-in-one PCs πληθαίνουν με γεωμετρικούς ρυθμούς). Ωστόσο, για να καθαρίσεις αποτελεσματικά και με ασφάλεια μία οθόνη, εξαφανίζοντας δαχτυλιές, βρωμιά και λοιπά σημάδια, πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός, ειδικά σε ότι αφορά την επιλογή των καθαριστικών. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείς δραστικές χημικές ουσίες, όπως καθαριστικά που περιέχουν αμμωνία/αλκοόλη ή πανιά με λειαντική υφή γιατί υπάρχει φόβος να δημιουργηθούν γρατζουνιές. Αντί αυτού, πρέπει να χρησιμοποιείς πανιά μικρό-ινών, μαντηλάκια ή τα ειδικά σετ καθαρισμού, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για τον καθαρισμό ευαίσθητων επιφανειών. Επίσης, δεν πρέπει να ασκείς μεγάλη δύναμη στην οθόνη κατά τον καθαρισμό, γιατί μπορεί να προκληθεί ζημιά, εκτός αν βρίσκεται κάτω από κάποιο προστατευτικό υλικό (πχ. Gorilla Glass NBT). Στα καταστήματα ΠΛΑΙΣΙΟ και στο Plaisio.gr θα βρεις ειδικά σετ καθαρισμού, μαντηλάκια, αφρούς, σπόγγους και ό,τι άλλο χρειάζεσαι για τον αποτελεσματικό καθαρισμό ηλεκτρονικών - και όχι μόνο - συσκευών!