Οδηγός χρήσης εξωτερικού HDD σε PS4 / PS4 Pro

    H Sony με την πρόσφατη αναβάθμιση 4.50 του PS4/PS4 Pro firmware (γνωστή και ως "Sasuke") προσφέρει πλέον στους κατόχους των παραπάνω συστημάτων την ικανότητα να κατεβάσουν και να αποθηκεύσουν τίτλους…

    PS4STG-1
    H Sony με την πρόσφατη αναβάθμιση 4.50 του PS4/PS4 Pro firmware (γνωστή και ως "Sasuke") προσφέρει πλέον στους κατόχους των παραπάνω συστημάτων την ικανότητα να κατεβάσουν και να αποθηκεύσουν τίτλους και εφαρμογές απευθείας σε εξωτερικό σκληρό δίσκο (HDD). Η τοποθέτηση και χρήση ενός εξωτερικού HDD είναι εξαιρετικά εύκολη και ιδιαίτερα πρακτική, οπότε αποφασίσαμε να φτιάξουμε έναν μικρό οδηγό, με τη βοήθεια του οποίου θα μπορέσεις να εκμεταλλευθείς τις δυνατότητες του νέου firmware, αν δεν το έχεις ήδη κάνει!

    Απαραίτητες προϋποθέσεις

    • Ένα σύστημα PS4/PS4 Pro αναβαθμισμένο στην έκδοση 4.50
    • Έναν USB 3.0 εξωτερικό δίσκο HDD (250GB έως 8ΤΒ)
    Φυσιολογικά δεν θα αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα συμβατότητας, όσον αφορά τη μάρκα ή το μοντέλο του δίσκου (έως τώρα δεν έχουν παρατηρηθεί σχετικά φαινόμενα).

    Διαμόρφωσε τον εξωτερικό HDD δίσκο

    Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι πωλούνται προ-διαμορφωμένοι και κάποια μοντέλα περιέχουν και εφαρμογές (Utilities) για μεγαλύτερη διευκόλυνση του χρήστη. Αυτές (αν υπάρχουν) μπορείς να τις αποχαιρετήσεις, καθώς για να εξασφαλίσεις την απόλυτη συμβατότητα του δίσκου με το PS4/PS4 Pro θα χρειαστεί να τον φορμάρεις στο σύστημα αρχείων (filesystem) της Sony, χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη επιλογή από το μενού του συστήματος:
    1. Ξεκινώντας από την αρχική οθόνη του PS4/Ps4 Pro επιλέγεις "Settings"  
    2. Πηγαίνεις στην επιλογή "Devices"
    3. Επιλέγεις "USB Storage Devices"
    4. Επιλέγεις τον εξωτερικό σκληρό δίσκο (HDD)
    5. Επιλέγεις "Format as extended storage" και διαγράφεις τα ΠΑΝΤΑ!
    6. Η διαμόρφωση ολοκληρώνεται και ο αποθ. χώρος είναι πλέον διαθέσιμος
    Προσοχή: ο δίσκος αυτός θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί μόνο για την αποθήκευση τίτλων και εφαρμογών του PS4/PS4 Pro. Δεν θα μπορείς να αποθηκεύσεις δεδομένα άλλου τύπου (μέσω PC ή Mac), διότι το συγκεκριμένο σύστημα αρχείων είναι αναγνώσιμο ΜΟΝΟ από τα παραπάνω συστήματα της Sony. Επίσης, η τοποθέτηση του εξωτερικού HDD δίσκου πρέπει να γίνει ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στη θύρα του συστήματος, οποτέ η χρήση USB Hub είναι απαγορευτική.

    Εγκατάσταση τίτλων & εφαρμογών στον εξωτερικό HDD δίσκο

    Μόλις ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του εξωτερικού HDD, o δίσκος ορίζεται από το σύστημα ως «πρωτεύουσα μονάδα αποθήκευσης» και αυτό για όσο θα βρίσκεται συνδεδεμένος στη θύρα USB 3.0. Αν για κάποιον λόγο θελήσεις να επαναπροσδιορίσεις τον εσωτερικό δίσκο του PS4/PS4 Pro ως πρωτεύων μέσο αποθήκευσης δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα:
    1. Ξεκινώντας από την αρχική οθόνη του PS4/Ps4 Pro επιλέγεις "Settings"
    2. Πηγαίνεις στην επιλογή "Storage" και βλέπεις τα διαθέσιμα μέσα αποθήκευσης 
    3. Επιλέγεις "Options" και μετά "Application Install Location"
    4. Ορίζεις το εξ ορισμού μέσο αποθήκευσης (System Storage ή Extended Storage)
    Όταν ο εξωτερικός δίσκος είναι συνδεδεμένος στο σύστημα, όλοι οι τίτλοι και οι εφαρμογές που βρίσκονται σε αυτόν θα εμφανίζονται κανονικά στη «βιβλιοθήκη» του PS4/PS4 Pro. Σε περίπτωση που δεν είναι συνδεδεμένoς, θα εμφανίζονται με ένα θαυμαστικό (!) το οποίο υποδεικνύει ότι δεν μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις αν δεν επαναφέρεις το εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο.

    Μετακίνηση τίτλων & εφαρμογών στον εξωτερικό HDD δίσκο

    Αν τώρα έχεις ξεμείνει από εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο και θέλεις να μεταφέρεις τα δεδομένα σου στο νέο (και κατά πάσα πιθανότητα) μεγαλύτερο εξωτερικό σκληρό δίσκο, η διαδικασία είναι απλή και ο χρόνος ολοκλήρωσης ανάλογος του μεγέθους των δεδομένων σου:
    1. Ξεκινώντας από την αρχική οθόνη του PS4/Ps4 Pro επιλέγεις "Settings"
    2. Πηγαίνεις στην επιλογή "Storage"
    3. Επιλέγεις "System Storage" και μετά "Applications"
    4. Επιλέγεις "Options" και μετά "Move to Extended Storage"
    5. Επιλέγεις τα δεδομένα (games/apps) που θέλεις να μετακινήσεις
    6. Επιλέγεις "Move" και "OK" 
    7. Περιμένεις να ολοκληρωθεί η μεταφορά
    Προσοχή: ο εξωτερικός δίσκος δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τον εσωτερικό, δηλαδή από ένα PS4 1ΤΒ δεν μπορείς να μεταφέρεις όλα τα δεδομένα σε έναν εξωτερικό δίσκο των 500GB!

    Αφαίρεση του εξωτερικού HDD δίσκου

    Σε περίπτωση που επιθυμείς να αφαιρέσεις τον εξωτερικό HDD δίσκο, δεν έχεις παρά να μεταβείς από το Quick Menu του PS4/PS4 Pro (πιέζοντας παρατεταμένα το πλήκτρο PS στο DualShock χειριστήριο σου), επιλέγοντας αρχικά "Sound/Devices" και στη συνέχεια "Stop using Εxtended Storage". Μόλις ολοκληρωθεί η αφαίρεση θα εμφανιστεί στην οθόνη σου και το ανάλογο μήνυμα. Προσοχή: Δεν αφαιρείς ΠΟΤΕ τον εξωτερικό HDD δίσκο όταν το PS4/PS4 Pro βρίσκεται σε λειτουργία, αν πρώτα δεν τον έχεις «αφαιρέσει» χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη επιλογή από τις ρυθμίσεις του συστήματος!

    Πιθανά Error Codes

    CE-41901-5: Τσέκαρε το μέγεθος του δίσκου (250GB μίνιμουμ, 8TB μάξιμουμ) CE-41902-6: Τσέκαρε ότι ο εξωτερικός δίσκος είναι USB 3.0 ή ταχύτερος CE-41899-1: Ο δίσκος δεν έχει συνδεθεί απευθείας με το PS4/PS4 Pro CE-30002-5: Φόρμαρε τον εξωτερικό δίσκο CE-30022-7: Φόρμαρε τον εξωτερικό δίσκο, επανεκκίνηση του PS4/Ps4 Pro CE-30006-9: Το σύστημα αρχείων του δίσκου θέλει επιδιόρθωση/μορφοποίηση This is #4theplayers!