Οδηγός αγοράς: Επίλεξε την ιδανική τηλεόραση

    Η τηλεόραση είναι η συσκευή που βρίσκεται στο κέντρο της ψυχαγωγίας σε κάθε σπίτι. Είτε παρακολουθείς σειρές και ταινίες, είτε είσαι gamer, είτε βλέπεις κλασσικά τηλεοπτικά κανάλια, είτε – πλέον –…

    resolution-sizes
    Η τηλεόραση είναι η συσκευή που βρίσκεται στο κέντρο της ψυχαγωγίας σε κάθε σπίτι. Είτε παρακολουθείς σειρές και ταινίες, είτε είσαι gamer, είτε βλέπεις κλασσικά τηλεοπτικά κανάλια, είτε – πλέον – σερφάρεις στο internet, θα χρειαστείς την καλύτερη δυνατή επιλογή για τις δικές σου ανάγκες. Πάμε μαζί να δούμε τι σε καλύπτει.

    Ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος οθόνης;

    Αν και όσον αφορά τις διαστάσεις μιας οθόνης το μεγαλύτερο είναι καλύτερο ;-) , θα πρέπει να βάλεις όρια στην επιλογή σου. Τα όρια έχουν κατά κύριο λόγο να κάνουν με τον χώρο σου και την απόσταση από την οποία θα παρακολουθείς. Ενδεικτικά για το σαλόνι σου πρέπει να επιλέξεις μια τηλεόραση μεγαλύτερη από 32 ίντσες και ιδανικά μπορείς να φτάσεις ακόμα και τις 65 ίντσες (ή και περισσότερες). Εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την απόσταση μεταξύ του αναπαυτικού καναπέ και της τηλεόρασης σου. Στην κρεβατοκάμαρα σου το πάνω όριο συνηθίζεται να είναι οι 32 ίντσες και πάλι όμως εξαρτάται από το πόσο μεγάλο είναι το δωμάτιο και βέβαια την απόσταση που βρίσκεται το κρεβάτι σου από τον τοίχο ή το έπιπλο που θα τοποθετήσεις το νέο σου απόκτημα. Πάμε να δούμε μαζί με βάση την απόσταση από την οποία θα παρακολουθείς τι μέγεθος τηλεόρασης θα πρέπει να επιλέξεις. Σημείωσε εδώ ότι όσο μεγαλύτερη ανάλυση είναι το περιεχόμενο που θα βλέπεις στην τηλεόραση σου, τόσο περισσότερες ίντσες θα χρειαστείς για να απολαύσεις την αναβαθμισμένη ποιότητα εικόνας που προσφέρει.

    Να επιλέξω 8K, 4K, Full HD ή HD;

    Η ανάλυση της τηλεόρασης που θα επιλέξεις πρακτικά σου δείχνει πόσο ποιοτική εικόνα μπορεί να δείξει. Ανάλογα με την ανάλυση θα πρέπει να επιλέξεις και αυτό που θα δεις ώστε να της δίνει όλη την πληροφορία που η τηλεόραση σου μπορεί να δείξει. 8Κ Ultra HD Αναζητάς την τηλεόραση με την απόλυτα κορυφαία ποιότητα εικόνας; Ξέχασε όλα τα άλλα και θα επιλέξεις άμεσα μια από τις τηλεοράσεις με 8K Ultra HD panel που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Με ανάλυση 4 φορές υψηλότερη από την ήδη εντυπωσιακή 4K UHD και 16 φορές υψηλότερη από την FHD τα νούμερα απλά μιλάνε από μόνα τους για τις εμπειρία θέασης που είναι σε θέση να σου προσφέρει μια τέτοια τηλεόραση. Προφανώς και μια τέτοια τηλεόραση κορυφαίας τεχνολογίας ενσωματώνει τα πρότυπα που τα περισσότερα κινηματογραφικά στούντιο υποστηρίζουν, οπότε θα απολαύσεις μοναδική εικόνα, την καλύτερη που έχεις δει μέχρι σήμερα. 4K Ultra HD Αυτή τη στιγμή στην αγορά υπάρχουν τηλεοράσεις με ανάλυση 4Κ τις οποίες θα βρεις ως 4K ή UHD ή Ultra HD ή 4K Ultra HD. Αν ψάχνεις κορυφαία ποιότητα εικόνας, τότε δεν κοιτάς για τίποτε άλλο, είναι μονόδρομος για εσένα η επιλογή μιας 4K τηλεόρασης. Πέραν της ιδιαίτερα υψηλής ανάλυσης που προσφέρουν οι 4Κ τηλεοράσεις έρχονται, πλέον όλες, με ενσωματωμένη την τεχνολογία HDR χάρη στην οποία απολαμβάνεις εικόνα που μοιάζει ακόμα περισσότερο στην πραγματική. Τονίζει τις σκιές και τα φωτεινά σημεία, αυξάνοντας έτσι την αντίθεση και το αποτέλεσμα είναι παραπάνω από εντυπωσιακό. Σημείωσε ότι αν έχεις ήδη ή σκοπεύεις να συνδέσεις στη νέα σου τηλεόραση ένα PlayStation 4 Pro ή ένα Xbox One X, τότε πάλι δεν κοιτάς πουθενά αλλού. Επιλέγεις μια 4Κ τηλεόραση με HDR και είσαι έτοιμος να δεις γραφικά … από άλλο πλανήτη. Full HD Η Full HD ανάλυση, γνωστή και ως 1080p, αν και είναι μόλις το 1/4 της 4K δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα και ήταν το κορυφαίο standard για πολλά χρόνια πριν την κυκλοφορία των 4Κ τηλεοράσεων. Σε αυτή την ανάλυση απολαμβάνεις τα Blu-ray σου με όλη τους τη λεπτομέρεια, ενώ παρακολουθήσεις και τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας. HD Στις μικρότερες τηλεοράσεις πλέον, υπάρχει η επιλογή της HD ανάλυσης, η οποία είναι διαδεδομένη και ως 720p. Είναι μια καλή επιλογή αν βλέπεις DVD και τα απλά κανάλια της τηλεόρασης μιας και δεν θα χάσεις και πολλά. Επιπλέον στα θετικά της έχει ότι οι τηλεοράσεις με HD ανάλυση δεν κοστίζουν μια περιουσία.  

    Quantum Dot, OLED ή LED;

    Μπερδεύτηκες με όλες αυτές τις ορολογίες; Θα σε ξεμπερδέψουμε παρακάτω για να επιλέξεις τη δικιά σου τηλεόραση έτσι όπως τη θέλεις. Quantum Dot Τα πάνελ τεχνολογίας Quantum Dot προσφέρουν εικόνες με μεγαλύτερη ευκρίνεια έως και 64 φορές χάρη στα ολοζώντανα χρώματα που αποδίδουν χωρίς χρωματικές αλλοιώσεις. Οι προβολές εντυπωσιάζουν και προσφέρουν πρακτικά δισεκατομμύρια χρώματα, πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να διακρίνει το ανθρώπινο μάτι. Τηλεοράσεις με τεχνολογία Quantum Dot θα βρεις μόνο με αναλύσεις 4Κ, ενώ θα πρέπει να βάλεις αρκετά βαθιά το χέρι στην τσέπη αν θέλεις την καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας που κυκλοφορεί εκεί έξω σήμερα. Πάντα βέβαια υπάρχουν ενδιαφέρουσες προσφορές. OLED Οι OLED τηλεοράσεις κυκλοφορούν εδώ και αρκετά χρόνια, τελευταία όμως οι τιμές τους έχουν φτάσει σε επίπεδα που «κοινοί θνητοί» μπορούν να ακουμπήσουν. Φημίζονται για το απόλυτο μαύρο που προσφέρουν μιας και πρακτικά κάθε ένα από τα pixel του πάνελ φωτίζεται αυτόνομα. Αποδίδουν εξαιρετικό contrast, προσφέρουν μεγάλες γωνίες θέασης και οι τηλεοράσεις με πάνελ τεχνολογίας OLED είναι πάρα πολύ λεπτές. LED Οι περισσότερες τηλεοράσεις που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά έρχονται με πάνελ τεχνολογίας LED. Η ποιότητα εικόνας που προσφέρουν είναι ιδιαίτερα υψηλή, ενώ θεωρούνται μια πολύ καλή λύση για χώρους με έντονο φωτισμό αφού έχουν ιδιαίτερα υψηλή φωτεινότητα. Στα θετικά της τεχνολογίας είναι ότι οι τηλεοράσεις με LED πάνελ είναι πολύ λεπτές και αρκετά ελαφριές, έρχονται σε προσιτές τιμές και καταναλώνουν, συγκριτικά με παλαιότερες τεχνολογίες, λιγότερη ενέργεια.  

    Curved ή Flat;

    Είναι το δίλημμα της περιόδου αφού οι Curved τηλεοράσεις έχουν κάνει πλέον ιδιαίτερα έντονη την παρουσία τους στην αγορά. Όλα είναι θέμα αισθητικής αλλά και χώρου. Αν θέλεις ότι πιο ενδιαφέρον αισθητικά υπάρχει αυτή τη στιγμή διαθέσιμο στο κόσμο των τηλεοράσεων, τότε η επιλογή μιας τηλεόρασης με Curved πάνελ είναι η πρώτη σου επιλογή. Την βάζεις στο κέντρο του σαλονιού σου και μαγνητίζει τα βλέμματα, ενώ πλέον οι κατασκευαστές προσφέρουν μοντέλα με κυρτά πάνελ σε χαμηλότερες κατηγορίες τιμής, οπότε εύκολα μπορείς να επιλέξεις ένα από αυτά και να μην χρειαστείς μια περιουσία. Όσον αφορά την εικόνα, επειδή το πάνελ είναι κυρτό είναι συγκεντρωτικές ως προς το κέντρο, απέναντι ακριβώς από το πάνελ, μιας και στόχο έχουν να «αγκαλιάζουν» το μάτι. Βλέπεις λεπτομέρειες ακόμα και στις άκρες του πάνελ, αλλά αν θέλεις να βλέπεις με ολόκληρη την παρέα ταινίες και ποδοσφαιρικούς αγώνες και κάθεστε σκόρπιοι στο σαλόνι, τότε θα πρέπει να επιλέξεις μια flat τηλεόραση για να μην διαμαρτυρηθεί κανείς.  

    Smart TV ή συμβατική;

    Η αλήθεια είναι πως αν έχεις δει τι προσφέρει μια Smart TV πραγματικό δίλλημα δεν υπάρχει, απλά επιλέγεις μια Smart TV. Αν θέλεις η τηλεόραση σου να έχει πρόσβαση στο internet και έτσι να σου δίνει τη δυνατότητα να απολαμβάνεις πλούσιο περιεχόμενο σε υψηλές αναλύσεις, Full HD ή και 4Κ, μια Smart TV το κάνει αυτό. Επιλέγεις το app που σε ενδιαφέρει και άμεσα παρακολουθήσεις video από το YouTube, το Netflix, σύντομα το Amazon Video. Επιπλέον από την άνεση του καναπέ σου ακούς την αγαπημένη σου μουσική, βλέπεις φωτογραφίες και βίντεο που έχεις αποθηκευμένα στον υπολογιστή, το smartphone ή το tablet σου, στη μεγάλη οθόνη της Smart TV σου. Η Smart TV γίνεται άμεσα το κέντρο ψυχαγωγίας του σπιτιού σου.  

    Refresh rate & Input lag Όχι δεν είναι Κινέζικα

    Αναζητώντας καινούργια τηλεόραση, τουλάχιστον στο ένα, αν όχι και στα δύο χαρακτηριστικά αυτά, θα πέσει το μάτι σου, οπότε ας ξεκαθαρίσουμε τι είναι. Το Refresh rate είναι ο ρυθμός ανανέωσης της εικόνας και πρακτικά μας δείχνει πόσες φορές μέσα σε ένα δευτερόλεπτο ανανεώνεται η εικόνα τη τηλεόρασης μας. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή του Refresh rate, τόσο καλύτερα μιας και η εικόνα που βλέπουμε είναι περισσότερο ομαλή. Άρα μια τηλεόραση που αναφέρει ως Refresh rate τα 400Hz έχει ομαλότερη εικόνα από μια άλλη με Refresh rate 200Hz. Δείτε το παρακάτω video παρατηρώντας πόσο πιο ομαλά κινείται η μπάλα όσο ανεβαίνει το refresh rate. Το Input lag είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και γενικά δεν θα πρέπει να σε απασχολήσει εκτός και αν είσαι gamer, οπότε στην τηλεόραση σου θα συνδέσεις ας πούμε ένα PlayStation 4 ή ένα Xbox One. Αν δεν είσαι gamer απλά αγνόησε το, δεν σε απασχολεί. Αν είσαι gamer όμως διάβασε τη συνέχεια. Το Input lag είναι ο χρόνος που περνά από τη στιγμή που η κονσόλα σου στείλει την εικόνα στην τηλεόραση σου μέχρι και τη στιγμή που η τηλεόραση θα την εμφανίσει στην οθόνη της. Καταλαβαίνεις ότι αν καθυστερεί εσύ θα βλέπεις στο game κάτι που στην κονσόλα σου εξελλισόταν νωρίτερα, άρα τελικά το παιχνίδι θα καταλήξει … εφιάλτης. Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα το έχουμε με το μικρότερο χρόνο Input lag, οπότε εφόσον είσαι gamer αναζητάς την τηλεόραση με το μικρότερο Input lag.  

    Nice to have!

    PVR για να γράφεις το πρόγραμμα που βλέπεις Η λειτουργία PVR είναι πάντα ευπρόσδεκτη μιας και σου επιτρέπει να κάνεις προγραμματισμένες εγγραφές τηλεοπτικών προγραμμάτων σε USB stick ή σε κάποιο εξωτερικό σκληρό δίσκο. Αργότερα τα παρακολουθείς όποτε θέλεις. Timeshift και κάνε pause την τηλεόραση Βλέπεις την αγαπημένη σου σειρά ή μια ταινία στην τηλεόραση και ξαφνικά, προκύπτει ένα επείγον τηλεφώνημα ή απλά σε έπιασε μια λιγούρα και πρέπει να πεταχτείς μέχρι την κουζίνα. Έλεος! Χειρότερη στιγμή δεν θα μπορούσε να συμβεί. Κανένα πρόβλημα με το Timeshift κάνεις παύση όποτε θέλεις, επιστρέφεις και συνεχίζεις την προβολή εκεί ακριβώς που σταμάτησες. 3D TV Οι τηλεοράσεις 3D σου δείχνουν μια επιπλέον διάσταση και αναβαθμίζουν κατακόρυφα την εμπειρία σου γεμίζοντας το χώρο με εικόνα την οποία μπορείς σχεδόν να ακουμπήσεις. Κάποιοι το θεωρούν μόδα, άλλοι όμως απολαμβάνουν μια μοναδική εμπειρία προβολής στο σαλόνι τους. USB Media Player Συνέδεσε το USB stick στη θύρα της τηλεόρασης σου και στη μεγάλη της οθόνη δες φωτογραφίες, video και άκουσε τη μουσική σου. Ο ενσωματωμένος media player σου λύνει τα χέρια αφού αυξάνει κατακόρυφα την ευκολία με την οποία μπορείς να δεις το περιεχόμενο σου.  

    Τεχνική υποστήριξη στο χώρο σου!

    Κια μην ξεχνάς, το Πλαίσιο σου προσφέρει τεχνική υποστήριξη στο χώρο σου, ώστε να ζήσεις την απόλυτη εμπειρία προβολής χωρίς κόπο! Διάλεξε το πακέτο υπηρεσιών που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και κλείσε το ραντεβού σου στο 801-11-12345 ή με ένα email στο techsupport@plaisio.gr: Εγκατάσταση σύνδεση και επίδειξη λειτουργιών (κόστος 50€)
    • Αποσυσκευασία και έλεγχος
    • Εγκατάσταση βάσης σε τοίχο και τοποθέτηση συσκευής
    • Αρχική παραμετροποίηση
    • Συντονισμός καναλιών
    • Ρύθμιση χρωμάτων
    • Ρύθμιση Smart λειτουργιών (DLNA, Screen Mirroring, Netflix, YouTube, Social Media)
    • Βασική εκπαίδευση
    • Εκπαίδευση σε λειτουργίες Smart
    • Διευθέτηση καλωδίωσης
    • Διάρκεια Υπηρεσίας 1 ώρα
    Σύνδεση και επίδειξη λειτουργιών Smart TV (κόστος 30€)
    • Αποσυσκευασία και έλεγχος
    • Τοποθέτηση συσκευής σε έπιπλο
    • Αρχική παραμετροποίηση
    • Συντονισμός καναλιών
    • Ρύθμιση χρωμάτων
    • Ρύθμιση Smart λειτουργιών (DLNA, Screen Mirroring, Netflix, YouTube, Social Media)
    • Βασική εκπαίδευση
    • Εκπαίδευση σε λειτουργίες Smart
    • Διευθέτηση καλωδίωσης
    • Διάρκεια Υπηρεσίας 1 ώρα
    Σύνδεση και επίδειξη λειτουργιών (κόστος 20€)
    • Αποσυσκευασία και έλεγχος
    • Τοποθέτηση συσκευής σε έπιπλο
    • Αρχική παραμετροποίηση
    • Συντονισμός καναλιών
    • Ρύθμιση χρωμάτων
    • Βασική εκπαίδευση
    • Διευθέτηση καλωδίωσης
    • Διάρκεια Υπηρεσίας 1 ώρα
    Τελευταία ενημέρωση: 25 Οκτωβρίου 2018