Να επιλέξω PlayStation 4 Pro;

    Η νέα κονσόλα της Sony, το PlayStation 4 Pro, είναι εδώ και η ερώτηση που έχει καρφωθεί στο μυαλό του gamer είναι αν τελικά πρέπει να το επιλέξει. Έχεις ήδη PlayStation 4; Σκέφτεσαι να το αποκτήσεις;…

    Η νέα κονσόλα της Sony, το PlayStation 4 Pro, είναι εδώ και η ερώτηση που έχει καρφωθεί στο μυαλό του gamer είναι αν τελικά πρέπει να το επιλέξει. Έχεις ήδη PlayStation 4; Σκέφτεσαι να το αποκτήσεις; Θα σου λύσουμε όλες τις απορίες.

    [video width="800" height="800" mp4="/sites/default/files/uploads/2016/12/Να-επιλέξω-PlayStation-4-Pro-video.mp4" loop="true" autoplay="true"][/video]

    Τι νέο φέρνει το PS4 Pro

    Το νέο PS4 Pro είναι περισσότερο δυνατό από το PS4 και το PS4 Slim, ενώ σύμφωνα με τη Sony είναι, αυτή τη στιγμή, η ισχυρότερη κονσόλα εκεί έξω. Ο παρακάτω πίνακας έχει αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά από τις τρείς διαφορετικές εκδόσεις του PS4, το original, το Slim και το Pro.

    Τη μεγαλύτερη διαφορά στις αυξημένες επιδόσεις του PS4 Pro κάνει η νέα GPU (Graphics Processing Unit - επεξεργαστής γραφικών) που διαθέτει. Ενσωματώνει πολλές από τις λειτουργίες της τελευταίας αρχιτεκτονικής Polaris της AMD, με την απόδοση να έχει εκτοξευθεί στα 4.2 TFLOPS.

    Επιπλέον ο οκταπύρηνος επεξεργαστής του PS4 Pro είναι υπερχρονισμένος από τα 1.6GHz στα 2.1GHz και η διαθέσιμη μνήμη RAM επιπλέον των 8GB GDDR5 μνήμης διαθέτει άλλο 1GB μνήμης τύπου GDDR3.

    Gaming σε αναλύσεις 4K

    Θέλεις τα γραφικά στα games που παίζεις να κόβουν την ανάσα; Στο PS4 Pro θα βρεις την απάντηση αφού σου δείχνει τα αγαπημένα σου games σε ανάλυση 4K και ιδανικά με ενεργοποιημένη την τεχνολογία HDR (δες παρακάτω τι σου προσφέρει). Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εξαιρετικό με τα γραφικά να απέχουν ελάχιστα ή ακόμα και να μπερδεύονται στα μάτια σου με την πραγματικότητα. Για να απολαύσεις τα κορυφαία αυτά γραφικά – που κάποιες φορές ζηλεύουν και οι pc gamers! – πρέπει να συνδυάσεις το PS4 Pro σου με μια τηλεόραση ανάλυσης  4Κ, ενώ ιδανικά αυτή η τηλεόραση θα υποστηρίζει και την τεχνολογία HDR.  

    HDR

    Για να δούμε όμως τι είναι το HDR - High Dynamic Range – και κάνει τόσο εντυπωσιακή διαφορά στην απεικόνιση. Η τεχνολογία αυτή ξεκίνησε από την φωτογραφία με στόχο να αναπαράγει ένα δυναμικότερο εύρος φωτεινότητας από αυτό που είναι εφικτό με τις παραδοσιακές τεχνικές. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό μιας και απολαμβάνεις εικόνα γεμάτη, με λεπτομέρεια, μεγαλύτερο εύρος χρώματος και σκοτεινότερο μαύρο, εικόνα η οποία προσεγγίζει περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο μάτι βλέπει.  

    Χρειάζομαι υποχρεωτικά τηλεόραση 4K;

    Το PS4 Pro, όπως και τα άλλα PS4, υποστηρίζει τηλεοράσεις με αναλύσεις 720p, 1080i, 1080p, οπότε μπορεί να συνδεθεί σε οποιαδήποτε τηλεόραση με ανάλυση από 1.280x720 pixels και άνω. Επιπλέον όμως, το PS4 Pro υποστηρίζει και τηλεοράσεις με ανάλυση 4K (2160p) αφού τα παιχνίδια που μπορούν να εκμεταλλευθούν την αυξημένη επεξεργαστική ισχύ του θα δείχνουν σε αυτή την ιδιαίτερα υψηλή ανάλυση. Η σύνδεση του PS4 Pro σε τηλεόραση 4Κ δεν είναι υποχρεωτική, από την άλλη όμως η περίσσια επεξεργαστική ισχύ του δίνει τη δυνατότητα συμπίεσης της 4Κ εικόνας σε 1080p. Χάρη σε αυτή την τεχνική θα δεις πιο καθαρή εικόνα, με αναβαθμισμένη λεπτομέρεια σε μια τηλεόραση 1080p.  

    Θα παίζουν όλα τα games;

    Το PS4 Pro είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του PS4 και δεν είναι μια κονσόλα νέας γενιάς, οπότε δεν έχει έρθει για να αντικαταστήσει τις υπάρχουσες κονσόλες PS4. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα παιχνίδια που ήδη κυκλοφορούν και θα κυκλοφορήσουν για το PS4 θα παίζουν και στο PS4 Pro. Άρα δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στα games, αρκεί αυτά να είναι για PS4 παίζουν κανονικά και στο PS4 Pro.  

    Θα κυκλοφορήσουν ειδικές εκδόσεις των games για το PS4 Pro;

    Η σύντομη απάντηση είναι, όχι, δεν θα υπάρξουν ειδικές εκδόσεις των games αποκλειστικά για το PS4 Pro. Όσοι developers επιλέξουν να προσθέσουν στα games τους τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν την αυξημένη ισχύ και να δείχνουν καλύτερα γραφικά με το PS4 Pro θα το ενσωματώσουν στην κανονική έκδοση του game που θα κυκλοφορήσει. Σε κάποια παιχνίδια θα υπάρξει η σήμανση PS4 Pro Enhanched το οποίο σημαίνει ότι αυτό το παιχνίδι εκμεταλλεύεται την επιπλέον διαθέσιμη επεξεργαστική ισχύ του PS4 Pro και βέβαια θα υποστηρίζει κανονικά όλα τα PS4.  

    Θα δουλεύουν τα χειριστήρια και τα περιφερειακά που ήδη έχω;

    Όλα τα χειριστήρια και τα περιφερειακά που έχουν σχεδιαστεί για το PS4 είναι συμβατά με το PS4 Pro μιας και οι κονσόλες μεταξύ τους είναι πλήρως συμβατές. Αυτό σημαίνει ότι το DUALSHOCK  4 χειριστήριο που ήδη έχεις, η Camera, η τιμονιέρα σου και οποιοδήποτε άλλο περιφερειακό σου για το PS4, δουλεύει απροβλημάτιστα και το PS4 Pro.   

    Συμπέρασμα

    Η Sony διαθέτει στην αγορά αυτή τη στιγμή δύο, πλήρως συμβατές μεταξύ τους κονσόλες, το PS4 και το PS4 Pro. Το ποια κονσόλα θα επιλέξεις έχει να κάνει με το αν τελικά θα εκμεταλλευτείς τα όσα παραπάνω προσφέρει το PS4 Pro, δηλαδή τις υψηλές αναλύσεις 4K στο gaming οι οποίες και προσφέρουν μια αναβαθμισμένη εμπειρία. Ανάλογα λοιπόν με την τηλεόραση σου η απάντηση είναι παρακάτω.   Να αγοράσω το PlayStation 4 Pro αν …
    • … διαθέτω τηλεόραση HD ή full HD; Αν δεν έχεις στο πρόγραμμα αγορά τηλεόρασης με ανάλυση 4Κ, τότε όχι, δεν θα εκμεταλλευτείς τα όσα παραπάνω προσφέρει το PS4 Pro.
     
    • … διαθέτω ήδη ή σκέφτομαι την αγορά μιας 4Κ τηλεόρασης; Τότε η επιλογή του PS4 Pro είναι μονόδρομος μιας και έτσι θα απολαύσεις την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Ακόμα και αν έχεις ήδη PS4, εφόσον προχωρήσεις στην αγορά μιας 4Κ τηλεόρασης τότε πρέπει να επιλέξεις ένα PS4 Pro.
      Ήξερες ότι: Το επιπλέον 1GB μνήμης τύπου GDDR3 που διαθέτει το PlayStation 4 Pro είναι αποκλειστικά για χρήση από το λειτουργικό του σύστημα. Ήξερες ότι: Το νέο PlayStation 4 Pro διαθέτει όχι μόνο τις δύο θύρες USB στην εμπρός πλευρά του, όπως όλα τα PlayStation 4, αλλά και μία επιπλέον στην πίσω πλευρά του. Ήξερες ότι: Το PlayStation 4 Pro σου επιτρέπει να στείλεις «ζωντανά» video στο YouTube (streaming) σε ανάλυση 1080p στα 60fps. Ήξερες ότι: Με το PlayStation 4 Pro έρχεται η τελευταία έκδοση του DUALSHOCK 4 η οποία διαθέτει νέα γραμμή της light bar στο άνω μέρος και επικοινωνεί εκτός από Bluetooth και με USB. Ήξερες ότι: Η ανάλυση 4K (3.840x2.160 pixels) προσφέρει τέσσερις φορές περισσότερα pixels από την ανάλυση full HD (1.920x1.080 pixels)