Μobile Photography: 8+1 tips για καλύτερες φωτογραφίες με το smartphone σου!

    Τα κινητά τηλέφωνα διαθέτουν κάµερες εδώ και χρόνια, οι ικανότητες των οποίων υστερούν σε σχέση με τις DSLR/Mirrorless φωτογραφικές μηχανές, κυρίως λόγω σχεδιαστικών περιορισµών. Ωστόσο, η εξέλιξη…

    MFGAU22-7
    Τα κινητά τηλέφωνα διαθέτουν κάµερες εδώ και χρόνια, οι ικανότητες των οποίων υστερούν σε σχέση με τις DSLR/Mirrorless φωτογραφικές μηχανές, κυρίως λόγω σχεδιαστικών περιορισµών.
    Ωστόσο, η εξέλιξη των αισθητήρων, η προσθήκη εξελιγμένων οπτικών, ειδικών επεξεργαστών εικόνας και συστημάτων σταθεροποίησης, σε συνδυασμό με την εκρηκτική άνοδο των social media, άλλαξαν τις ισορροπίες... Εφαρμογές όπως το Facebook, το Instagram και το TikTok ηγήθηκαν της «επανάστασης» και έγιναν ο κυριότερος λόγος λήψης φωτογραφιών µε smartphone,  με στόχο την διαµοίρασή τους στα κοινωνικά δίκτυα. Εμπλουτίστηκαν με έξυπνα φίλτρα αποθορυβοποίησης και ειδικά εφέ, τα οποία απλοποίησαν τη λήψη και κάλυψαν επιμελώς τα «ελαττώματα» των λήψεων - κάνοντας τη φωτογράφηση με smartphone αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας θέσπισε ειδική κατηγορία (Mobile Photography Awards) επιβραβεύοντας τη δημιουργικότητα των "Smartphone Photographers". Στο άρθρο αυτό θα βρεις 8+1 πρακτικά tips για να βγάζεις καλύτερες φωτογραφίες με το smartphone σου!

    Επίλεξε την υψηλότερη δυνατή ανάλυση

    Όσο περισσότερα είναι τα εικονοστοιχεία (megapixels ή MPs) που χρησιμοποιούνται για την απόδοση μίας εικόνας, τόσο πιο «καθαρό», πιο ρεαλιστικό είναι το αποτέλεσμα. Υψηλοτερη ανάλυση  σημαίνει μεγαλύτερα σε μέγεθος αρχεία. Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος αρχεία καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στη μνήμη του smartphone σου, ωστόσο, σου παρέχουν τη δυνατότητα να μικρύνεις/κροπάρεις τις φωτογραφιών σου, ενώ παράλληλα, η ποιότητά τους παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα, ακόμα και αν αποφασίσεις να τις μεγαλώσεις.

    Μην χρησιμοποιείς το ψηφιακό zoom

    Αν η κάμερα του smartphone σου δεν διαθέτει οπτικό zoom, τότε, απλά, θα πρέπει να πλησιάσεις το θέμα που επιθυμείς να φωτογραφίσεις. Το ψηφιακό zoom έχει μεν την δυνατότητα να προσεγγίζει - τεχνητά - το θέμα, όμως η χρήση του οδηγεί σε απώλεια πληροφορίας, άρα και σε κατώτερης ποιότητας λήψεις.

    Πάρε την ίδια φωτογραφία δύο φορές

    Δεν είσαι σίγουρος αν τραβήχτηκε σωστά η φωτογραφία; Είναι προτιμότερο να έχεις περισσότερες φωτογραφίες και να διαγράψεις στη συνέχεια αυτές που δεν χρειάζεσαι, παρά να χάσεις μία μοναδική λήψη επειδή κάποιος κουνήθηκε ή επειδή ο φωτισμός άλλαξε στιγμιαία. Οι κάμερες και τα αποθηκευτικά μέσα των σύγχρονων smartphones σου δίνουν τη δυνατότητα να τραβήξεις πολλά καρέ μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

    Απόφυγε τις υψηλές τιμές ISO

    Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά smartphones, οι κάμερες των οποίων προσφέρουν τη δυνατότητα λήψης φωτογραφιών με χειροκίνητες ρυθμίσεις (Manual Mode), όπως και οι DSLR/Mirrorless φωτογραφικές μηχανές. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να μεταβάλλει τιμές, όπως π.χ. την φωτοευαισθησίας (ISO), επηρεάζοντας την ευαισθησία του φακού στο φως. Οι υψηλές τιμές ISO θα δώσουν περισσότερο φως στις φωτογραφίες σου, ωστόσο, θα εμφανίσουν «κόκκους» (ψηφιακό θόρυβο), οι οποίοι ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά το τελικό αποτέλεσμα. Τσέκαρε το μενού της κάμερας, πειραματίσου με τις διαφορετικές τιμές και προσάρμοσέ το κατάλληλα για να μη χάνεις ούτε μία πόζα, ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

    Το φλας ως «έσχατη λύση»

    Η φωτογραφία είναι ένα «παιχνίδι» με το φως. Όμως πολλές φορές οι μικροσκοπικοί αισθητήρες και τα οπτικά των smartphones (κυρίως των entry-level μοντέλων) πασχίζουν να δεσμεύσουν το διαθέσιμο φως. Σε μια σκοτεινή σκηνή, θα αναγκαστείς να χρησιμοποιήσεις το φλας της κάμερας, το οποίο, συνήθως, είναι πολύ έντονο και έχει την τάση να αλλοιώνει την επιφάνεια και τα χρώματα του θέματος. Μετακίνησε το smartphone σου ή το θέμα (αν αυτό είναι εφικτό) και χρησιμοποίησε το πλήκτρο εστίασης, δίνοντας έμφαση στο προσκήνιο και καλιμπράροντας την έκθεση σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Αν μπορείς να φωτίσεις τον περιβάλλοντα χώρο, ακόμα καλύτερα!

    Χρησιμοποίησε ένα μίνι τρίποδο

    Μικρά, ελαφριά, εύκαμπτα, μαγνητικά, πτυσσόμενα, περιστρεφόμενα, ακριβότερα ή φθηνότερα, στην αγορά υπάρχουν διάφορα μίνι τρίποδα, τα οποία συνήθως συνοδεύονται και από "universal" αντάπτορες για την τοποθέτηση smartphone, έτοιμα να τραβήξουν κάθε είδους φωτογραφίες. Τα μίνι τρίποδα σε βοηθούν να τραβήξεις selfies αλλά κυρίως προσφέρουν τη σταθερότητα που απαιτούν οι λήψεις με έκθεση μεγάλης διάρκειας, ειδικά όταν το θέμα βρίσκεται υπό συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή αν θέλεις να τραβήξεις ένα μικρής διάρκειας time-lapse βίντεο.

    Ο Κανόνας των Τρίτων

    Ο Κανόνας των Τρίτων, όπως ονομάζεται, αποτελεί τον πιο απλο και εύκολο τρόπο σύνθεσης στη φωτογραφία. Η βασική ιδέα είναι ότι αν χωρίσεις το κάδρο σε τρία ίσα τμήματα, τόσο οριζόντια όσο και κάθετα, δημιουργούνται 4 σημεία (εκεί όπου οι γραμμές τέμνονται), τα οποία σύμφωνα με τον κανόνα είναι τα δυνατά σημεία του κάδρου - ιδανική επιλογή για την τοποθέτηση του θέματος. Είναι, εν συντομία, τα σημεία που αιχμαλωτίζουν την προσοχή του θεατή. Σχεδόν όλες οι εφαρμογές κάμερας διαθέτουν κάποια επιλογή γραμμών πλέγματος, αλλά (σχεδόν ποτέ) δεν είναι ενεργοποιημένη, καθώς πολλοί χρήστες θεωρούν ότι οι γραμμές αυτές είναι ενοχλητικές. Ωστόσο, η ενεργοποίησή τους προσφέρει μία σαφώς καλύτερη εικόνα για τις αναλογίες και τον οπτικό διαχωρισμό του κάδρου. Επίσης, οι επίπεδες γραμμές βοηθούν επίσης στον εντοπισμό του ορίζοντα, εξασφαλίζοντας ότι το κάδρο βρίσκεται πάντα υπό σωστή γωνία.

    Αντίγραφα ασφαλείας στο cloud

    Τράβηξες μια φανταστική φωτογραφία και την ανέβασες στα social media, ωστόσο, καλό θα ήταν να δημιουργήσεις και ένα αντίγραφο ασφαλείας αυτού του πρωτοτύπου. Ευτυχώς για σένα, υπάρχουν πολλές διαδικτυακές υπηρεσίες αποθήκευσης αρχείων (Google Photos, Dropbox, OneDrive, iCloud κα.), οι οποίες προσφέρουν αρκετά GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου, για να φυλάξεις εκατοντάδες φωτογραφίες. Στη συνέχεια μπορείς να τις αποθηκεύσεις με ασφαλεία ή να τις επεξεργαστείς με τον υπολογιστή σου.

    Τελευταίο και σημαντικότερο: Κράτα το φακό σου καθαρό!

    Ναι, είναι αλήθεια. Είναι μία απλή, φυσιολογική κίνηση και όμως οι περισσότεροι από εμάς ξεχνάμε να καθαρίσουμε το φακό (ή τους φακούς) της συσκευής πριν τη λήψη. Σκοπός του φακού, ο οποίος αποτελείται από πολλαπλά στοιχεία γυαλιού ή πλαστικού, είναι να εστιάσει το φως πάνω στον αισθητήρα της κάμερας, αποτυπώνοντας όσο το δυνατόν μία πιο καθαρή, πιο ευκρινής εικόνα. Τα smartphones βρίσκονται συνεχώς στα χέρια μας, τα κρατάμε, τα περιεργαζόμαστε, τα βάζουμε στην τσέπη μας, με αποτέλεσμα οι φακοί της κάμερας να καλύπτονται από δακτυλικά αποτυπώματα, σκόνη και διάφορα άλλα πράγματα. Αφιέρωσε ένα δευτερόλεπτο για να σκουπίσεις τους φακούς της συσκευής σου και θα εκπλαγείς από το αποτέλεσμα! Έλα σε ένα από τα καταστήματα μας ή μπες στο plaisio.gr και ανακάλυψε τις καλύτερες DSLR, mirrorless, compact και instant φωτογραφικές μηχανές, αλλά και αξεσουάρ για να δημιουργήσεις το φωτογραφικό σύστημα της επιλογής σου!