Miracast: Το smartphone στην οθόνη της τηλεόρασης

    Καλή η οθόνη του smartphone σου, ειδικά αν είναι και μεγάλη, αλλά σαν την οθόνη της τηλεόρασης σου δεν είναι. Γιατί λοιπόν να περιορίζεσαι και να μην βλέπεις την εικόνα από την οθόνη του smartphone…

    miracast-on-tv
    Καλή η οθόνη του smartphone σου, ειδικά αν είναι και μεγάλη, αλλά σαν την οθόνη της τηλεόρασης σου δεν είναι. Γιατί λοιπόν να περιορίζεσαι και να μην βλέπεις την εικόνα από την οθόνη του smartphone σου, στην οθόνη της τηλεόρασης σου και μάλιστα χωρίς καλώδια.

    Τι κάνει το Miracast;

    Το Miracast σου επιτρέπει να χρησιμοποιήσεις το smartphone, το tablet ή τον υπολογιστή σου για να μεταφέρεις αυτούσια την εικόνα από την οθόνη τους στην τηλεόραση σου ασύρματα. Το πρωτόκολλο έχει σχεδιαστεί από τη Wi-Fi alliance και έγινε διαθέσιμο στα τέλη του 2012, από τότε πολλές χιλιάδες διαφορετικές συσκευές το έχουν υιοθετήσει και το υποστηρίζουν. Μάλιστα κάποιες από αυτές έρχονται σε μορφή είτε HDMI adapter, είτε USB adapter και επιτρέπουν σε συσκευές που δεν είναι συμβατές με το πρωτόκολλο να το υποστηρίζουν. Έτσι ακόμα και αν η τηλεόραση σου δεν είναι smart ή απλά δεν το υποστηρίζει, εύκολα μπορείς να το εκμεταλλευτείς και να συνδέσεις μια Miracast συσκευή με μια άλλη που δεν είναι.  

    Τι χρειάζομαι;

    Για το smartphone ή το tablet σου η ελάχιστη απαίτηση είναι Android έκδοση 4.2 ή νεότερη μιας και σε αυτή την έκδοση του Android η Google ενσωμάτωσε την υποστήριξη για το Miracast. Παρόλα αυτά θα πρέπει να δείτε την συσκευή σας αν διαθέτει το σχετικό μενού μιας και οι πιστοποιήσεις για τις συσκευές ως Miracast compatible ξεκίνησαν με το Android 4.4. Όσον αφορά τα BlackBerry υποστηρίζεται από την έκδοση 10.2.1 και μετά, ενώ τα Windows Phone το υποστηρίζουν από την έκδοση 8.1 και μετά. Αν έχεις κάποιο iPhone ή iPad η Apple έχει επιλέξει να μην υποστηρίζει το Miracast, αλλά να χρησιμοποιεί τη δική της αντίστοιχη τεχνολογία που ονομάζει AirPlay. Για τον υπολογιστή σου ενσωματωμένη υποστήριξη για το Miracast ήρθε με τα Windows 8.1 και συνεχίστηκε και στα Windows 10. Όσον αφορά το Linux υπάρχει το MiracleCast, ένα project ανοικτού κώδικα που υποστηρίζει ασύρματη μεταφορά της εικόνας της οθόνης και το οποίο δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην υποστήριξη της τεχνολογίας Miracast. Τέλος όσον αφορά το macOS ισχύει ότι και τα iOS, η Apple δεν το υποστηρίζει επιλέγοντας τη δική της αντίστοιχη τεχνολογία με όνομα AirPlay. Όσον αφορά την μεγάλη οθόνη στην οποία θα μεταδώσεις ασύρματα την εικόνα, ιδανικά θα χρειαστείς  μια τηλεόραση που να υποστηρίζει Miracast. Αν δεν έχεις μπορείς απλά να συνδέσεις στην τηλεόραση σου ή στη μεγάλη οθόνη που θέλεις να μεταδώσεις ασύρματα εικόνα ένα Wireless Miracast Adapter σαν αυτό.Μάλιστα το συγκεκριμένο adapter μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για MiraCast αλλά και για AirPlay (σε Mac και iPhone/iPad), DLNA και EZCast.  

    Τι μπορώ να δω;

    Πρακτικά μπορείς να δεις ότι ακριβώς βλέπεις στην οθόνη του smartphone, του tablet ή του φορητού σου, στην μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης σου. Αυτό που κάνει η τεχνολογία Miracast είναι να μεταφέρει ασύρματα ένα αντίγραφο της μιας οθόνης στην άλλη. Οπότε είτε παίζεις κάποιο Android game στο smartphone σου, είτε βλέπεις φωτογραφίες που έχεις τραβήξει, είτε videos από το YouTube, είτε απλά σερφάρεις στο internet, η εικόνα προβάλλεται ασύρματα στη μεγάλη οθόνη σου.