Media Centers: 4+1 εφαρμογές διεκδικούν τα «σκήπτρα» του Kodi

    Το Kodi, γνωστό στους παλαιότερους χρήστες και ως XBMC, είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές - δωρεάν - προγραμμα ανοικτού κώδικα (GPLv2), το οποίο δημιουργήθηκε το 2004 από το XBMC Foundation και μπορεί να…

    OSMC

    Το Kodi, γνωστό στους παλαιότερους χρήστες και ως XBMC, είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές - δωρεάν - προγραμμα ανοικτού κώδικα (GPLv2), το οποίο δημιουργήθηκε το 2004 από το XBMC Foundation και μπορεί να μεταμορφώσει οποιαδήποτε συσκευή σε κέντρο πολυμέσων (Media Center). 

    Και όταν λέμε «οποιαδήποτε συσκευή» το εννοούμε, μιας και το συγκεκριμένο λογισμικό είναι συμβατό με αρχιτεκτονικές ARM, ARM64, MIPS, PowerPC, IA-32 (x86), x64 (x86-64) και κατ΄επέκταση τα λειτουργικά που τρέχουν σε αυτές - Windows, macOS, Android, iOS, tvOS, Raspbian, Linux, και FreeBSD.

    Το Kodi σου δίνει τη δυνατότητα να αναπαράγεις ταινιες (με υπότιτλους), διαδικτυακά κανάλια (TV/Radio), μουσικη, να κάνεις live-streaming, να συνδεθείς με VoD υπηρεσίες (πχ. Netflix ή Amazon Video) και πολλα αλλα, αρκεί να εγκαταστήσεις τα καταλληλα προσθετα (add-ons). Είναι με λίγα λόγια ο «Βασιλιάς» των Media Centers!

    Πίσω από την ξεχωριστή αυτή πλατφόρμα βρίσκεται μία τεράστια κοινότητα, τα μέλη της οποίας συντηρούν και αναβαθμίζουν τα επιμέρους τμήματά της, ωστόσο, σε αυτό το άρθρο θα σου παρουσιάζουμε κάποιες εναλλακτικές προτάσεις για macOS, Windows και Linux, με τις οποίες αξίζει να πειραματιστείς.

    OSMC

    Εάν δεν θέλεις να απομακρυνθείς από τη «λογική» του Kodi, αλλά αναζητάς κάτι πιο απλό, ελαφρύ και ευέλικτο, τότε το Open Source Media Center (OSMC) είναι η ιδανική πρόταση. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη διανομή Linux η οποία βασίζεται στο Kodi αλλά χρησιμοποιεί ένα τροποποιημένο περιβάλλον χρήσης, ιδιαίτερα εύχρηστο σε συσκευές όπως το Raspberry Pi και το Apple TV.

    Μέσω ενός κεντρικού κυκλικού μενού, ο χρήστης μπορεί να σετάρει διαδικτυακά κανάλια (Web TV, Live TV), να αποκτήσει πρόσβαση σε τοπικά αποθηκευτικά μέσα (HDDs/NAS) αλλά και να ενεργοποιήσει κάποια από τα μοναδικά προσθετα του Kodi.

    Είναι εντελώς δωρεάν και διαθέσιμο για Raspberry Pi 1, 2, 3 και Zero, Vero 4K (το πανίσχυρο 64-bit Media Center της OSMC) και Apple TV (1ης γενιάς), ενώ η εγκατάσταση του γίνεται εύκολα μέσω Windows, macOS και Linux.

    Plex

    Το Plex είναι μία από τα πιο εξελιγμένες, αν όχι η πιο εξελιγμένη, πλατφόρμα διαχείρισης αρχείων πολυμέσων, είτε αυτά βρίσκονται σε τοπικά αποθηκευτικά μέσα (HDDs/NAS) είτε σε κάποιον διαδικτυακό αποθηκευτικό χώρο (cloud). Διαθέτει μία "platform agnostic" φιλοσοφία, η οποία του επιτρέπει να αναπαράγει σχεδόν τα πάντα, μέσα από οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα, ενώ παράλληλα «μεταμορφώνει» αυτόματα τα αρχεία σου, ενσωματώνοντας εξώφυλλα και πληροφορίες για τους συντελεστές/καλλιτέχνες. Διαθέτει εφαρμογή (client) για Roku, Amazon Fire TV, Android, Android TV, Apple TV (4ης γενιάς & 4Κ), Chromecast, iOS, PlayStation 3, PlayStation 4, webOS, Tizen, Windows, Xbox 360, Xbox One, NVIDIA SHIELD και macOS, ενώ ως server υποστηρίζει Linux, macOS, Windows, ακόμη και FreeBSD λειτουργικά συστήματα. Το Plex διατίθεται δωρεάν (freemium), ωστόσο, για να εκμεταλλευτείς πλήρως τα χαρακτηριστικά του απαιτείται ενεργός λογαριασμός και μηνιαία/ετήσια/ισόβια συνδρομή, στα 4,99 €/39,99 €/119,99 € αντίστοιχα.

    Emby

    Το Emby δεν αποτελεί απλά μία εναλλακτική λύση για το Kodi, καθώς οι εξελιγμένες δικτυακές λειτουργίες που ενσωματώνει του επιτρέπουν να χρησιμοποιηθεί ακόμα και ως αντικαταστάτης του Plex. Όπως και το τελευταίο, το Emby βασίζεται σε έναν server, ο οποίος μπορεί να ενεργοποιηθεί σε Windows, Linux, macOS, FreeBSD, συσκευές NAS αλλά και ως αρχείο Docker.

    Η εφαρμογή, διαθέσιμη σχεδόν για οποιαδήποτε smart συσκευή, μπορεί να αναπαράγει αρχεία πολυμέσων σε smartphones, tablets, PCs, κονσόλες και Media Players, χωρίς τεχνικούς περιορισμούς.

    Διατίθεται ως freemium, ωστόσο, με το κατάλληλο πακέτο συνδρομής (από $4.99) προσφέρει υπηρεσίες DVR, Cloud Sync, Convert Recordings, Podcasts, Backup & Restore και έλεγχο μέσω του Amazon Alexa (πχ. «Alexa, πες στο Emby να παίξει το επόμενο επεισόδιο του GoT»).

    Stremio

    Το Stremio παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2015 και χαρακτηρίζεται ως “one-stop hub” για την αναπαραγωγή ψυχαγωγικού περιεχομένου, ικανό να δημιουργήσει ένα ευέλικτο Media Center σε macOS, Linux και Windows, δημιουργώντας μία ενιαία βιβλιοθήκη (τοπικών) αρχείων και διαδικτυακών υπηρεσιών (Netflix, Amazon, YouTube, Twitch κα.).

    Παράλληλα, υποστηρίζει αναπαραγωγή διαδικτυακών καναλιών, αυτόματη ανίχνευση υπότιτλων και δυνατότητα μετάδοσης αρχείων μέσω DLNA σε αρκετές έξυπνες συσκευές. Στα πλεονεκτήματα περιλαμβάνεται και η αναπαραγωγή μέσων συνεχούς ροής (streaming) μέσω BitTorrent, ενώ για άλλη μία φορά η χρήση των κατάλληλων add-ons αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του χρήστη.

    Οι δημιουργοί του ισχυρίζονται πως συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο τα χαρακτηριστικά των Kodi και Netflix… και μάλλον έχουν δίκιο!

    MediaPortal

    Το MediaPortal δημιουργήθηκε το 2004, ως εφαρμογή ανοικτού κώδικα η οποία, παραδόξως, απευθύνεται αποκλειστικά σε χρήστες των Windows (32/64-Bit).

    Η λειτουργία και το περιβάλλον χρήσης θυμίζουν αρκετά το Kodi, μιας και ο κώδικας του αποτελεί μία διαφοροποιημένη έκδοση (fork) του XBMC. Κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις, MediaPortal 1 (1.18) και MediaPortal 2 (2.1.3), με τη δεύτερη να αποτελεί εξέλιξη της πρώτης.

    Μπορεί να παραμετροποιηθεί τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά, υποστηρίζει σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά του Kodi (Live/Web TV, streaming, DVR, skins, add-ons κα.) και αν χρησιμοποιείς αποκλειστικά Windows, το MediaPortal οφείλει να βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες επιλογές σου.