macOS 101: Τα καλύτερα apps για bootable αντίγραφα ασφαλείας!

    Ενδέχεται να μην το γνωρίζεις αλλά το macOS συνοδεύεται από ένα λογισμικό για την εύκολη δημιουργία εφεδρικών αντιγράφων, το Time Machine. Το Time Machine δημιουργεί αυτόματα εφεδρικά αντίγραφα όλων…

    Mac_Backup_101

    Ενδέχεται να μην το γνωρίζεις αλλά το macOS συνοδεύεται από ένα λογισμικό για την εύκολη δημιουργία εφεδρικών αντιγράφων, το Time Machine. Το Time Machine δημιουργεί αυτόματα εφεδρικά αντίγραφα όλων των δεδομένων, ώστε να μπορείς αργότερα να ανακτήσεις μεμονωμένα αρχεία ή ακόμα και ολόκληρο το σύστημά σου. Αρκεί όμως αυτό ή χρειάζεσαι κάτι περοσσότερο από ένα απλό backup; 

    Τα αντίγραφα που δημιουργούνται από το Time Machine μπορούν να αποθηκευτούν  σε μία εξωτερική μονάδα δίσκου (ίσης ή μεγαλύτερης χωρητικότητας από τον κύριο δίσκο του εκάστοτε συστήματος). Σε περίπτωση που ο κύριος δίσκος καταρρεύσει, μπορείς να αγοράσεις έναν καινούριο, να επανεγκαταστήσεις το macOS και στη συνέχεια, κάνοντας ένα Time Machine, να επαναφέρεις τα αρχεία σου στην αρχική τους κατάσταση.

    Αυτό σημαίνει ότι τα backups του Time Machine δεν είναι bootable αλλά προϋποθέτουν εγκατάσταση του λειτουργικού, η οποία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρονοβόρα (ειδικά αν δεν έχεις ένα έτοιμο USB stick με bootable είδωλο του macOS).

    «Ο Πόλεμος των Κλώνων»

    Carbon Copy Cloner (Bombich Software)

    Το Carbon Copy Cloner προσφέρει όλες τις λειτουργίες της ολοκληρωμένης έκδοσης για περιορισμένο χρονικό (30 ημέρες), οι οποίες αρκούν για τη δημιουργία (αρκετών) αντιγράφων ασφαλείας αλλά σε καμία περίπτωση δεν βολεύει εκείνους που θέλουν να κρατούν αυτοματοποιημένα αντίγραφα σε καθημερινή βάση (θα πρέπει να καταβάλλουν 35,15 € για την απόκτηση της άδειας χρήσης αορίστου χρόνου).

    Εκτός από τα βασικά χαρακτηριστικά, το Carbon Copy Cloner προσφέρει και άλλες «έξυπνες» λειτουργίες, όπως πχ. την αποστολή μίας ειδοποίησης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της κλωνοποίησης, ενώ το SafetyNet είναι ένα χαρακτηριστικό που δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας των πρόσφατα διαγραμμένων και προσωρινών αρχείων σου (αν το επιτρέπει ο αποθηκευτικός χώρος), με την πιθανότητα να τα ανακτήσεις.

    SuperDuper! (Shirt Pocket)

    Ο ιδανικός «συνεργάτης» για το Time Machine. Με το SuperDuper! μπορείς να δημιουργήσεις όσα bootable αντίγραφα ασφαλείας θέλεις, καθώς δεν υπάρχει απολύτως κανένας χρονικός περιορισμός.

    Τρέχεις την εφαρμογή, επιλέγεις την κύρια μονάδα δίσκου, τη μονάδα στόχου και τσεκάρεις την επιλογή «Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας - Όλα τα αρχεία». Σου δίνει την επιλογή να δημιουργήσεις αντίγραφα ασφαλείας άμεσα ή να τα προγραμματίσεις - αν και για να ενεργοποιήσεις την επιλογή για τα προγραμματισμένα αντίγραφα ασφαλείας, καθώς και μερικά άλλα χαρακτηριστικά της εφαρμογής, θα πρέπει να αγοράσεις την ολοκληρωμένη έκδοση (26,17 €).

    Get Backup (BeLight Software)

    Η δωρεάν έκδοση του Get Backup έχει ολες τις βασικές λειτουργίες που θα χρειαστείς. Είναι ένα ελαφρύ πρόγραμμα, εύκολο στη χρήση, αισθητικά ευχάριστο και δημιουργεί bootable backups με εξαιρετική ακρίβεια.

    Με την έκδοση Pro ($20), τα bootable αντίγραφα ασφαλείας μπορούν ακόμα και να συμπιεστούν, μια καλή ιδέα, καθώς μπορείς να συγκεντρώσεις περισσότερα δεδομένα σε μικρότερο χώρο αποθήκευσης (άρα και να χρησιμοποιείς φτηνότερους εξωτερικούς δίσκους). Αν θελήσεις να το αγοράσεις, προτίμησε την έκδοση από την ιστοσελίδα της BeLight, καθώς η έκδοση από το App Store υπόκειται σε ορισμένους περιορισμούς (λόγω πολιτικής της Apple).

      Κάνε την κάθε στιγμή να αξίζει: πάρε Mac με -12% και 48 άτοκες δόσεις! Η προσφορά ισχύει από 24/8 έως 31/10 & μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων (εξαιρείται το μοντέλο MacBook Air MQD32), για όλα τα νέα μοντέλα φορητών υπολογιστών της Apple (Mid 2017).