Yuri
    Ιαν 24, 7:47μμ

    Κράτα τη μπαταρία του smartphone σου σε φόρμα!

    Η διάρκεια της μπαταρίας ενός smartphone αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του. Για να δουλέψει όμως αυτός ο «υπολογιστής τσέπης» χρειάζεται ενέργεια, η οποία αντλείται από μία μπαταρία…

    BFix
    Η διάρκεια της μπαταρίας ενός smartphone αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του. Για να δουλέψει όμως αυτός ο «υπολογιστής τσέπης» χρειάζεται ενέργεια, η οποία αντλείται από μία μπαταρία ιόντων λιθίου.  Και όπως είναι απόλυτα λογικό, αυτή χρειάζεται φόρτιση. Όσο όμως αυξάνονται οι δυνατότητες των smartphones, έτσι και η ανάγκη για περισσότερη ενέργεια (άρα και η ανάγκη για φόρτιση) γίνεται όλο και πιο έντονη, επηρεάζοντας τις δραστηριότητες σου - άλλοτε σε μικρότερο και άλλοτε σε μεγαλύτερο βαθμό. Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται αποκλειστικά στη συχνότητα των φορτίσεων, αλλά και στη διάρκεια τους, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτούνται αρκετές ώρες, προτού η ένδειξη της μπαταρία σου αγγίξει το 100% της χωρητικότητας της.

    Είναι ασφαλές να φορτίζω το smartphone μου όλη νύχτα;

    Εδώ και αρκετά χρόνια, τα περισσότερα smartphones διακόπτουν την φόρτιση τους μόλις φθάσουν στο 100%, οπότε μια ολονύκτια φόρτιση δεν αποτελεί ρίσκο ούτε για τη ζωή της μπαταρίας αλλά ούτε και για τη δική σου. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί χρήστες προγραμματίζουν τις φορτίσεις τους όταν δεν χρησιμοποιούν τη συσκευή τους (πχ. όταν κοιμούνται), ξεκινώντας το επόμενο πρωί πάντα με γεμάτη μπαταρία.

    Μπορώ να φορτίσω το smartphone μου ταχύτερα;

    Το τηλέφωνο σου ετοιμάζεται να σε «εγκαταλείψει» μέσα στα επόμενα λεπτά και εσύ πρέπει να φύγεις από το σπίτι ή το γραφείο το συντομότερο δυνατό. Μην πανικοβάλλεσαι. Στην προκειμένη περίπτωση μπορείς να το ρυθμίσεις ανάλογα, ώστε να έχεις τις μικρότερες δυνατές απώλειες, αποθηκεύοντας όσο το δυνατόν περισσότερο φορτίο στη μπαταρία του. Μόλις λοιπόν συνδέσεις το φορτιστή σου στην κατάλληλη υποδοχή:
    • Απενεργοποίησε άμεσα τα δίκτυα (3G/4G) και τις διεπαφές (Wi-FI, Bluetooth, GPS) που δεν χρειάζεσαι
    • Χαμήλωσε τη φωτεινότητα της οθόνης σου στο ελάχιστο
    • Κλείσε όσες εφαρμογές τρέχουν στο “παρασκήνιο” περιορίζοντας τη δραστηριότητα του επεξεργαστή
    •  Απενεργοποίησε εντελώς τη συσκευή σου - ακραίο αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικό.

    Ταχεία φόρτιση: «Φίλος ή εχθρός» της μπαταρίας μου;

    Η ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία οδήγησε πολλούς κατασκευαστές στη δημιουργία και ενσωμάτωση τεχνολογιών ταχείας φόρτισης (FastCharge, Quick Charge, Pump Express, VOOC κα.), με τη βοήθεια των οποίων αναπληρώνεται ένα σημαντικό ποσοστό της μπαταρίας μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι χρήστες που θεωρούν ότι η ταχεία φόρτιση μπορεί να προκαλέσει φθορά στις μπαταρίες, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες με τη σειρά τους εξασθενούν τα ενεργειακά στοιχεία των συσκευών τους. Αυτό που ίσως να μην γνωρίζουν είναι ότι οι περισσότεροι φορτιστές είναι το ίδιο «έξυπνοι» με τα τηλέφωνα τους, εποπτεύοντας συνεχώς τη διαδικασία φόρτισης και τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται. Κάθε πιστοποιημένος φορτιστής έρχεται με ειδικό ανιχνευτή (Delta Peak Detector), ο οποίος διακόπτει την φόρτιση μόλις η μπαταρία αγγίξει το 100%, η απουσία ή κακή λειτουργία του οποίου θα οδηγούσε σε υπερθερμάνση, ίσως και ανάφλεξη της μπαταρίας. Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο δεν έχεις παρά να χρησιμοποιείς τον εργοστασιακό ή οποιονδήποτε άλλο εγκεκριμένο φορτιστή (συμβατό με τις προδιαγραφές της συσκευής σου), απολαμβάνοντας άφοβα τα πλεονεκτήματα της ταχείας φόρτισης.

    Υπάρχει «σωστή» και «λάθος» φόρτιση;

    Όλες οι μπαταρίες έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής, η οποία ορίζεται από έναν συγκεκριμένο αριθμό ολοκληρωμένων κύκλων φόρτισης - αποφόρτισης, ο οποίος ορίζεται από τον κατασκευαστή τους. Ένας πλήρης κύκλος φόρτισης είναι η χρήση και πλήρης επαναφόρτιση του 100% της χωρητικότητας μιας μπαταρίας, χωρίς ωστόσο αυτό να μεταφράζεται σε μία και μοναδική φόρτιση. Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη μισή ενέργεια της μπαταρίας του κινητού σου και στη συνέχεια να την φορτίσεις πλήρως. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και την επόμενη μέρα αλλά αυτό υπολογίζεται ως ένας κύκλος φόρτισης - και όχι ως δύο. Έχει διαπιστωθεί ότι μια μπαταρία λιθίου, η οποία αποφορτίζεται πλήρως πριν επαναφορτιστεί, χρειάζεται περίπου 500 πλήρεις κύκλους φόρτισης για να εξασθενήσει στο 70% της αρχικής της χωρητικότητας. Αν η ίδια μπαταρία επαναφορτίζεται όταν βρίσκεται στο 50%, χρειάζεται 1200+ πλήρεις κύκλους για να εξασθενήσει ανάλογα - επιτυγχάνεται δηλαδή σχεδόν η διπλάσια διάρκεια ζωής! Κατά πολλούς, ιδανικός στόχος είναι να διατηρείται η μπαταρία μεταξύ 40% και 80%, με μικρές και πολλές φορτίσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, αποφεύγοντας το «στέγνωμα» της μπαταρίας.