Google Cloud Print: Εύκολη και άμεση εκτύπωση μέσω Android συσκευών!

    Η εκτύπωση ήταν και παραμένει μία διαδικασία συνυφασμένη με τον εργασιακό χώρο, ωστόσο, οι περισσότεροι σύγχρονοι εκτυπωτές μπορούν - εκτός από απλό κείμενο - να τυπώσουν φωτογραφίες σε διάφορα είδη…

    GCP6
    Η εκτύπωση ήταν και παραμένει μία διαδικασία συνυφασμένη με τον εργασιακό χώρο, ωστόσο, οι περισσότεροι σύγχρονοι εκτυπωτές μπορούν - εκτός από απλό κείμενο - να τυπώσουν φωτογραφίες σε διάφορα είδη χαρτιού, ετικέτες, ακόμα και σχέδια σε ύφασμα, μεταμορφώνοντάς την σε μία ιδιαίτερα δημιουργική ασχολία. Tα περισσότερα σύγχρονα Android smartphones, εκτός από την άμεση επικοινωνία με το Διαδίκτυο και την πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες/πλατφόρμες, είναι ικανά να εκτελέσουν αναπαραγωγή αρχείων ήχου (ακόμα και υψηλής πιστότητας), να τραβήξουν βίντεο υψηλής ανάλυσης και να σου προσφέρουν mobile games με γραφικά επιπέδου κονσόλας, μεταμορφώνοντας κυριολεκτικά κάθε στιγμή της καθημερινότητα σου. Ποια ήταν όμως η τελευταία φορά που εκτύπωσες κάτι απευθείας από τη συσκευή σου (ή δεν το έχεις κάνει ποτέ); Θα σου δείξουμε δύο τρόπους για να εκτυπώνεις τα πάντα μέσα από το Android smartphone σου - απομακρυσμένα και χωρίς εφαρμογές τρίτων - χρησιμοποιώντας την υπηρεσία Cloud Print της Google αλλά και την WiFi συνδεσιμοτητα του εκτυπωτή σου - με την προϋπόθεση ότι διαθέτει την ανάλογη διεπαφή.

    Τι είναι το Google Cloud Print;

    Tο Google Cloud Print είναι μια υπηρεσία που παρέχεται από την Google, η οποία συνδέει το smartphone, το tablet, το PC ή οποιαδήποτε άλλη συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο συσκευή με έναν συμβατό προς αυτήν εκτυπωτή, προσφέροντας εκτύπωση χωρίς επιπλέον προγράμματα οδήγησης. Οπότε μπορείς, πολύ απλά, να στέλνεις έγγραφα ή εικόνες στον εκτυπωτή του σπιτιού/γραφείου σου μέσω του Cloud από οπουδήποτε.

    Εκτύπωση μέσω Google Cloud Print

    Αν έχεις στην κατοχή σου έναν “Cloud Ready” εκτυπωτή είσαι τυχερός, καθώς μπορείς να εκτελέσεις απομακρυσμένες εκτυπώσεις χρησιμοποιώντας μόνο το Android smartphone σου. Θα πρέπει πρώτα να τσεκάρεις αν ο εκτυπωτής είναι συνδεδεμένος στο τοπικό δίκτυο (μέσω Ethernet ή WiFi), ότι είναι σεταρισμένος για εκτύπωση μέσω δικτύου και στη συνέχεια να τον εγγράψεις (register) στην υπηρεσία:
    • Ανοίγεις τον Chrome και στη μπάρα αναζήτησης πληκτρολογείς chrome://devices
    • Στη λίστα που θα εμφανιστεί (New devices), εντοπίζεις τον εκτυπωτή σου και κλικάρεις την επιλογή Manage (1)
    • Στο παράθυρο διαλόγου επιλέγεις και κάνεις Register (2)
    • Κατεβάζεις και εγκαθιστάς την εφαρμογή Cloud Print από το Google Play
    • Στο Android smartphone σου πλοηγείσαι στο Settings > Printing > Cloud Print και την ρυθμίζεις, ανάλογα με τις προτιμήσεις σου
    • Ανοίγεις ένα οποιοδήποτε έγγραφο και δίνεις Εκτύπωση (Print)
    • Στις επιλογές που θα εμφανιστούν θα εντοπίσεις το "Cloud Print"
    • Το επιλέγεις και το έγγραφο σου είναι έτοιμο για απομακρυσμένη εκτύπωση

    Εκτύπωση μέσω WiFi εκτυπωτή

    Αν ο εκτυπωτής σου δεν είναι συμβατός με την υπηρεσία Google Cloud Print αλλά ενσωματώνει διεπαφή WiFi, μπορείς και πάλι να εκτυπώσεις απομακρυσμένα με την προϋπόθεση ότι το Android smartphone και η προαναφερθείσα συσκευή είναι συνδεδεμένα στο ίδιο τοπικό δίκτυο. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις είναι τα εξής:
    • Ανοίγεις τον Chrome και στη μπάρα αναζήτησης πληκτρολογείς chrome://devices
    • Κάτω από την επιλογή Classic printers (3), επιλέγεις Add printers
    • Τικάρεις το κουτάκι δίπλα από το μοντέλο του WiFi εκτυπωτή σου και τον καταχωρείς στο Google Cloud Print (4), ξανακλικάρεις Add printers
    • Ο εκτυπωτής θα εμφανίστεί στο μενού εκτύπωσης της Android συσκευής σου
    Καταλήγοντας, η διαδικασία δείχνει ελαφρώς πιο πολύπλοκη από ότι πραγματικά είναι αλλά δεν πρέπει να πτοείσαι. Ο εκτυπωτής σετάρεται μία φορά και στη συνέχεια είναι προσβάσιμος από όλες τις Android συσκευές σου, καταργώντας τις εγκαταστάσεις οδηγών και τις ασυμβατότητες που ενδέχεται να προκύψουν όταν η επικοινωνάι γίνεται μέσω Bluetooth/NFC. Καλές εκτυπώσεις!