Φτιάξε τα δικά σου ξεχωριστά βίντεο: 4+1 «ψαγμένοι» video editors!

    Οι φωτογραφικές μηχανές (DSLR, mirrorless, manual compact) έχουν κερδίσει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά των καταναλωτών, καθώς εκτός από εξαιρετικές φωτογραφίες προσφέρουν και τη δυνατότητα λήψης…

    Camera_Vid

    Οι φωτογραφικές μηχανές (DSLR, mirrorless, manual compact) έχουν κερδίσει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά των καταναλωτών, καθώς εκτός από εξαιρετικές φωτογραφίες προσφέρουν και τη δυνατότητα λήψης βίντεο  - σχεδόν - επαγγελματικών προδιαγραφών. 

    Πρωταγωνιστικός είναι πλέον και ο ρόλος των action-cams, οι οποίες σε βοηθούν να απαθανατίσεις μοναδικές λήψεις - ακόμα και 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, όταν κάνεις ελεύθερη πτώση από τα 14.000 πόδια ή όταν κάνεις νεροτσουλήθρα με τα πιτσιρίκια!

    Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά διαφημιστικά κλιπ αλλά και ταινίες μικρού μήκους γυρίζονται πλέον ακόμα και με κάποια ικανότατα "consumer" μοντέλα φωτογραφικών και action μηχανών, όπως αυτή που έχεις στα χέρια σου... ή αυτή που σκέφτεσαι εδώ και τόσο καιρό να αποκτήσεις!

    Σκέψου όμως, πόσο πιο εντυπωσιακό θα έδειχνε το περιεχόμενο αυτό αν μπορούσες να το «ντύσεις» με τα αγαπημένα σου μουσικά κομμάτια, αν του έβαζες λεζάντες και χρησιμοποιούσες ειδικά εφέ, δημιουργώντας τις δικές σου μικρές «χολιγουντιανές» παραγωγές, στον ίδιο σου τον υπολογιστή;

    Το πρώτο βήμα είναι να εγκαταστήσεις ένα πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο - ακόμα καλύτερα, ένα δωρεάν πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο - και εμείς θα σε βοηθήσουμε να βρεις αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες σου, είτε δουλεύεις με Windows είτε με MacOS - ακόμα και με LinuxΑκούγεται τέλειο. Δεν νομίζεις;

    Lightworks (Freemium για MacOS/Windows/Linux)

    Ενσωματώνοντας πολλά εργαλεία επαγγελματικών προδιαγραφών, το Lightworks είναι ίσως το ισχυρότερο freemium πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά και πολλά μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο το έχουν χρησιμοποιήσει για το «εντιτάρισμα» γνωστών ταινιών (The Wolf of Wall Street, LA Confidential, Pulp Fiction, Heat, Road to Perdition, Hugo, The King’s Speech).

    Το περιβάλλον χρήσης παραπέμπει σε αντίστοιχες ακριβές επαγγελματικές εφαρμογές, όπως το Adobe Premiere και το Final Cut της Apple, ωστόσο είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο για να το φέρεις στα μέτρα σου. Δεν θα μπορέσεις να το μάθεις σε μία νύχτα αλλά όταν κατανοήσεις τον τρόπο λειτουργίας του, το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει με το παραπάνω!

    Lightworks | EditShare LLC

    Shotcut (Δωρεάν για MacOS/Windows/Linux)

    Η προσέγγιση του Shotcut (όσον αφορά το περιβάλλον εργασίας) είναι κάπως διαφορετική από αυτή των υπολοίπων εφαρμογών επεξεργασίας βίντεο αλλά μόλις μάθεις τα «κατατόπια» θα διαπιστώσεις ότι τα πλεονεκτήματα είναι σαφώς περισσότερα από τα μειονεκτήματα.

    Πρόκειται για ένα εντελώς δωρεάν cross-platform πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο, το οποίο, όπως και το  Lightworks, προσφέρει επαγγελματική αίσθηση και μία πληθώρα εργαλείων/αλγορίθμων. Ο περίεργος σχεδιασμός του οφείλεται στο γεγονός ότι αρχικά σχεδιάστηκε για Linux και στην πορεία μεταφέρθηκε στα Windows.

    Με επιμονή και υπομονή, το Shotcut μπορεί να σου προσφέρει πολλά περισσότερα από οποιαδήποτε αυτοματοποιημένη εφαρμογή επεξεργασίας, η οποία θα βοηθήσει να εφαρμόσεις στο βίντεο σου δύο-τρία ειδικά εφέ και τίποτε άλλο. Μάθε το και δεν θα χάσεις.

    Shotcut | Meltytech, LLC

    VideoPad Video Editor (Δωρεάν για Windows/Μac/iOS/Android)

    Μπορεί να μην έχει τα χαρίσματα των δύο πρώτων editors αλλά ο VideoPad Video Editor αποτελεί ιδανική επιλογή για αρχάριους.

    Τα περισσότερα δωρεάν προγράμματα επεξεργασίας βίντεο ακολουθούν είτε μία απλοϊκή λογική (προσφέροντας περιορισμένες δυνατότητες) είτε πολύπλοκα αλλά ισχυρά περιβάλλοντα εργασίας, ο χειρισμός των οποίων απαιτεί χρόνο και πείσμα. Ο VideoPad Video Editor συνδυάζει την ευκολία χρήσης με τις υψηλές επιδόσεις, αποφεύγοντας τα δύσχρηστα μενού και τις ακαταλαβίστικες λειτουργίες - για να μπορείς να πλοηγηθείς εύκολα, ακόμα και αν δεν έχεις χρησιμοποιήσει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν.

    Μπορείς να εργαστείς με τα βίντεο που βρίσκονται ήδη στο σκληρό σου δίσκο ή να δημιουργήσεις νέα, συνδέοντας απευθείας την κάμερα στο PC σου, χρησιμοποιώντας έναν μεγάλος αριθμός video/audio εργαλείων (εφέ, μεταβάσεις, αλληλουχίες εικόνων κα.), η ποικιλία των οποίων ενδέχεται να ξεπερνά ακόμα και κάποια επί πληρωμή προγραμμάτων επεξεργασίας.

    Η ευκολία που προσφέρει ο VideoPad Video Editor είναι σχεδόν «εθιστική».

    VideoPad Video Editor | NCH Software

    Avidemux (Δωρεάν για Windows/Mac/Linux)

    Μικρό και ελαφρύ, το Avidemux ξεγελάει με την απλοϊκή του εμφάνιση, κάτω από την οποία κρύβεται ένα ικανότατο πρόγραμμα επεξεργασίας το οποίο υποστηρίζει πολλαπλά πρότυπα βίντεο, όπως AVI, MP4, Matroska (MKV), MPEG-2, H.264 and H.265Οι δημιουργοί του προσφέρουν και ένα αναλυτικότατο "wiki" (στα αγγλικά δυστυχώς), περιγράφοντας αναλυτικά όλες λειτουργίες του.

    Προσφέρει αρκετά φίλτρα, κάποια βασικά εφέ και μεταβάσεις (flip, rotate κα.), καθώς και δυνατότητα επεξεργασίας των χρωμάτων και της φωτεινότητας - όλα αυτά σε μία εφαρμογή με αποτύπωμα εγκατάστασης όχι μεγαλύτερο από 27ΜΒ (έκδοση Windows), ωστόσο ο συγκεκριμένος editor είναι λίγο «φτωχός» όσον αφορά τις επιλογές επεξεργασίας του ήχου. 

    Avidemux | fixounet

    WeVideo (Cloud-based, PC & Mac/iOS/Android)

    Ίσως να μην το γνωρίζεις αλλά οι cloud-based εφαρμογές δεν χρειάζονται καν εγκατάσταση στον υπολογιστή σου, αφού όλα τα απαραίτητα εργαλεία βρίσκονται αποθηκευμένα στο «σύννεφο», προσβάσιμα από την εφαρμογή περιήγησης που χρησιμοποιείς (Chrome, Edge, Firefox, Safari κ.ο.κ.). Το WeVideo διαθέτει μία πληθώρα εργαλείων (themes, animations, transitions) προσφέρει δυνατότητα επεξεργασίας ήχου και διαθέτει και μία δική του βιβλιοθήκη μουσικών κομματιών, με τα οποία μπορείς να ντύσεις τα βίντεο σου χωρίς να φοβάσαι μην σε μπλοκάρει το YouTube. Αυτές οι μοναδικές δυνατότητες έρχονται με κάποιο τίμημα, αφού η δωρεάν έκδοση του προγράμματος προσφέρει "publish time" 5 λεπτά/μήνα (1GB αποθηκευτικό χώρο) για βίντεο με ανάλυση 480p και πρόσβαση σε 22 τραγούδια, ενώ με μία μηνιαία συνδρομή των $4.99 το πακέτο αναβαθμίζεται σε 30 λεπτά/μήνα (20GB αποθηκευτικό χώρο) για βίντεο με HD ανάλυση (720p) και πρόσβαση σε 100 τραγούδια. Επίσης, ένα μειονέκτημα της δωρεάν έκδοσης είναι η προσθήκη υδατογραφήματος, οπότε η μηνιαία συνδρομή μάλλον αποτελεί μονόδρομο για τους «ανήσυχους» δημιουργούς. WeVideo | WeVideo Inc. * Freemium: Ένας συνδυασμός του "δωρεάν" και του "premium" όπου κάποια κύρια χαρακτηριστικά είναι απενεργοποιημένα.