Back to School - Επιστροφή στο σχολείο

    Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι ένας χρόνος για χαλάρωση και διασκέδαση, ένας χρόνος χωρίς καθορισμένο πρόγραμμα, πρωινό ξύπνημα, γράψιμο και διάβασμα. Ωστόσο, όπως κάθε τι ωραίο, η καλοκαιρινή…

    2
    Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι ένας χρόνος για χαλάρωση και διασκέδαση, ένας χρόνος χωρίς καθορισμένο πρόγραμμα, πρωινό ξύπνημα, γράψιμο και διάβασμα. Ωστόσο, όπως κάθε τι ωραίο, η καλοκαιρινή ραστώνη πλησιάζει στο τέλος της και κάθε «κατεργάρης» θα μπει στον πάγκο του, όπως λένε, με τις προετοιμασίες για την έναρξη του νέου σχολικού έτους να ξεκινούν πολύ νωρίτερα από το άνοιγμα των σχολείων! Κάθε μαθητής, μαζί και κάθε γονιός, οφείλει να επιστρέψει - σταδιακά - σε ένα πιο πειθαρχημένο πρόγραμμα, να πηγαίνει στο κρεβάτι λίγο νωρίτερα, να «ξεσκονίσει» τα περσινά του βιβλία και να ελέγξει σε τι κατάσταση βρίσκονται τα σχολικά του είδη. Μπορεί να πάει κανείς στην αέναη «μάχη» της γνώσης χωρίς τα απαραίτητα εφόδια; Όχι βέβαια!

    Τι να προσέξω για την αγορά των σχολικών ειδών

    Η αγορά των σχολικών ειδών (συνήθως) δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς οι γονείς πρέπει να συζητήσουν με το παιδί, να καταλάβουν τις πραγματικές του ανάγκες και να συνυπολογίσουν τα έξοδα στον προϋπολογισμό της οικογένειας, επενδύοντας τα χρήματα τους με τον καλύτερο τρόπο. Και όπως ήδη γνωρίζετε, στα καταστήματα Πλαίσιο υπάρχουν προτάσεις και λύσεις για όλα τα βαλάντια!  

    Επιλέγοντας σχολική τσάντα

    Η σχολική τσάντα είναι το Α και Ω, είναι το «όχημα» με το οποίο οι μαθητές, μικροί και μεγάλοι, κουβαλούν τα βιβλία και τα τετράδια τους. Πολλές φορές η επιλογή γίνεται βάσει ενός μοτίβου/χρώματος ή κάποιου ήρωα που εκφράζει το παιδί, παραβλέποντας κάποιους βασικούς κανόνες. Η επιλογή της σχολικής τσάντας οφείλει να γίνεται ανάλογα με τον όγκο των βιβλίων που κουβαλάει το παιδί (άλλες ανάγκες έχει ένα πρωτάκι και άλλες ένας μαθητής της 6ης δημοτικού), πρέπει να έχει ροδάκια για να διευκολύνει στη μεταφορά της ή ανατομική σχεδίαση για να φοριέται στην πλάτη, πολλές θήκες για την ταξινόμηση των βιβλίων και ανθεκτική ραφή. Θυμηθείτε: το παιδί θα την κουβαλάει μαζί του κάθε μέρα, για μία ολόκληρη χρονιά!  

    Στυλό, μολύβια, γόμες, τετράδια και άλλα αγαπημένα αξεσουάρ!

    Τα «αναλώσιμα» των μαθητών είναι τόσα πολλά που - δικαιολογημένα - πολλές φορές χάνουμε το μέτρο. Ψυχραιμία! Για άλλη μία φορά θα πρέπει να αναλογιστούμε τις ανάγκες του παιδιού και να λειτουργήσουμε προνοητικά. Αφήστε το να επιλέξει τα σχέδια και τα χρώματα που θέλει αλλά βεβαιωθείτε πρώτα για την ποιότητα κατασκευής τους… γιατί αλλιώς θα ξύνει τα μολύβια του 10 φορές την ημέρα! Υπολογίστε πόσα περίπου τετράδια/σημειωματάρια και μπλοκ ζωγραφικής είχε την προηγούμενη χρονιά και προσθέστε μερικά ακόμα, τα οποία, αν δεν καταναλωθούν άμεσα, θα χρησιμοποιηθούν σίγουρα μέσα στη σχολική χρονιά. Προμηθευτείτε φακέλους με λάστιχο για να αποθηκεύουν τις φωτοτυπίες και τις εργασίες τους,  γόμες και ξύστρες που θα χρειαστούν σίγουρα περισσότερες, καθώς τα παιδιά έχουν την τάση να τις χάνουν (υπομονή), σελιδοδείκτες για να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή σε ποιο κεφάλαιο βρίσκονται και τέλος, μία κασετίνα για να μην τα μεταφέρουν χύμα στην τσάντα.  

    Σχολικό γραφείο: Ο δικός του χώρος

    Το σχολικό γραφείο, όπως και όλη η σχολική επίπλωση ενός μαθητή, οφείλει να είναι «θελκτική» για το παιδί και ταυτόχρονα να το βοηθάει να συγκεντρωθεί, καθώς εκεί θα περνάει αρκετές ώρες, είτε διαβάζοντας τα μαθήματα του είτε κάνοντας άλλες δραστηριότητες (ζωγραφική, χειροτεχνία, διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων κα.). Η επιφάνειά του πρέπει να είναι καθαρή, τακτοποιημένη και χωρίς πολλά αντικείμενα (πέρα από τα απαραίτητα όπως πχ. μία μολυβοθήκη, ένα κλασέρ, χάρακες, κόλλα, διορθωτικό κα.), ώστε να μπορεί το παιδί να συγκεντρωθεί ευκολότερα. Ιδανικά, κοντά στο γραφείο, καλό θα ήταν να υπάρχει και μία βιβλιοθήκη, ώστε να έχει σε μικρή απόσταση όλα τα βιβλία και τα βοηθήματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν. Η καρέκλα του γραφείου πρέπει να είναι ανατομική και αναπαυτική, με μπράτσα και ανθεκτικούς μηχανισμούς, ρυθμιζόμενη στο ύψος της, ώστε να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού και για τα επόμενα χρόνια. Καλό θα ήταν το παιδί να δοκιμάσει την καρέκλα, προτού την αγοράσετε, ώστε να είστε σίγουροι ότι του είναι βολική. Και μία τελευταία αλλά σημαντική συμβουλή: φροντίστε το γραφείο να τοποθετηθεί σε χώρο στον οποίο δεν θα υπάρχουν «πειρασμοί» (όπως πχ. τηλεόραση) ή φασαρία, καθώς το παιδί δεν θα μπορεί να συγκεντρωθεί.  

    Παγούρι και δοχείο φαγητού: Γιατί νηστικό αρκούδι….

    Η μάθηση - ως γνωστόν - ανοίγει την όρεξη και ο μαθητής, κολατσίζοντας στα διαλείμματα, χρειάζεται θρεπτικά σνακ για να ανακτήσει τις δυνάμεις του! Ο σωστός τρόπος για να μεταφέρει το παιδί το κολατσιό του είναι το δοχείο φαγητού, το οποίο φυσικά συνοδεύεται και από ένα ανθεκτικό παγουράκι, διατηρώντας το περιεχόμενο (νερό, χυμό) σε ιδανική θερμοκρασία. Το δοχείο φαγητού πρέπει να είναι κατασκευασμένο από πολυπροπυλένιο (PP05) που είναι κατάλληλο για τη μεταφορά τροφίμων και υγρών, να έχει καπάκι που να κλείνει και ανοίγει εύκολα αλλά αρκετά ασφαλές, ώστε να μην ανοίξει μόνο του και λερώσει την τσάντα του παιδιού, ενώ καλό θα ήταν να διαθέτει και μία δευτερεύουσα θήκη - για να κρύβουμε το κουτάλι.  

    Ζωγραφική και χειροτεχνία: Χαρούμενες δραστηριότητες, ευτυχισμένα παιδιά!

    Σχέδιο, χρώμα, σύνθεση. Βλέποντας ένα μαθητή να ζωγραφίζει ή να δημιουργεί ένα έργο μέσω χειροτεχνίας είναι σαν να διαβάζουμε την ψυχή του, καθώς μέσα από τις δημιουργίες του εξωτερικεύονται οι ανησυχίες και τα συναισθήματα του. Παράλληλα, εξασκείται η  κριτική σκέψη και βελτιώνεται ο οπτικοκινητικός συντονισμός. Ο μαθητής, ανάλογα την τάξη, θα χρειαστεί από μαρκαδόρους και ξυλομπογιές μέχρι χρυσόσκονη και ξυλάκια χειροτεχνίας, πηλό, σύρμα, πομ-πομ, κουδουνάκια και πολύχρωμα χαρτόνια, προκειμένου να υλοποιήσει τα προσωπικά του έργα τέχνης. Η οργάνωση βοηθά την παραγωγικότητα και η αγορά των σχολικών ειδών «ανεβάζει» πάντα την διάθεση των παιδιών. Εμείς, στα καταστήματα Πλαίσιο, φτιάξαμε έναν καταπληκτικό οδηγό ο οποίος θα σας βοηθήσει να συγκεντρώσετε τα απαραίτητα - και όχι μόνο - με ελάχιστα κλικ.  

    Τεχνολογία: Ο σύμμαχος στη μάθηση και τη διασκέδαση

    Από ένα μαθητή ή φοιτητή το 2017 δεν μπορεί να απουσιάζει η τεχνολογική υποστήριξη. Είτε με τη μορφή υπολογιστή  desktop είτε ως φορητή συσκευή με τη μορφή ενός laptop ή ακόμα και ενός tablet. Σε κάθε περίπτωση ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι ένα πολύ-εργαλείο που θα βοηθήσει το φοιτητή σε καθημερινή βάση για να γράψει τις εργασίες του, να κάνει έρευνα στο internet για επιστημονικά θέματα ή να τρέξει το λογισμικό που προτείνει το πανεπιστήμιο για να εμβαθύνει στο επιστημονικό αντικείμενό του. Το μαθητή θα τον βοηθήσει να έρθει σε άμεση επαφή με τις νέες τεχνολογίες, να αντιληφθεί πως το internet και η αναζήτηση μπορεί να τον βοηθήσει να επεκτείνει τις γνώσεις του, αλλά και να παρουσιάσει περισσότερο ολοκληρωμένες εργασίες. Επιπλέον με τα κατάλληλα αξεσουάρ που θα συνοδεύσουν ή θα συμπληρώσουν αργότερα την αγορά θα είναι σε θέση με ένα USB flash drive ή ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο να κρατάει τα πολύτιμα αρχεία του backup ή να τα μεταφέρει όπου χρειάζονται με χαρακτηριστική ευκολία.   Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι και μια συσκευή που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για διασκέδαση στον ελεύθερο χρόνο, πιθανόν ως επιβράβευση για τις ώρες μελέτης. Με ένα gaming σετ πληκτρολόγιου και ποντικιού μπορεί να απολαύσει games με γρήγορη απόκριση και ακρίβεια, ενώ παράλληλα ακόμα και κατά τη χρήση για εκπαιδευτικούς σκοπούς η εμπειρία απογειώνεται. Το ίδιο ισχύει και για μια μεγάλη οθόνη, η οποία μπορεί να συνοδεύει το desktop ή laptop, ώστε να μην κουράζει τα μάτια του, αλλά και τις ώρες τις διασκέδασης να το απολαμβάνει.

    Στα καταστήματα Πλαίσιο θα βρείς την πλουσιότερη γκάμα για σχολικά, είδη γραφείου, desktop, laptop, tablet και αξεσουάρ, ενώ πάντα υπάρχει η δυνατότητα να φτιάξεις το desktop και το laptop σου όπως ακριβώς εσύ θέλεις.