Έχεις Android smartphone και «σέρνεται»; Έξι τρόποι για να το βελτιώσεις!

    'Εχεις αναρωτηθεί ποτέ για ποιους λόγους μία Android συσκευή μπορεί να γίνει αργή κατά την χρήση της και πώς μπορείς να τους αποφύγεις; Ρίξε μία ματιά στο παρακάτω άρθρο και ακολούθησε τις συμβουλές…

    SD_forAndroid
    'Εχεις αναρωτηθεί ποτέ για ποιους λόγους μία Android συσκευή μπορεί να γίνει αργή κατά την χρήση της και πώς μπορείς να τους αποφύγεις; Ρίξε μία ματιά στο παρακάτω άρθρο και ακολούθησε τις συμβουλές μας, για να «φρεσκάρεις» το smartphone σου και να παρατείνεις τον κύκλο ζωής του! 

    Τι δεν βοηθά το Android smartphone σου

    Κάποιοι χρήστες πιστεύουν ότι το σβήσιμο/καθάρισμα εφαρμογών από τη μνήμη RAM βελτιστοποιεί την απόκριση της συσκευής, κάτι το ήταν απόλυτα σωστό... το 2008. Τα τελευταία χρόνια το λειτουργικό της Google έχει κάνει εξαιρετικά βήματα όσον αφορά τη διαχείριση της μνήμης, καταργώντας αυτοματοποιημένα τις εφαρμογές που βρίσκονται για ώρες στο παρασκήνιο και απελευθερώνοντας την πολύτιμη - για την ομαλή λειτουργία του - μνήμη RAM.

    Τι βοηθά το Android smartphone σου

    Σβήσε/απενεργοποίησε τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείς:  Οι περισσότεροι χρήστες δεν διαγράφουν τις εφαρμογές που κατεβάζουν, αφήνοντας τες να συσσωρεύονται στον αποθηκευτικό χώρο της συσκευής τους, ακόμα και να εκτελού διαδικασίες στο παρασκήνιο, οι οποίες δεσμεύουν μικρά αλλά πολύτιμα τμήματα της μνήμης (RAM). Αν η συσκευή σου έχει μεγάλο αποθηκευτικό χώρο και δεν επιθυμείς ή δεν μπορείς να τις απεγκαταστήσεις, μπορείς να τις απενεργοποιήσεις (Disable). Απενεργοποίησε τα εφέ οθόνης (Αnimations) Όσο αυξάνονται οι διεργασίες που εκτελούνται από το λειτουργικό, τόσο περισσότερο ζορίζεται το SoC (επεξεργαστής), στο οποίο, μεταξύ άλλων, βρίσκεται και η GPU. Αν μάλιστα η συσκευή διαθέτει και οθόνη υψηλής ανάλυσης, τότε το ζόρι γίνεται ακόμα μεγαλύτερο και η εναλλαγή μεταξύ των εφαρμογών δυσκολότερη, επηρεάζοντας ακόμα και τα γραφικά. Πήγαινε στα Developer Options (αν δεν φαίνονται πάτα μερικές φορές στο Αbout/Build Number της συσκευής) και απενεργοποίησε/ρύθμισε τα εφέ οθόνης, δίνοντας μια αίσθηση αύξησης της ταχύτητας κατά το άνοιγμα των εφαρμογών.

    Διέγραψε εφαρμογές και "cached" δεδομένα

    Όπως και στα κανονικά υπολογιστικά συστήματα (PCs), η απελευθέρωση αποθηκευτικού χώρου (ο οποίος στις φορητές συσκευές είναι ήδη περιορισμένος) βοηθά το λειτουργικό να εκτελέσει κάποιες σημαντικές λειτουργίες με μεγαλύτερη ευκολία - όπως περίπου συμβαίνει και με τους SSD δίσκους. Τσέκαρε ποιες εφαρμογές δεν χρησιμοποιείς και διέγραψε τες άμεσα. Επίσης, μπορείς να διαγράψεις και τα προσωρινά δεδομένα των εφαρμογών (cached data), ο όγκος των οποίων αυξάνεται ανάλογα με τη χρήση τους. Σκέψου μόνο πόσο συχνά χρησιμοποιείς το Facebook...

    Χρησιμοποίησε μία ταχύτερη MicroSD κάρτα

    Αν η συσκευή σου διαθέτει υποδοχή MicroSD, στην οποία αποθηκεύεις φωτογραφίες, βίντεο, Hi-Res ήχο αλλά και δευτερεύοντα δεδομένα εφαρμογών (πχ. mobile games), καλό θα ήταν να προμηθευτείς την ταχύτερη δυνατή έκδοση της κάρτας (πχ. UHS-1 U3) ώστε η μεταφορά των δεδομένων να γίνεται με ταχύτερους ρυθμούς.

    Ενεργοποίησε τη συμπίεση δεδομένων (Data Saver) του Chrome

    Η Google έχει εφοδιάσει τον Chrome με μία έξυπνη λειτουργία εξοικονόμησης δεδομένων, η οποία συμπιέζει τις ιστοσελίδες (εκτός από τις κρυπτογραφημένες HTTPS) καθώς τις φορτώνει, που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη πληροφορία για φόρτωση και επομένως, μεγαλύτερη ταχύτητα! (Chrome > Settings > Data Saver > On).

    Κάνε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων (Factory Reset)

    Το τελευταίο «καταφύγιο» κάθε απελπισμένου χρήστη! Η επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων σβήνει τα πάντα από τη συσκευή σου, ακόμα και δεδομένα τα οποία πολλές φορές δεν είναι ορατά προς εσένα, δίνοντας σου τη δυνατότητα να την ξαναστήσεις - κυριολεκτικά - από την αρχή. Πριν ενεργοποιήσεις τη διαδικασία, φρόντισε να κάνεις ένα καλό backup. Μετά από αυτό δεν υπάρχει επιστροφή.