DLNA: 6 χρήσιμες Android εφαρμογές για εύκολο streaming!

    DLNΑ. 'Ενα πρότυπο, μία τεχνολογία ανταλλαγής ψηφιακών δεδομένων μεταξύ διαφορετικών ηλεκτρονικών συσκευών. Η Digital Living Network Alliance, από την οποία προκύπτει και το όνομά του, ιδρύθηκε τον…

    AllCast
    DLNΑ. 'Ενα πρότυπο, μία τεχνολογία ανταλλαγής ψηφιακών δεδομένων μεταξύ διαφορετικών ηλεκτρονικών συσκευών. Η Digital Living Network Alliance, από την οποία προκύπτει και το όνομά του, ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2003 από μια ομάδα 200+ εταιρειών, με την Sony στον πρωταγωνιστικό ρόλο, με στόχο τη δημιουργία ενός πρότυπου ανοικτού κώδικα για τη σύνδεση ηλεκτρονικών συσκευών ψυχαγωγίας, χωρίς περαιτέρω επεμβάσεις και φυσικά, χωρίς καλώδια!  Έκτοτε, η «επικοινωνία» μεταξύ των συμβατών συσκευών και η ανταλλαγή ψηφιακών αρχείων (όπως μουσικής, φωτογραφιών ή ταινιών) πραγματοποιείται εξαιρετικά εύκολα, ενώ τα περισσότερα από τα προϊόντα αυτά δύναται να συνδεθούν ακόμα και χωρίς την παρουσία Wi-Fi router (μεσω Wi-Fi Direct/Wi-Fi P2P). To DLNA αξιοποιεί το πακέτο πρωτοκόλλων δικτύωσης Universal Plug and Play (UPnP), το οποίο, μέσω τοπικού δικτύου, σε βοηθά να μεταφέρεις περιεχόμενο από μία συσκευή σε κάποια άλλη, να «στριμάρεις» πχ. τα αποθηκευμένα αρχεία πολυμέσων της εκάστοτε συσκευής σε μία Smart TV. Ο καλύτερος και ευκολότερος τρόπος για την ασύρματη «προβολή» και διαχείριση περιεχομένου από μία Android συσκευή, είναι να χρησιμοποιήσεις κάποιες από τις χρήσιμες εφαρμογές του Google Play Store. Το Plaisio Blog διάλεξε έξι από τις καλύτερες και σου τις παρουσιάζει:

    MediaMonkey (Ventis Media, Inc.)

    Το MediaMonkey, εκτός από streaming μέσω DLNA, προσφέρει πολλά περισσότερα, επιτρέποντάς σου να συγχρονίζεις και να μεταφέρεις αρχεία πολυμέσων σε πολλαπλές συσκευές μέσω Wi-Fi, UPnP και Bluetooth. Ως εφαρμογή, ξεχωρίζει για το μινιμαλιστικό περιβάλλον χρήσης και την πληθώρα εργαλείων διαχείρισης που ενσωματώνει, μέσω των οποίων μπορείς να οργανώσεις τις λίστες αναπαραγωγής, τους σελιδοδείκτες, τα audiobooks, τα Podcasts και τα video, να επεξεργαστείς αρχεία πολυμέσων μαζικά, ακόμα και να προβάλλεις περιεχόμενο στον Google Chrome! Κάποια από τα επιπλέον χαρακτηριστικά της εφαρμογής (add-ons), όπως η απεριόριστη χρήση UPnP/DLNA ή το Wi-Fi Sync, παρέχονται με επιπλέον χρέωση αλλά αξίζουν μία μικρή «επένδυση».

    Airwire (Wellink Ltd)

    Το Airwire είναι μία από τις καλύτερες DLNA εφαρμογές που κυκλοφορούν στο Google Play Store, ιδανική επιλογή για κάθε απαιτητικό χρήστη Android που θέλει να μεταφέρει τα αποθηκευμένα αρχεία πολυμέσων των «έξυπνων» συσκευών του στην οθόνη της τηλεόρασής του. «Ανακαλύπτει» με ευκολία κάθε συμβατή συσκευή που βρίσκεται στην εμβέλεια του δικτύου, στριμάρωντας με εξαιρετικά σταθερό ρυθμό. Αν και έχει να ενημερωθεί από το 2015, το Airwire παραμένει εξαιρετικά αποτελεσματικό, μια από τις πιο αξιόπιστες επιλογές για DLNA streaming, συμβατό με ένα ευρύ φάσμα συσκευών (κονσόλες, παλαιότερες Smart TVs).

    BubbleUPnP (Bubblesoft)

    Το BubbleUPnP UPnP/DLNA σου επιτρέπει να προβάλλεις το περιεχόμενό σου απευθείας από τη συσκευή σου σε μία άλλη, συμβατή, DLNA συσκευή. Υποστηρίζει μετάδοση σε Google Chromecast, οποιαδήποτε τηλεόραση με δυνατότητα DLNA και στις κονσόλες τελευταίας γενιάς. Εκτός από τη δυνατότητα μετάδοσης περιεχομένου, διαθέτει και άλλα χρήσιμα χαρακτηριστικά, όπως επεξεργάσιμα playlists, πρόγραμμα προβολής εικόνων, δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου, χρονοδιακόπτη ύπνου κα. τα οποία μπορείς να ανακαλύψεις στην πορεία, μιας και διατίθεται εντελώς δωρεάν!

    MediaHouse UPnP/DLNA (Diwakar Bhatia)

    Μία υλοποίηση με πλούσια χαρακτηριστικά, η MediaHouse UPnP/DLNA λειτουργεί ως εφαρμογή «περιήγησης» η οποία σε βοηθά να μεταφέρεις video και μουσικά κομμάτια με όποιoν τρόπο θέλεις, σε όποια συσκευή θέλεις. Σκανάρει αυτόματα το Wi-Fi δίκτυό σου για DLNA συσκευές και στη συνέχεια τις διαχωρίζει σε δύο κατηγορίες: σε αυτές που μπορείς να «προβάλλεις» περιεχόμενο και σε αυτές που μπορούν να προσφέρουν περιεχόμενο. Επίσης, υποστηρίζει τη δημιουργία λιστών αναπαραγωγής για μουσικά αρχεία μουσικής σας και διαθέτει πρόγραμμα προβολής εικόνων.

    iMediaShare Personal (Flipps Media Inc.) 

    Αν ψάχνεις μια DLNA εφαρμογή με εκπληκτικό περιβάλλον διαχείρισης, τότε πρέπει να δοκιμάσεις την πρόταση της Flipps Media, iMediaShare Personal. Σου επιτρέπει να μεταφέρεις ψηφιακά αρχεία απευθείας από οποιαδήποτε συμβατή Android συσκευή στην οθόνη μίας Smart τηλεόρασης, ενώ παράλληλα λειτουργεί και ως τηλεχειριστήριο για να ελέγχεις την αναπαραγωγή τους, υποστηρίζοντας ακόμα και gestures.

    AllCast (ClockworkMod )

    To AllCast είναι δημιούργημα της γνωστής ClockworkMod (βλ. ROM Manager) και το πιο δυνατό χαρακτηριστικό της είναι η συμβατότητα. Όλες οι παραπάνω εφαρμογές μπορούν να στριμάρουν περιεχόμενο αλλά ποια από όλες μπορεί να συνεργαστεί με Chromecast, Amazon Fire TV, Apple TV, Xbox 360, Xbox One, PS4 και οποιαδήποτε άλλη DLNA συσκευή; Επίσης, σου επιτρέπει να στριμάρεις από το Dropbox, δίνοντας σου τη δυνατότητα να αναπαράγεις περιεχόμενο απευθείας από το Cloud, χωρίς να το κατεβάσεις. Έξυπνο, έτσι;