Data Recovery: 4+1 δωρεάν εφαρμογές για την ανάκτηση δεδομένων!

    Πάτησες κατά λάθος το Delete και διέγραψες (για άλλη μία φορά) κάποια σημαντικά αρχεία ή αντίγραφα ααφαλείας; Χρησιμοποιώντας τα παρακάτω δωρεάν προγράμματα ανάκτησης δεδομένων, μπορείς να ανακτήσεις…

    Data-Recovery
    Πάτησες κατά λάθος το Delete και διέγραψες (για άλλη μία φορά) κάποια σημαντικά αρχεία ή αντίγραφα ααφαλείας; Χρησιμοποιώντας τα παρακάτω δωρεάν προγράμματα ανάκτησης δεδομένων, μπορείς να ανακτήσεις το μεγαλύτερο, αν όχι το συνολικό, όγκο των δεδομένων σου, εύκολα και γρήγορα!

    Recuva (Piriform)

    Το γεγονός ότι το Recuva βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, σίγουρα, δεν αποτελεί έκπληξη για τους περισσότερους. Το δωρεάν αυτό εργαλείο ανάκτησης δεδομένων προσφέρει τη δυνατότητα επαναφοράς αρχείων από σκληρούς δίσκους, DVDs, CDs, κάρτες μνήμης και εξωτερικές αποθηκευτικές μονάδες (USB) - δηλαδή σχεδόν από οποιοδήποτε ψηφιακό αποθηκευτικό μέσο. Υπάρχουν δεκάδες δωρεάν εφαρμογές αποκατάστασης αρχείων, ωστόσο, λίγες από αυτές πλησιάζουν το περιβάλλον χρήσης (UI), τις προηγμένη λειτουργίες βαθιάς σάρωσης και τις επιλογές αποκατάστασης του Recuva (ειδικά κατά την ανάκτηση φωτογραφιών), το οποίο χρησιμοποιεί τεχνικές επανάκτησης/επανεγγραφής βιομηχανικών και στρατιωτικών προδιαγραφών. Είναι συμβατό με τις περισσότερες εκδόσεις των Windows (από Windows 2000 και πάνω).

    TestDisk (Christophe Grenier)

    Μία λίστα με τα καλύτερα δωρεάν λογισμικά ανάκτησης δεδομένων δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ολοκληρωμένη, αν δεν περιελάμβανε το TestDisk. Πρόκειται για μία εφαρμογή ανοιχτού κώδικα (GPL v2+) η οποία δημιουργήθηκε με στόχο την αποκατάσταση χαμένων διαμερισμάτων και την επιδιόρθωση "non-booting" σκληρών δίσκων. Εφοδιασμένο με προηγμένα χαρακτηριστικά και ένα σύστημα ανάκτησης αρχείων που μπορεί εύκολα να επισκιάσει οποιοδήποτε άλλο αντίστοιχο λογισμικό, το TestDisk ενσωματώνει πληθώρα χαρακτηριστικών, τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους χρήστες, επιτρέποντάς σου:
    • Να ανακτήσεις/ανοικοδομήσεις τον τομέα εκκίνησης ενός δίσκου (boot sector).
    • Να διορθώσεις ή να επαναφέρεις διαγραμμένους πίνακες διαμερισμάτων (partition tables) και να ανακτήσεις πρόσφατα χαμένα αρχεία από κατατμήσεις FAT, exFAT, NTFS και ext2 χαρακτήρα.
    • Να το εγκαταστήσεις ή να το τρέξεις μέσω Linux Live CDs (υποστηριζόμενες πλατφόρμες: Windows 10, 8, 8.1, 7, Vista, XP και παλαιότερες εκδόσεις, Linux, BSD, macOS και DOS).
    Ωστόσο, ενδέχεται να μην είναι κατάλληλο για ορισμένους χρήστες, καθώς η χρήση του γίνεται μέσω της γραμμής εντολών. Εάν προτιμάς ένα εργαλείο με γραφικό περιβάλλον (GUI), θα σου συνιστούσαμε το Recuva ή το Stellar Data Recovery που ακολουθεί.

    Stellar Data Recovery (Stellar Information Technology)

    Το Stellar Data Recovery της ινδικής Stellar Information Technology κάνει ακριβώς αυτό που λέει και το όνομα του: ανακτά με «αστρική» ταχύτητα και αξιοπιστία δεδομένα από συστήματα Windows/macOS, καθώς και από διάφορους τύπους αποθηκευτικών μέσων όπως κάρτες μνήμης, smartphones, USB στικάκια - ακόμα και από κρυπτογραφημένους εξωτ. σκληρούς δίσκους. Η λειτουργία του Stellar Data Recovery είναι ιδιαίτερα απλή. Το κατεβάζεις, το εγκαθιστάς, ξεκινάς τη σάρωση και εκείνο σου υποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο θα ανακτήσεις τα χαμένα/κατεστραμμένα αρχεία,  με δυνατότητα προεπισκόπησης πριν την τελική προσπάθεια αποκατάστασής τους.

    Disk Drill Basic (508 Software)

    Ξεκίνησε το 2010 ως λογισμικό ανάκτησης δεδομένων για macOS συστήματα αλλά στη συνέχεια, το Disk Drill Basic της αμερικανικής 508 Software πέρασε και στα Windows (2015), προσφέροντας στους απανταχού χρήστες ένα ευχάριστο και αξιόπιστο περιβάλλον χρήσης, μα πάνω από όλα ένα αποτελεσματικό εργαλείο αποκατάστασης δεδομένων. Η δωρεάν έκδοσή του (μπορεί να ανακτήσει αρχεία με συνολικό μέγεθος έως και 500ΜΒ) σαρώνει κυριολεκτικά όλα τα αποθηκευτικά μέσα ενός συστήματος, ακόμα και εκείνα που βρίσκονται σε "unallocated" κατάσταση (μη εκχωρημένες στο λειτουργικό περιοχές). Διαθέτει γραμμή αναζήτησης, λειτουργία βαθιάς σάρωσης, διατηρεί τα αρχικά ονόματα των φακέλων/αρχείων, μπορεί να ανακτήσει δεδομένα μέσα από είδωλα (ΙSO) και επιτρέπει το φιλτράρισμα αρχείων ανά κατηγορία/ημερομηνία. Στα μειονεκτήματα, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την απαραίτητη επανεκκίνηση μετά την εγκατάστασή του.

    PhotoRec (Christophe Grenier)

    Το PhotoRec (GPLV v2+) είναι ευρέως αναγνωρισμένο για την ισχυρή ανάκτηση αρχείων που προσφέρει, η οποία επεκτείνεται σε μια μεγάλη ποικιλία συσκευών, από ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές μέχρι σκληρούς δίσκους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάκτηση φωτογραφιών, βίντεο, εγγράφων κα. από σκληρούς δίσκους, CD-ROMs και άλλα ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα. Συμβατό σχεδόν με όλα τα λειτουργικά συστήματα (Windows, DOS, Linux, macOS, FreeBSD, Solaris), χρησιμοποιείται από πολλούς συνδυαστικά με το TestDisk, προσφέροντας δυνατότητες ανάκτησης περισσότερων από 440 διαφορετικών μορφών αρχείων σε FAT, NTFS, exFAT, ext2/ext3/ext4 και HFS+ κατατμήσεις. Όπως και το TestDisk, δεν διαθέτει γραφικό περιβάλλον και η χρήση του γίνεται μέσω της γραμμής εντολών, οπότε, για άλλη μία φορά, οι αρχάριοι χρήστες ενδέχεται να δυσκολευτούν. Αξίζει τον κόπο; Σίγουρα!