Camera Video Shooting: 7+1 tips για μοναδικές λήψεις!

    Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεις την δημιουργικότητα σου μέσα από μία φωτογραφική μηχανή δεν περιορίζεται στις στατικές εικόνες, καθώς, όπως όλοι γνωρίζουμε, τα σύγχρονα αυτά συστήματα τραβούν και…

    sony-alpha-a7rii-bottom-batteries
    Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεις την δημιουργικότητα σου μέσα από μία φωτογραφική μηχανή δεν περιορίζεται στις στατικές εικόνες, καθώς, όπως όλοι γνωρίζουμε, τα σύγχρονα αυτά συστήματα τραβούν και βίντεο, με ποιότητα εφάμιλλη των ακριβών επαγγελματικών βιντεοκαμερών που κυκλοφορούσαν στην αγορά πριν από μερικά χρόνια - ίσως και καλύτερο!
    Βέβαια, το βίντεο είναι μία διαφορετική ιστορία. Οι περισσότερες λήψεις γίνονται συνήθως αυθόρμητα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να σκηνοθετήσεις μία ιστορία και να την αφηγηθείς με όποιον τρόπο θέλεις εσύ - από την αρχή μέχρι το τέλος. Το πιο σημαντικό στοιχείο για το στήσιμο αυτού του προσωπικού αφηγηματικού κόσμου είναι να γνωρίζεις τις δυνατότητες της κάμερας σου, καθώς και τα αξεσουάρ που ενδεχομένως μπορούν να σου φανούν χρήσιμα (φακοί, φίλτρα, τρίποδα κα.). Εμείς θα σου δώσουμε οκτώ (8) βασικές συμβουλές, προκειμένου να βελτιώσεις την ποιότητα των βίντεο σου, εύκολα και γρήγορα!

    1. Μην φοβάσαι τις χειροκίνητες ρυθμίσεις  (Manual Mode)

    Διάφραγμα, ταχύτητα κλείστρου, ISO. Ό,τι ισχύει στη φωτογραφία εφαρμόζεται και στο βίντεο, οπότε αν έχεις μάθει κάποια βασικά πράγματα για τη λήψη φωτογραφιών μπορείς πολύ εύκολα να τα μεταφέρεις και στις κινούμενες εικόνες, μιας και οι γενικοί κανόνες διαφέρουν ελάχιστα. Ιδανικά, η ταχύτητα του κλείστρου σου (Shutter Speed) πρέπει να είναι διπλάσια από τον αριθμό των καρέ που «σουτάρεις», αν δηλαδή τραβάς βίντεο στα 24 καρέ/δευτ. το κλείστρο σου πρέπει να είναι στο 1/50. Αν τραβάς στα 30 καρέ/δευτ. το κλείστρο σου πρέπει να είναι στο 1/60 (κ.ο.κ.), ώστε να αποφύγεις τα περίεργα «κοψίματα» στο βίντεο. Το διάφραγμα (Aperture) είναι εξίσου σημαντικό, καθώς από αυτό εξαρτάται το πεδίο βάθους (δηλ. πόσο θολό θα είναι το παρασκήνιο) και η οξύτητα των λήψεων σου. Τέλος, η φωτοευαισθησία (ISO) καθορίζει την φωτεινότητα αλλά και την καθαρότητα του βίντεο. Αν βρίσκεσαι σε επαρκώς φωτισμένο χώρο, μία χαμηλή τιμή θα σου προσφέρει λιγότερο θόρυβο και μεγάλη καθαρότητα, ενώ αν βρίσκεσαι σε σκοτεινό χώρο η τιμή αυτή θα πρέπει να αυξηθεί. Η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε ψηφιακό θόρυβο, οπότε καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι πολύ υψηλές τιμές. Στη δεύτερη περίπτωση, ένα εξωτερικό LED φλας μπορεί να σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο.

    2. Ο φακός κάνει τη διαφορά!

    Η σωστή επιλογή φακού έχει καταλυτικά αποτελέσματα στο εύρος πεδίου και την φωτεινότητα, καθώς τόσο το εστιακό τού μήκος (σταθερό ή μεταβαλλόμενο) όσο και το f (διάφραγμα) καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα καταγραφούν τα πλάνα σου. Ένας ευρυγώνιος φακός με σταθερό εστιακό μήκος και χαμηλό διάφραγμα θα σου δώσει μεγαλύτερο εύρος πεδίου και φωτεινότερες λήψεις, ενώ ένας macro θα σε βοηθήσει να κινηματογραφήσεις αντικείμενα από πολύ κοντινή απόσταση. Τέλος, ένας τηλεφακός ή ένας φακός ζουμ θα φέρει το θέμα σου πιο κοντά, για να το απαθανατίσεις με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Αν χρησιμοποιείς κάποια manual compact κάμερα, καλό θα ήταν αν αποφύγεις τις εξαιρετικά υψηλές ψηφιακές εστιάσεις (πχ. 200x) διότι επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της εικόνας, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τις high zoom μηχανές. Να θυμάσαι: ο φακός είναι τα «μάτια» της μηχανής, οπότε όσο καλύτερος τόσο πιο εντυπωσιακά θα είναι πάντοτε τα πλάνα σου.

    3. Σταθερά πλάνα

    Είσαι διακοπές και τραβάς βίντεο τα πιτσιρίκια στην παραλία. Γυρίζεις σπίτι, βάζεις να δεις το βίντεο και το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό: θολά και κουνημένα πλάνα. Κρίμα δεν είναι; Η σταθεροποίηση στο βίντεο είναι εξίσου σημαντική όσο και στη λήψη στατικών εικόνων, εξασφαλίζοντας πλάνα τα οποία θα μπορείς στη συνέχεια να παρακολουθήσεις και να επεξεργαστείς. Οι περισσότερες σύγχρονες DSLR και mirrorless φωτογραφικές μηχανές ενσωματώνουν συστήματα σταθεροποίησης, τα οποία, σε συνδυασμό με τους ανάλογους φακούς, μπορούν να αποσβέσουν σημαντικά λάθη κατά τη διάρκεια της λήψης - λειτουργώντας ως «αμορτισέρ». Αν πάλι σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις φακό με ιδιαίτερα μεγάλο ζουμ ή να εκτελέσεις λήψεις μεγάλης διάρκειας, τότε καλό θα ήταν να προμηθευτείς  και ένα τρίποδο, το κόστος αγοράς του οποίου είναι σχετικά μικρό σε σχέση με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει.

    4. Προσοχή στο "panning"

    "Panning" ονομάζουμε την οριζόντια κίνηση της κάμερας, ακολουθώντας το θέμα από τη μία έως την άλλη άκρη ενός πλάνου, τα όρια του οποίο ορίζονται νοητά από το χρήστη. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, ωστόσο, για να ολοκληρωθεί σωστά η μετάβαση πρέπει είτε να έχεις εξαιρετικά σταθερό χέρι ή να χρησιμοποιήσεις μία βάση/τρίποδο, περιστρέφοντας προσεκτικά την κάμερα. Και εδώ βρίσκεται όλο το «ζουμί». Πολλοί χρήστες προσπαθούν να εκτελέσουν αργά παναρίσματα, τα οποία πολλές φορές δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς το βίντεο φαίνεται να «σκαλώνει» κατά τη διάρκεια της κίνησης. Aυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές βάσεις/τρίποδα δεν διαθέτουν τον κατάλληλο μηχανισμό ολίσθησης, ο οποίος μπορεί να προσφέρει το εφέ αυτό ακόμα και κατά τις πιο αργές κινήσεις. Καλό θα ήταν λοιπόν, είτε να τραβάς τα πλάνα σου γρήγορα και να τα επεξεργάζεσαι αργότερα στον υπολογιστή σου είτε να κάνεις αρκετές δοκιμές με το τρίποδο, προκειμένου να εξοικειωθείς με την κίνηση του και ανακαλύψεις τις όποιες αδυναμίες του.

    5. Οργάνωσε τον χώρο σου

    Οριοθέτησε το χώρο σου, πειραματίσου με το φωτισμό και την αντήχηση του χώρου που θα γυρίσεις το βίντεο σου. Αν κρίνεις ότι χρειάζεται περισσότερο φώς, χρησιμοποίησε εξωτερικές πηγές φωτισμού και αν ο ήχος «χάνεται» κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων καλό θα ήταν να προμηθευτείς κάποιο εξωτερικό πυκνωτικό (ενσύρματο ή ασύρματο) μικρόφωνο. Αν θέλεις να «απογειώσεις» τις σκηνοθετικές σου ικανότητες, μπορείς να προμηθευτείς και μία εξωτερική mini-HDMI οθόνη (με την ανάλογη βάση), προκειμένου να έχεις μία αμεσότερη εικόνα για την πορεία των λήψεων. Καλό γύρισμα!

    6. Φιλτράροντας το φως

    Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά (κουμπωτά ή βιδωτά) φίλτρα τα οποία, εκτός από το να προστατεύουν το κρύσταλλο του φακού καθ' όλη τη διάρκεια της χρήσης, σε βοηθούν να αποφύγεις τις περιττές αντανακλάσεις και τις παραμορφώσεις - ειδικά όταν τραβάς βίντεο σε εξωτερικούς χώρους, κάτω από έντονο ηλιακό φως (overexposed). Όσο καλύτερης ποιότητας και πιο λεπτό είναι το φίλτρο τόσο το καλύτερο, τόσο πιο εύκολα θα αποφύγεις την μείωση της οξύτητας ή την ύπαρξη αντανακλάσεων στις λήψεις σου, διατηρώντας παράλληλα και την ακεραιότητα του φακού σου. Το κόστος αγοράς των φίλτρων δεν είναι μεγάλο αλλά η συμβολή τους  είναι σημαντική.

    7. Αναβάθμισε την κάρτα μνήμης σου

    Οι σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές μπορούν με ευκολία να τραβήξουν βίντεο με ανάλυση HD/Full HD/4K και κάποιες μάλιστα ανεβάζουν τον πήχη έως και στα 6Κ/30fps. Για να μπορέσεις να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητες αυτές θα πρέπει να προμηθευτείς και την ανάλογη κάρτα μνήμης, η οποία θα αντέξει τον καταιγισμό των καρέ (bitrate) και να σε βγάλει ασπροπρόσωπο, ακόμα και υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες. Η φωτογραφική μηχανή είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα και για να λειτουργήσει σωστά απαιτείται απόλυτη ισορροπία.

    8. Μπαταρίες, μπαταρίες, μπαταρίες...

    Μπορεί να μην σχετίζονται άμεσα με τον τρόπο λήψης ή την ποιότητα του βίντεο, όμως οι μπαταρίες, στο πεδίο της (φωτογραφικής) δράσης, αποτελούν τον Νο.1 σύμμαχο του φωτογράφου/βιντεογράφου. Αν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις την DSLR/mirrorless φωτογραφική μηχανή σου για μεγάλη χρονική διάρκεια, καλό θα ήταν να προμηθευτείς ένα battery grip ή να έχεις πρόχειρη μία δεύτερη μπαταρία - ακόμα και ένα power bank, το οποίο θα μπορεί να καλύψει επαρκώς τις ενεργειακές απαιτήσεις της μηχανής σου. Αυτά τα πανέμορφα βίντεο βαθμιαίας παρέλευσης χρόνου (timelapse) που βλέπεις στο YouTube είναι σωστές... «ρουφήχτρες». Έλα σε ένα από τα καταστήματα μας ή μπες στο plaisio.gr και ανακάλυψε τις καλύτερες DSLR, mirrorless, compact και instant φωτογραφικές μηχανές, αλλά και αξεσουάρ για να δημιουργήσεις το φωτογραφικό σύστημα της επιλογής σου!