Android 101: 4+1 δωρεάν εφαρμογές για ανώνυμη περιήγηση στο διαδίκτυο!

    Σε όλες, σχεδόν, τις εφαρμογές περιήγησης (browsers) θα συναντήσεις τη δυνατότητα «ανώνυμης» ή «απόρρητης» περιήγησης και συγκεκριμένα στον Chrome η λειτουργία αυτή είνα γνωστή με την ονομασία Ανώνυμη…

    AB_M
    Σε όλες, σχεδόν, τις εφαρμογές περιήγησης (browsers) θα συναντήσεις τη δυνατότητα «ανώνυμης» ή «απόρρητης» περιήγησης και συγκεκριμένα στον Chrome η λειτουργία αυτή είνα γνωστή με την ονομασία Ανώνυμη Περιήγηση ή Incognito Mode Τι σημαίνει αυτό; Απλά, κατά τη διάρκεια της πλοήγησης στο διαδίκτυο, η εκάστοτε εφαργογή δεν καταγράφει τις κινήσεις σου, κάτι το οποίο - δυστυχώς - δεν μεταφράζεται σε προστασία της ιδιωτικώτητάς σου. Υπάρχουν όμως και δωρεάν εφαρμογές ανώνυμης περιήγησης με μοναδικά χαρακτηριστικά, που δεν περιορίζονται στην αυτόματη διαγραφή των cookies και στην επιλεκτική καταγραφή του ιστορικού αναζήτησης, καλύπτοντας τα «νώτα» σου από οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία - ακόμα και από την ίδια την Google!

    Firefox Focus

    Ο Firefox δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος browser του πλανήτη (μετά τον Chrome) και πριν από δύο χρόνια κυκλοφόρησε σε μια ειδική έκδοση, η οποία εστιάζει στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Και το όνομα αυτής Firefox Focus. Πρόκειται για μία εξαιρετικά γρήγορη και ελαφριά εφαρμογή περιήγησης, υπό την ονομασία Firefox Focus, με μικρό αποτύπωμα εγκατάστασης (~20ΜΒ), η οποία αποκλείει αυτόματα όλους τους «ιχνηλάτες» και τις διαφημίσεις υπηρεσίες του διαδικτύου, χωρίς καμία επιπλέον ρύθμιση. Απλά την εγκαθιστάς και σερφάρεις στο διαδίκτυο - όπως θα έκανες με οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή. Κατά το κλείσιμο, ο Firefox Focus διαγράφει αυτόματα όλα τα δεδομένα της συνεδρίας (session), όπως το ιστορικό περιήγησης, το ιστορικό λήψεων κα., ωστόσο, το φιλτράρισμα που προσφέρει δεν είναι ολιστικό (all-or-nothing), καθώς σε αφήνει να καθορίσεις ποιοι trackers μπορούν να σε παρακολουθούν. Σύμφωνα με την Mozilla, αυτό βοηθά και στη μείωση της χρήσης δεδομένων.

    Orfox

    Η εφαρμογή Orfox χρησιμοποιεί το κρυπτογραφημένο δίκτυο TOR, άρα το ιδιωτικό σου απόρρητο προστατεύεται από έναν τεράστιο αριθμό ενδιάμεσων (relays) και τερματικών κόμβων (exit nodes), οι οποίοι σε αντίθεση με τους proxy servers δεν γνωρίζουν τη διεύθυνση (IP) ή τη φυσική τοποθεσία από την οποία προέρχονται τα δεδομένα. Επιπλέον, η εφαρμογή προσθέτει το δικό της επίπεδο κρυπτογράφησης, λειτουργώντας κατά μία έννοια ως μία υπηρεσία VPN (virtual private network), η οποία όμως - σε αντίθεση με τα περισσότερα VPNs - διατίθεται εντελώς δωρεάν. Είναι κατασκευασμένη από τον ίδιο πηγαίο κώδικα του Tor Browser (με αρκετές τροποποιήσεις) ώστε για να είναι συμβατή με τον Firefox και το λειτουργικό σύστημα Android.

    InBrowser

    Μία από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές ανώνυμης περιήγησης που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή. Διαθέτει αρκετά χρήσιμα χαρακτηριστικά όπως: in-app αναπαραγωγή βίντεο, "Αgent Cloaking" λειτουργία με τη βοήθεια της οποίας ξεγελάει τους ιστότοπους ώστε να πιστεύουν ότι χρησιμοποιείς διαφορετικά προγράμματα περιήγησης (Firefox ή Chrome), εξαιρετικά φιλικό περιβάλλον χρήσης (UI) και μινιμαλιστική σχεδίαση - άρα και μεγαλύτερο χώρο για περιήγηση. Ενσωματώνει συνδεσιμότητα TOR για να διασφαλίσει ότι οι δραστηριότητές σου δεν μπορούν να ανιχνευθούν από τρίτους, ενώ, όπως και στην περίπτωση του Firefox Focus, με το κλείσιμο διαγράφονται αυτόματα και όλα τα δεδομένα περιήγησης.

    Dolphin Zero

    Η εφαρμογή περιήγησης Dolphin Zero διαθέτει λειτουργία "Do not track" η οποία είναι ενεργοποιημένη εξ ορισμού. Αυτό εμποδίζει την παραχώρηση προσωπικών πληροφοριών όπως πχ. το ιστορικό περιήγησης, τα δεδομένα που καταχωρούνται σε φόρμες, τους κωδικούς πρόσβασης, τα προσωρινά δεδομένα (cache), τα cookies και τις πληροφορίες τοποθεσίας (Location Services). Σου επιτρέπει να κατεβάζεις βίντεο με εκπληκτική ταχύτητα (ενσωματώνει πρόγραμμα λήψης βίντεο), να δημιουργείς εξατομικευμένες χειρονομίες (gestures) για πρόσβαση σε κοινές λειτουργίες των ιστοτόπων (πχ. σχηματίζοντας στην οθόνη ένα "G" να σε πηγαίνει στο Google.com) και τέλος, να εκτελείς φωνητική αναζήτηση με μηχανές όπως η Yahoo, η Bing ή η Duckduckgo. Τέλος, διαθέτει adblock, επιτρέποντάς σου να περιηγηθείς απρόσκοπτα χωρίς ενοχλητικά αναδυόμενα παράθυρα/μηνύματα, banners και διαφημιστικά βίντεο.

    Frost Incognito Browser

    Ο Frost Incognito Browser της Crowbar Solutions βρίσκεται διαρκώς σε λειτουργία ανώνυμης περιήγησης, διαθέτει adblocker και εκμεταλλέυεται ένα σύστημα Proxy Server, το οποίο σου επιτρέπει να παρακάμπτεις τους γεωγραφικούς περιορισμούς. Ένα από τα πιο ξεχωριστά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι και το "Vault" στο οποίο αποθηκεύονται οι εικόνες και οι σελιδοδείκτες του χρήστη, δεδομένα που προστατεύονται με κωδικό και είναι πρακτικά «αόρατα» στις υπόλοιπες εφαρμογές της συσκευής αλλά μπορείς να εξάγεις επιλεκτικά. Πρόκειται για έναν γρήγορο, πλήρως εξοπλισμένο περιηγητή με λειτουργικό tabbed browsing, υποστήριξη HTML 5, αποκλεισμό αναδυόμενων παραθύρων, εναλλαγή χρηστών και ιδιαίτερα απλό σχεδιασμό, επιτρέποντάς σου να αξιοποιήσεις το μεγαλύτερο μέρος της οθόνης - ανεξαρτήτως μεγέθους.