7+1 υπηρεσίες για δωρεάν αποστολή μεγάλων αρχείων μέσω Διαδικτύου!

    Βρισκόμαστε στο 2017, οι ταχύτητες των δικτύων έχουν εκτοξευθεί και τα αποθηκευτικά προσφέρουν χωρητικότητες έως και 60 TB, ωστόσο πολλοί mail clients δεν επιτρέπουν ακόμα την αποστολή μεγάλων αρχείων…

    LFOTI_7
    Βρισκόμαστε στο 2017, οι ταχύτητες των δικτύων έχουν εκτοξευθεί και τα αποθηκευτικά προσφέρουν χωρητικότητες έως και 60 TB, ωστόσο πολλοί mail clients δεν επιτρέπουν ακόμα την αποστολή μεγάλων αρχείων μέσω Διαδικτύου, δημιουργώντας προβλήματα σε εκείνους που θέλουν να μοιραστούν μεγάλες παρουσιάσεις, αρχεία εικόνων αλλά και βίντεο - οδηγώντας έτσι στη δημιουργία νέων ή στην εξέλιξη ήδη υφιστάμενων υποδομών αποθήκευσης/διαμοίρασης αρχείων.

    1. WeTransfer (Free/Plus)

    Ίσως η δημοφιλέστερη και πιο εύχρηστη πλατφόρμα δωρεάν μεταφοράς μεγάλων αρχείων στο Διαδίκτυο. Τα πράγματα είναι απλά: δίνεις 2 ηλεκτρονικές διευθύνσεις, τη δικό σου και του παραλήπτη, περνάς τα αρχεία που θέλεις να μεταφέρεις με drag & drop, γράφεις ένα μήνυμα (προαιρετικά), πατάς το πλήκτρο Transfer και… είσαι έτοιμος! Το όριο ανά αποστολή αγγίζει τα 2 GB ενώ υποστηρίζονται μόνο μεμονομένα αρχεία (αν π.χ. θέλεις να στείλεις έναν ολόκληρο φάκελο πρέπει πρώτα να τον συμπιέσεις σε .zip ή .rar. αρχείο).

    2. Google Drive (Free/Premium)

    Το Google Drive (απαιτείται λογαριασμός Google) είναι μία εξαιρετική και δωρεάν λύση, όχι μόνο από πλευράς αποθήκευσης (με την δημιουργία λογαρισμού έχεις στη διάθεση σου αποθηκευτικό χώρο 15GB) αλλά και από πλευράς διαμοίρασης αρχείων, καθώς μπορείς να μοιραστείς οτιδήποτε έχεις ανεβάσει εκεί, εύκολα και γρήγορα, με τη δημιουργία ανάλογου συνδέσμου (Get shareable link) και μάλιστα χωρίς περιορισμό, όσον αφορά το μέγεθος του κάθε αρχείου.

    3. Dropbox (Free/Premium)

    Άλλη μία πασίγνωστη πλατφόρμα Cloud αποθήκευσης με δυνατότητες αποστολής αρχείων. Το Dropbox λειτουργεί περίπου όπως και το Google Drive: η δωρεάν εγγραφή σου προσφέρει έναν αποθηκευτικό χώρο της τάξεως των 2 GB - τα οποία μπορούν να αναβαθμιστουν αγγίζοντας ακόμα και το 1ΤΒ με το ανάλογο πακέτο συνδρομής - στα οποία μπορείς να αποθηκεύσεις αρχεία και στη συνέχεια να ορίσεις πως και με ποιον θα τα μοιραστείς (shareable links).

    4. OneDrive (Free/Premium)

    Η χρήση του Microsoft OneDrive δεν διαφέρει πολύ από εκείνη του Dropbox ή του Google Drive, καθώς για άλλη μία φορά με την εγγραφή σου αποκτάς δωρεάν αποθηκευτικό χώρο 5 GB στο Cloud, μέσω του οποίο μπορεί να διαμοιράζει αρχεία. Σε περίπτωση που προχωρήσεις σε συνδρομή Office 365 (69,00 € το χρόνο), η αμερικανική εταιρεία σε ανταμείβει με 1 ΤΒ αποθ. χώρου και 60 λεπτά ομιλίας στο Skype (ανά μήνα), κάνοντας το «πακέτο» σαφώς πιο δελεαστικό.

    5. Firefox Send (Free)

    Το Firefox Send (Mozilla Foundation) επιτρέπει την εύκολη, ασφαλή και δωρεάν μεταφορά αρχείων μεγέθους έως 1 GB ενώ, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, τα δεδομένα που μεταφέρονται είναι κρυπτογραφημένα από την πλευρά του χρήστη (άρα ούτε αυτοί μπορούν να δουν τις πληροφορίες που εμπεριέχουν). «Κερασάκι» στην τούρτα αποτελεί το γεγονός ότι μετα την αποστολή και τη λήψη τους, τα αρχεία μπορούν να αυτοκαταστραφούν - καθώς το λινκ παραμένει ενεργό μέχρι κάποιος να κατεβάσει τα δεδομένα ή μέχρι να συμπληρωθούν 24 ώρες από την δημιουργία του. Δεν έχεις παρά να ανοίξεις το πρόγραμμα περιήγησης της προτίμησης σου (Firefox, Chrome, Edge, Safari κα.), να πληκτρολογήσεις την διεύθυνση send.firefox.com, να διαλέξεις το αρχείο που θέλεις να στείλεις, να αντιγράψεις το λινκ που θα εμφανιστεί και είσαι έτοιμος.

    6. Send Anywhere (Free)

    Η πλατφόρμα της κορεατικής startup Send Anywhere σου επιτρέπει «με το καλημέρα» να μοιραστείς αρχεία συνολικού μεγέθους 4 GB χωρίς τη δημιουργία λογαριασμού, είτε από το PC είτε από φορητές συσκευές, ακόμα και μέσα από εφαρμογές περιήγησης και mail clients, δημιουργώντας συνδέσμους 48ώρης διάρκειας και αντίστοιχα QR codes. Χρησιμοποιώντας τα plug-ins του Chrome ή του Outlook, το επιτρεπόμενο όριο αγγίζει τα 10 GB, με την εγκατάσταση της mobile εφαρμογής (iOS/Android) ανεβαίνει στα 20 GB, ενώ για τους κατόχους Windows & macOS συστημάτων ο αποθηκευτικός χώρος εκτοξεύεται στο 1ΤΒ.

    7. MediaFire (Free/Premium)

    Γνωστή και μη εξαιρετέα, με περισσότερους από 50.000.000 χρήστες, η πλατφόρμα του MediaFire εξυπηρετεί το Διαδίκτυο εδώ και μία 10ετία (περίπου). Με τη δημιουργία λογαρισμού προσφέρει 10 GB αποθηκευτικού χώρου στο Cloud, το μέγεθος του οποίου μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, αν συνδυαστεί με τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης του χρήστη ή αν ο κάτοχος του λογαριασμού φέρει νέους χρήστες στην πλατφορμα. Για τη διαμοίραση του περιεχομένου δημιουργούνται ανάλογοι σύνδεσμοι, οι οποιοι στο Premium Ad-Free πακέτο (το οποίο ξεκινά από $3.75 το μήνα και επιτρέπει τη μεταφορά αρχείων έως και 20 GB) χρησιμοποιούνται μία και μοναδική φορά, για μεγαλύτερη ασφάλεια.

    Αποκλειστικά για iOS/macOS συσκευές: Mail Drop (Free/Premium)

    Η υπηρεσία Mail Drop δημιουργήθηκε από την Apple και είναι προσβάσιμη αποκλειστικά από τα συστήματα και τις συσκευές της (iOS 9.2 ή μεταγενέστερη έκδοση και  OS X 10.11 ή μεταγενέστερη έκδοση). Χρησιμοποιείται για την επισύναψη μεγάλων αρχείων σε email και επιτρέπει αποστολή μεγέθους έως 5 GB, δημιουργώντας παράλληλα και έναν σύνδεσμο/προεπισκόπηση για τον παραλήπτη. Ο παραλήπτης μπορει να πραγματοποιήσει λήψη των συνημμένων Mail Drops για ένα διάστημα 30 ημερών μετά την αποστολή τους.

    Πως λειτουργεί το Mail Drop

    Ενώ γράφεις ένα νέο μήνυμα, πατάς το κουμπί «Επισύναψη» στο επάνω μέρος του παραθύρου του μηνύματος, επιλέγεις τα αρχεία που θέλεις να επισυνάψεις και μετά κάντε κλικ στο κουμπί «Επιλογή» για να αρχίσει τη αποστολή των αρχείων. Αν τα συνημμένα σου είναι πολύ μεγάλα για αποστολή με email, το iCloud Mail σε ρωτάει αν θέλεις να τα στείλεις χρησιμοποιώντας το Mail Drop. Αν συμφωνείς και το Mail Drop είναι ενεργοποιημένο, αυτό στέλνει τα συνημμένα στο iCloud. Η αποστολή ίσως χρειαστεί κάποιο χρόνο για να ολοκληρωθεί, ανάλογα με το μέγεθος των αρχείων.